Siirry pääsisältöön

Tokoputki jatkuu!

SU TOKO
Konalassa Katin ja Tria belgin kanssa rauhallinen iso nurtsi. Mukana Nova & Gava.

Novan kanssa: 
Liikkuri jätti Novan nähden noutokapulan kentälle ja itse jätin taskusta yhden pallon. Ei jäänyt yhtään niihin kiinni ja teki niistä välittämättä.

Seuraus: tehtiin liikkuroituna, palkkasin yhden perusasennon kaavion lopulla. Sitten tehtiin vielä pätkä sahanpuruisen merkittömän merkin ringin yli (ekalla kertaa piti nopeasti nuuhkaista sitä). Hiukan väljyyttä joissakin kohdin, mutta kontakti pysyi ja paikka hyvä. Liikkuri ei häirinnyt yhtään.

Luoksetulo: tuli heti käskystä (viime kertaiset tuplakäskyt oli siis kapulajumitusta..). Vähän osui sivulletulossa. Ehkä voisi palkata lelulla sivulletulokohtaan että suuntaisi suoraan sinne.. Parit toistot yksittäisenä ja testasin namia kädessä. Tulee niin tiiviisti aina sivulle..

Noutokapulan pito: liikkuroituna ja tosi hieno pito! Kerran vilkaisi vähän sivulle. Ote hyvä. Jes! 

Pätevä Nova :) Sehän alkais olla kohta kisavalmis, tosin kimppamakuu treeniä muiden käskyhäiriöillä tarvii vielä! Ettei mene omia aikojaan maahan yms. 



Gavalle olin suunnitellut nyt myös ruudun ja ohjatun aikaisempien päivien liikkeiden lisäksi. 

Ruutu: ensin eteenmeno alustalle, jonka olin vienyt aiemmin. Juoksi sinne hyvin mutta pienellä kaarella, jonka pistin nyt merkille.. sitten tyhjään, käskin pysähtyä mutta juoksi sinne missä alusta oli aiemmin. Sitten alustan kanssa että juoksi sinne ja korjasin rinkiin. Ei reagoinut sahanpuruihin, paitsi palkkauksen jälkeen piti nuuskasta. Ruutuun lähetys mutta halusi korjata vain alustalle tai katseli liian viistoon ruutua. Menin lähemmäs auttamaan ja juoksi liian laajan kaaren mutta löysi sivusta sisään mennen ruutuun. Palkkasin sen kun jos kisoissa kävisi niin, että löytää vaikeammasta sijainnistakin ruutuun se olisi parempi kuin ei osaisi mennä. Seuraavat toistot sujui jo. Tässä voisi alkuun sanoa virittelyä Gavan seistessä pisteellä tai odottaa jos katsoo ruudun suuntaan. Loput ruudut oli mahtavia! Hieno vauhti ja täydellinen kohta takareunassa! Merkkasin sen jessillä. Kierto-ohjattu oli samansuuntaisesti kuin ruutu eikä häirinnyt.

Tunnari: tässä kapulat L-muodossa. Ekassa työskentely siistiä. Palautti ravilla. Seuraavaan matkaa 15m. Hyvin työskenteli. Lähti laukalla palauttamaan ja siitä heti lelu. Vauhtipalkkaus tai liikkua vähän koiran ollessa tunnareilla vauhtia ajatellen.

Ohjattu: ensin merkki isolle alustalle. Kerta näytettynä ja hetsattuna. Liikkuri vei kapukat ja ohjasin namilla merkille. Ekassa yritti väärälle, jouduin kahdesti stopata, myös keskikapulalle ja haki sitten oikean kapulan. Loput hyviä. Merkki oli samassa kohtaa mistä mentiin ruutuun mutta kapula haettiin vastakkaiselta sivulta. 

Kierto-ohjatun nouto-osuus: ensin ei meinannut kuunnella ja meinasi hakea lähellä edessä olevan kapulan. Tahalleen voisi laittaakin väärän ihan eteen? 
Vaikka otti kapulan huonosti korjasi hypylle! Tehtiin vasen. Yhtä en kelpuuttanut. Ja yksi ok. 



MA TOKO
Gavalle lähikentällä ennen töihin lähtöä. Ruuti teki jotain pientä.

Eteenmeno: Mietin sitä makkaratelinettä ja tuli mieleen lähikentän pukkitaistelu "teline". Juoksutin sinne lelulle, namille ja tyhjään. Otin matkaa noin 15m. Ja puisen laudan päälle palkka, tehtiin päätysuunnasta eli silloin se oli vähän alle 10cm leveä "tolppa". Huomasin taas, että juoksi pienellä banaanilla vasemman kautta sinne. Palkan halusi ottaa myös siltä laidalta, kun olisi voinut ottaa suoraan edestä. Toistoja siis, että seisoin matkan varrella niin, että koira tuli mun oikealta puolelta sinne. Samaa ollaan tehty ruudussakin.. Täytyy varmaan muistutella alustaakin, että se on suoraan juoksua tassujen laitto siihen ja sitten vasta käännös. Ellei ehdi palkata menosuuntaan.

Jäävät: Namin heittelyllä kerrattiin kaikki. Ekalla otin istumisen, tosi hyvä ja nopea. Seisominen myös ok. Mutta sitten kun yritti istumista, seisoi vain. Eli treeniin seiso ja sitten istu.

Kaukot: Maasta istumaan nousu ok. Sitten eri matkoilla 7-15m väliltä istu-seiso. Toisessa keskiväliltä liikkui, korjasin takaisin. Sitten seuraavat sujui, jopa 15m matkalta! Tämä meni jo iisimmin verrattuna siihen kertaan kun viimeksi treenattiin kaukoja (1-2vk sitten :D). Seuraavalla kerralla voisi kerrata ton ja keskittyä taas toiseen vaihtoon.



Treenaa Gava:
- tunnariin enemmän kapuloita, pidempi matka
- eteenmeno + virittely ruutuun, suoruus?
- ohjattu, merkki ja uudelle alueelle kapula
- jäävät ensin seiso, sitten istu
- kaukot i-s-m

Treenaa Nova: 
- ryhmäpaikkis
- häiriökäskyt sivulla (maahan tms)
- seuraus, oikeaan käännöksen jälkeen palkkaa
- luoksetulon sivulletulo: palkkaus maahan

KUVAT Gava & Ruuti 



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...