Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

28.6.2017

Gava paimentaa ja Novan juoksari muutosta

Gavan kanssa keskiviikkona Lillgårdissa paimentamassa. Tehtiin isolla pellolla molemmat treenit Eijan valvovan silmän alla. Lähetin alussa flankille, Gava ei ollutkaan ihan varma lampaiden sijainnista vaikka oli ne vähän aiemmin jo bongaillut eri kohdasta. Tuo on hyvä ottaa treeniin, että kysyy missä lampaat tai vaikka ottaa sen syliin. Lähti oikein flankille, mutta flankki katkesi hetkeksi siihen kun tajusi mistä lampaat löytyy. Ekoilla kerroilla myös ei ollut ihan niin laaja lopussa. Jos oikoo pysäytetään ja mennään lähemmäksi niin, että tekee riittävän laajasti.

Tänään treeninä oli testailla etäisyyttä millä Gava voi tehdä poispäin ajoa ja flankkejä musta kauempana. Näitä vuorotellen. Nyt pystyi jo paremmin ajaa lampaita mun seisoessa paikallaan käskyttämässä. Flankitkin on helpompia, jos ne voi tehdä mun suuntaan. Tosin aika hyvin oppinut sen, että kiertää mut joten tehtävä niitäkin, missä menee mun edestä flankkiä. Vaikea oli myös tehdä flankki kauempaan suuntaan mun sijainnista tai jos olin kaukana aika suoraan takana. Ja ehkä lampaatkin oli niin sijoittuneet että oli epälooginen suunta.

Toisena tänään tehtiin taas kuuntelua, eli käskytin monesti juuri siihen suuntaan mihin luontaisesti Gava ei menisi. Jos kolmannella kerralla ei korjannut niin sitten lähemmäs auttamaan. Esim flankit myös mun puolelle laumaa, vaikka mun sijainti olis looginen toiseen suuntaan. Gava sai ajaa lampaat multa pois, sitten kauempana flankkejä. Ja jossain vaiheessa sai tuoda lampaat mulle. Joillakin kerroilla sai tehdä hakukaaren. Kuljetettiin myös kahdesti lampaat portista läpi. Itselle malttia poispäin ajossa, koira voi odottaa maassa pidempään. Itse näen samalla mihin lampaat lähtee liikkumaan ja mihin korjaan koiran tai annanko ajaa siitä. Ja itse tajusin aina vähän liian myöhään lampaiden eleistä (päänkääntö) mihin ne on jatkamassa matkaa.

Hyvät treenit Gavalle (taas)!

Novan kontaktitreenit on olleet tauolla. Oma kärsivällisyys ja osaaminen ei riitä kyllä Trkmanin tapaan, liikaa vääriä palkkauksia ja ehkä ajatus osittain myös niin pallossa eikä laukassa. Kerran aiemmin kokeiltiin eri tapaa, missä palkka-automaatilla palkataan alareunan osumat. Ne on kouluttajalle helpompia, kun vauhti on ensin ihan minimissään ja koiralle "naksutellaan" paikka. Tapa oli "Mona G:n" menetelmää, sukunimeä en nyt muista. Kenttäkaudella on ollut niin paljon muutakin ja ollut helppo unohtaa toi vähän epämielyttävä treeni. Tullut tässä kyseltyä ja bongailtua hyviä kontakteja livenäkin tuolla Monan tavalla opetettuna, joten olisi ihan kokeilemisen arvoinen.

Yksi kerta tehtiin talvella laudan kanssa ja namimaatilla.
Tänään tehtiin takapihalla käyttäen taas pihalaatikon kantta ja laitoin juoksarimatosta suikaleen loppuun. Tehtiin ensin kosketuksia mattoon ja sanoin "jes" + painoin namimaatin kauko-ohjainta josta tulee omanlainen äänensä kun antaa namin (kilahdus). Taas joillakin kerroilla nami ei tullut heti ekalla painalluksella, jollakin kerralla tuli taas 3kpl niin Nova hyvin odotti silti namiautomaatilla, joten siitä ei ollut niin haittaa. Näin kaukaa myös jos se jäi ihmettelemään että painoin uudestaan palkan tulemaan. Tehtiin ensin puolikkaalla laudalla, eli lähinnä askel ja koski jo mattoon. Sitten ylhäältä. Ravasi kaikki kerrat ja koski mattoon. En tiedä tajusiko mistään matosta mitään, mutta tassu osui siihen. :D Tuli katsottua nyt vain etujalka osumia mattoon. Video 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!