Siirry pääsisältöön

Ruutinkoski ja agility kesätauolle

Tiistaina käytiin vapaapäivän aamulenkki Haltialassa, Tammiston lähellä. Navigaattorin kartasta bongasin kivannäköisen alueen ja nimikin kuulosti jotenkin tutulta - kotieläinpihan takia olikin. Sieltä löytyi lampaiden, lehmien ja hevosten lisäksi myös Ruutinkoski! Jätin auton kauemmas joen toiselle puolen ja käytiin tullessa lähi luonnonsuojelu metsän kautta niin matkaa kertyi (Sportrackerin kun muisti laittaa päälle ja oli myös sen takia jos eksyisin, mutta en) vähän yli 5km ja 1,5h. Paljon rattoisammin menee lenkki uudessa paikkaa. Ihania maisemia, mutta ihmisiä pyöri tuolla ja luonnonsuojelualueenkin takia koirat oli vain poseeraukset vapaana. Kännykkäkuvista kooste alla.


Vanhoja kuvia Ruutista
Ruutin kukkakuvia :)


Juniorit oli myös tiistaina Anun agilitytreeneissä, vikat treenit ennen taukoa. Ja ihan kinkkinen rata olikin! Ahtaita välejä ja paljon takaakiertoja.

Novan kanssa:
1-3: pakkovalssilla otin putken 3 lähettyvillä hypyt. Ensin olin lähemmäs hyppyjen linjaa. Seuraavalla uskaltauduin lähemmäs putken suuta. Hyvin haki molemmat hypyt vaikka olin pois linjalta. Putkijarrua, sitten juoksin hypyn 4 siivekkeen taakse palkkaamaan. Eli pakkovalssiin tulosta palkka. Nova tuli täydellisesti heti ekalla toistolla sinne. :) 3-6: Sitten vain putkeen lähettämällä pakkovalssi, eli juoksin aina suoraan hypyn 4 taakse. Paras oli pyöriä koiran mukana, koska paras jos koira vähän lenkitti muurille mennessä eikä käänny niin tiukasti. Takaaleikkaus hypylle 6. Ekalla vähän tönkkö, mutta kääntyi oikein. Vähän lähempää muuria käyden ja siitä hypylle niin sain itse linjattua koiraa paremmin.
Loppuun hauskempaa kuviota A:n jälkeisestä elämästä. Hyppy 19 oli hankala, kerran palkattiin vahingossa ohikin. Sitten taas oli vaikeata hyppy 20 jos en lenkittänyt itse. Hyppykaaret läksyksi!
Persjättö hypyn 21 taakse ja siihen palkkaus. Onnistui tokalla, kun sain otettua kriittiset lähettävän askeleet. Hypyllä 19 välillä oli lähellä kieltää. Kerran piti kokeilla ohjausta ilman käsiä, mutta se meni ihan seuraukseksi! Ei meinannut irrota sitten yhtään.

Nova kuja: tehtiin myös apparin palkkaamana. Koira mun oikealla sisäänmenot ei meinannut sujua, Nova meni aina 3 väliin eli mun puolelta eka keppi jäi välistä.. Loivalla kulmalla tajusi mennä koko kujan.


Gavan kanssa lyhyesti kirjoitettuna: 
- putkijarrun kanssa sai olla tarkkana. Ensin tein sen liian kiltisti, katse kunnolla koiraan ja ohjaus sille. Ei esteelle.
- Backläp 4 hypylle, vaati askeleen kohti muuria ja vastaanottava käsi valmiina ennen kuin ponnistaa (muuten meni putkeen)
- takaaleikkauksissa 6 tarkkana, että tietää kääntyvänsä jo hypylle lähtiessä (ei itseltä rynnimistä)
- keppien jälkeen 8 hypyllä oma sijainti riman keskellä, niin ehti saksalaiseen.
- 11 saksalainen hyvä!
- 11-14 jos ottaa kilpajuoksua Gavan kanssa minä häviän ja koira ottaa myös hypyn 1. ;)
- 16-18 tässä kääntyi unohtuneen ansahypyn ohi nätisti. Mutta hyppäsi hypyn 12 toiseen suuntaan. Tokalla kertaa leijeröin hypyn 13 ja sain pidettyä itsellä paremman linjan. Koira sai vähän korjata linjaa hypyltä 17 putkeen.
- lähdin kaarrattamaan 19-20 ja tuli hypyn 21 ohi
- testasin 22 sylkkäri takaakiertoa, mutta putki estää parhaan linjan ja häiriönä liikaa takana oleva hyppy
- 18-22 liikkuen suoraa linjaa putken vieressä. Persjättö hypylle 21-22. Takaakiertoon tosi siististi! Ja aikaakin oli sopivasti ja kaaren hypyt tosi hienot!

Treenaa: 
Nova: kaarella hypyt, putkesta suoraan vs käännös
Gava: putkijarru, backläp
Itseltä oma tutustuminen oli taas vähän puoli teholla, mietin ohjaukset mutten tarkkaa koiran sijaintia ja mihin asti voin liikkua yms.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...