Siirry pääsisältöön

Agilitya Kati Immosen opissa AST:lla

Maanantaina oltiin pyydetty AST:n kurssitoimikunnasta Kati Immonen kouluttamaan. Yksi oma suosikki kouluttaja, iloinen, tsemppaava ja kertoo selkeästi kuinka korjata ohjausta, jotta se on koiralle loogista. Joko itse näyttäen esimerkillä ihan kirjaimmellisesti tai ohjeilla. Ei ole pelkästään "juokse kovempaa". Radalla oli hyviä ansoja ja niiden takia koiralle piti olla kokoajan selvillä toinen este ja toisekseen ohjaajan piti ehtiä ohjaamaan seuraavaa. Täytyi ajatella myös koiran linjaa ja tehdä ohjaus koiran juoksulinjalle eikä esteille (mm. 2-3, 12-13). Tönäisten koiraa kauemmaksi, näyttäen ohjauksen kohti koiraa. Koulutus oli niin hyvä, että tuli oltua kentällä lähemmäs 4h (koulutusta 3h)? :D

- KUVAT

Rata vaikutti kinkkiseltä enkä ollut täysin varma tutustumisen jälkeen ja paremminkin olisi voinut muistaa (mielikuvaharjoitella). Kuuntelin lähinnä muille annettuja vinkkejä ja piti ottaa kaikki irti. Rataantutustumisen tein Gavaa ajatellen ja Nova sai taipua samaan + tein pari improvisaatiota loppuun. Oli myös kohtia, mitä tiesin miten se pitäisi tehdä, mutta kuitenkin tein myöhässä.
Meidän radalla vähän pidemmät etäisyydet, 17-18 väli oli 10m mutta hyvää haastetta.



Gavan läksyksi jäi 
- kepit 9 haki oikein sisään, mutta rauha että saa rytmistä kiinni (toki saa oppia myös kestämään)
- A:lla oli aika röyhkeä kontakti 11., lensi yli ja hyvä että laskeutui edes kontaktille! Uusinnalla toki sitten unohdin ottaa 2on-2offilla. :D Koski nätisti ja lähti vähän ennen lupaa. Seuraavalla kerralla vaadin pysähtymään.
- poispäinkääntö 12, välillä kääntyi väärään suuntaan (anna tilaa!)
- putki-A erottelu 13. ei toimi ainakaan suullisesti ja myös käskin alkuun liian myöhään. Koska varoin koiran takaviistoon jäävää putkea. A:llehan se kumminkin näki ekana jos laskeutui tiukasti. Ja tähtää ohjaajan sijaintia kohti. Kohti linjaa ohjaus eli pakosti se osoitti itsestä katsoen vähän kohti väärää putkea. Koirasta katsoen taas työntönä pois aalta.
13-19 sujui paitsi rima tipahti viskileikkauksessa! Tehtiin hieno takaakierto persjättökin.
- lopun kuvio oli aika hätäiseen katsottu. Pänttäämättä oli putkijarrut 21 ja 24Ja tehdä 25 ohjaus niin, että pieni käännös. Ekalla heitin oikein hypylle ja laukka laskeutumisesta Gava olikin jo hypyn takana. Varmaan olisi voinut kääntyä ilman vastakäännöstä ilman "heittämistä". Esim puolivalssina kauempaa. Ja tässä oli tärkeä myös ajatella 26 ja 27 viistohyppyinä, jos juoksin kohti hyppyä 26 niin työnsin koiraa lenkille tai taakse. Koiralle laskeutumisesta linja oli kohti hyppyä 27 niin, että sisältää hypyn 26. Joten valssikin väliin on 27 hypyn eteen eikä 26 hypyn jälkeen. Tämä kohta 24-28 olisi pitänyt piirtää viivoina paperille.

