Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

14.8.2018

Agilitya Kati Immosen opissa AST:lla

Maanantaina oltiin pyydetty AST:n kurssitoimikunnasta Kati Immonen kouluttamaan. Yksi oma suosikki kouluttaja, iloinen, tsemppaava ja kertoo selkeästi kuinka korjata ohjausta, jotta se on koiralle loogista. Joko itse näyttäen esimerkillä ihan kirjaimmellisesti tai ohjeilla. Ei ole pelkästään "juokse kovempaa". Radalla oli hyviä ansoja ja niiden takia koiralle piti olla kokoajan selvillä toinen este ja toisekseen ohjaajan piti ehtiä ohjaamaan seuraavaa. Täytyi ajatella myös koiran linjaa ja tehdä ohjaus koiran juoksulinjalle eikä esteille (mm. 2-3, 12-13). Tönäisten koiraa kauemmaksi, näyttäen ohjauksen kohti koiraa. Koulutus oli niin hyvä, että tuli oltua kentällä lähemmäs 4h (koulutusta 3h)? :D

- KUVAT

Rata vaikutti kinkkiseltä enkä ollut täysin varma tutustumisen jälkeen ja paremminkin olisi voinut muistaa (mielikuvaharjoitella). Kuuntelin lähinnä muille annettuja vinkkejä ja piti ottaa kaikki irti. Rataantutustumisen tein Gavaa ajatellen ja Nova sai taipua samaan + tein pari improvisaatiota loppuun. Oli myös kohtia, mitä tiesin miten se pitäisi tehdä, mutta kuitenkin tein myöhässä.
Meidän radalla vähän pidemmät etäisyydet, 17-18 väli oli 10m mutta hyvää haastetta.Gavan läksyksi jäi 
- kepit 9 haki oikein sisään, mutta rauha että saa rytmistä kiinni (toki saa oppia myös kestämään)
- A:lla oli aika röyhkeä kontakti 11., lensi yli ja hyvä että laskeutui edes kontaktille! Uusinnalla toki sitten unohdin ottaa 2on-2offilla. :D Koski nätisti ja lähti vähän ennen lupaa. Seuraavalla kerralla vaadin pysähtymään.
- poispäinkääntö 12, välillä kääntyi väärään suuntaan (anna tilaa!)
- putki-A erottelu 13. ei toimi ainakaan suullisesti ja myös käskin alkuun liian myöhään. Koska varoin koiran takaviistoon jäävää putkea. A:llehan se kumminkin näki ekana jos laskeutui tiukasti. Ja tähtää ohjaajan sijaintia kohti. Kohti linjaa ohjaus eli pakosti se osoitti itsestä katsoen vähän kohti väärää putkea. Koirasta katsoen taas työntönä pois aalta.
13-19 sujui paitsi rima tipahti viskileikkauksessa! Tehtiin hieno takaakierto persjättökin.
- lopun kuvio oli aika hätäiseen katsottu. Pänttäämättä oli putkijarrut 21 ja 24Ja tehdä 25 ohjaus niin, että pieni käännös. Ekalla heitin oikein hypylle ja laukka laskeutumisesta Gava olikin jo hypyn takana. Varmaan olisi voinut kääntyä ilman vastakäännöstä ilman "heittämistä". Esim puolivalssina kauempaa. Ja tässä oli tärkeä myös ajatella 26 ja 27 viistohyppyinä, jos juoksin kohti hyppyä 26 niin työnsin koiraa lenkille tai taakse. Koiralle laskeutumisesta linja oli kohti hyppyä 27 niin, että sisältää hypyn 26. Joten valssikin väliin on 27 hypyn eteen eikä 26 hypyn jälkeen. Tämä kohta 24-28 olisi pitänyt piirtää viivoina paperille.