Itselle hyvä haaste "aikatauluttamiseen" se, että päätin tehdä persjätön putken 4 jälkeen. Vaarahan siinä oli 6 hypystä jos yhtään myöhässä. Mutta miettiä myös suorin reitti hypyn 7 läheltä ja sitten että voin tehdä takaakierron 3 kauempaa. Huitoa putkeen ja lähteä. Kerran tein tällaisen vähän riskirajoilla, Gava totteli ja tuntui aika siistiltä! Ja jos koira ei pitäisi lukitusta esteessä, vaikka niin näytetään niin lelu sinne tai appari tiputtaa lelun, kun koira ohjauksesta katsoo estettä. Miettiä kohdat niin, että jos se olisi radan alku missä haluaisin olla.

- Video Gavan koko treenistä n. 3min (myös virheet ja kuinka korjattiin)
- Parhaat palat video Gavasta n. 1min (yllä)





Novan läksyksi:
- kepit otin vain niistämällä ja ekassa ei siltikään taipunut. Kun maltoi vetää 2 välistä niin sujui.
- muurin ohi juoksi ekalla, kuten käynyt aiemminkin. Jos ei ohjaa varmistellen.
- A ja putki erottelu, ellen työntänyt A:lle ei mennyt. Tähän tuli treeni myöhemmin kuvia ottaessa noin 3-5 kertaa meni putkeen kunnes meni A:lle vaikka putki jäi meidän väliin! Ongelman kiertämistä vain töniä oikealle esteelle.. Itse A ok pallolle, kun meni sille.
- eteenmeno 13-15, hypyllä kääntyi katsomaan mua ja sitten vasta putkelle. Kerran lähti mun puolelle putkeen.
- takaakierto persjätössä 17 voi heiluttaa kättä joka on ohjauksen jälkeen koiran puolella. Että ottaa lukituksen hypylle vaikkei ehtisi kääntää päätä tai nähdä tarkkaa sijaintia koiralta.
- liian "voimakkaita ohjauksia". Ensin 2-3 välissä jarruttelin liian aikaisin, Novalle niin että pysyy liikettä. Ja 22 hypyn valssissa liian äkkikäännös ja jarrutus, että kielsi. Samoin 25 vastakääntö mikä jäi Gavalta, ei tosin vaatinut sitä ollenkaan.

Ja jipii Nova teki viskileikkauksen! Puomi oli myös hyvä ratapätkässä, tosin pysähdyin ihan kontaktin viereen.. Täytyy harjoitella myös ohi juoksemista. Haki myös putkeen pimeästä kulmasta. Ja meni takaakiertoon ja ohikin :D.

Novan video lähes koko treenistä 
- parhaat palat 


Novalle pahin oli, kun otin kuvia, tuli selväksi ettei osaa tehdä muuria heitetylle pallolle, kun istun 7m sivussa maassa, kuin ehkä 6 toistolla? Haki vain mua lähinnä olevalle esteelle. Samoin tehtiin irtoaminen kauempaan putkeen, että jätin sen luokse, juoksi mua lähempään putkeen. Vaatii saattelua sinne minne menee tai että olen tyyliin 3m päässä. Valmista palloakin voisi käyttää siinä, etten ole siellä mistä saa palkan. Osaahan se läheltä tarjota, mutta silloin tekee esteen ja tulee mun luokse.. Tai jos tietää suoraan edessä olevan palkan ja oma liike vieressä tukena niin sitten. Mutta 14-15 jäin itse jälkeen hypyllä ja halusi kääntyä ensin kohti. Gavaa pystyy ohjata lähes paikaltaan, Novaa ei. Siinä tavoitetta! Ei se myöskään opi jos aina on auttamassa ja paapomassa. Ja myös sen takia, koska se on tolleri ja se on kakkosagilitykoira. Just sen takia pitäisi asiaa vahvistaa vaikka työtä varmaan riittää! Esimerkkinä esim vastuun antaminen in-in treenissä. Ensin palkkaaja edessä, palkkaaja ilman lelua ja lelu lentää multa. Tai palkkaaja sijainnissa mitä ennen pitää totella ja suorittaa este (ei kaahata suoraan lelulle).

- Kuvat






Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...