Itselle hyvä haaste "aikatauluttamiseen" se, että päätin tehdä persjätön putken 4 jälkeen. Vaarahan siinä oli 6 hypystä jos yhtään myöhässä. Mutta miettiä myös suorin reitti hypyn 7 läheltä ja sitten että voin tehdä takaakierron 3 kauempaa. Huitoa putkeen ja lähteä. Kerran tein tällaisen vähän riskirajoilla, Gava totteli ja tuntui aika siistiltä! Ja jos koira ei pitäisi lukitusta esteessä, vaikka niin näytetään niin lelu sinne tai appari tiputtaa lelun, kun koira ohjauksesta katsoo estettä. Miettiä kohdat niin, että jos se olisi radan alku missä haluaisin olla.

- Video Gavan koko treenistä n. 3min (myös virheet ja kuinka korjattiin)
- Parhaat palat video Gavasta n. 1min (yllä)

Novan läksyksi:
- kepit otin vain niistämällä ja ekassa ei siltikään taipunut. Kun maltoi vetää 2 välistä niin sujui.
- muurin ohi juoksi ekalla, kuten käynyt aiemminkin. Jos ei ohjaa varmistellen.
- A ja putki erottelu, ellen työntänyt A:lle ei mennyt. Tähän tuli treeni myöhemmin kuvia ottaessa noin 3-5 kertaa meni putkeen kunnes meni A:lle vaikka putki jäi meidän väliin! Ongelman kiertämistä vain töniä oikealle esteelle.. Itse A ok pallolle, kun meni sille.
- eteenmeno 13-15, hypyllä kääntyi katsomaan mua ja sitten vasta putkelle. Kerran lähti mun puolelle putkeen.
- takaakierto persjätössä 17 voi heiluttaa kättä joka on ohjauksen jälkeen koiran puolella. Että ottaa lukituksen hypylle vaikkei ehtisi kääntää päätä tai nähdä tarkkaa sijaintia koiralta.
- liian "voimakkaita ohjauksia". Ensin 2-3 välissä jarruttelin liian aikaisin, Novalle niin että pysyy liikettä. Ja 22 hypyn valssissa liian äkkikäännös ja jarrutus, että kielsi. Samoin 25 vastakääntö mikä jäi Gavalta, ei tosin vaatinut sitä ollenkaan.

Ja jipii Nova teki viskileikkauksen! Puomi oli myös hyvä ratapätkässä, tosin pysähdyin ihan kontaktin viereen.. Täytyy harjoitella myös ohi juoksemista. Haki myös putkeen pimeästä kulmasta. Ja meni takaakiertoon ja ohikin :D.

Novan video lähes koko treenistä 
- parhaat palat 


Novalle pahin oli, kun otin kuvia, tuli selväksi ettei osaa tehdä muuria heitetylle pallolle, kun istun 7m sivussa maassa, kuin ehkä 6 toistolla? Haki vain mua lähinnä olevalle esteelle. Samoin tehtiin irtoaminen kauempaan putkeen, että jätin sen luokse, juoksi mua lähempään putkeen. Vaatii saattelua sinne minne menee tai että olen tyyliin 3m päässä. Valmista palloakin voisi käyttää siinä, etten ole siellä mistä saa palkan. Osaahan se läheltä tarjota, mutta silloin tekee esteen ja tulee mun luokse.. Tai jos tietää suoraan edessä olevan palkan ja oma liike vieressä tukena niin sitten. Mutta 14-15 jäin itse jälkeen hypyllä ja halusi kääntyä ensin kohti. Gavaa pystyy ohjata lähes paikaltaan, Novaa ei. Siinä tavoitetta! Ei se myöskään opi jos aina on auttamassa ja paapomassa. Ja myös sen takia, koska se on tolleri ja se on kakkosagilitykoira. Just sen takia pitäisi asiaa vahvistaa vaikka työtä varmaan riittää! Esimerkkinä esim vastuun antaminen in-in treenissä. Ensin palkkaaja edessä, palkkaaja ilman lelua ja lelu lentää multa. Tai palkkaaja sijainnissa mitä ennen pitää totella ja suorittaa este (ei kaahata suoraan lelulle).

- Kuvat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!