Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

1.8.2018

Marjo Koranderin agilityssa ja biitsikuvia

Tiistaina hellepäivänä oli Marjo Koranderin ensimmäiset agilitytreenit (kouluttaa syksyllä ja meillä muutamat vuorot). Tein sitten vain Novan kanssa. Koska oli 27-29 astetta ja kello oli 18:30 niin tehtiin kahdessä pätkässä. Halusin myös palkkailla enimmäkseen namikipolle ja tehtiin lyhyitä pätkiä. Mietin etukäteen mitä kohtia haluan katsoa. Ei nyt mitään ahaa elämystä tullut, saatiin kuitenkin palkkaaja. Jos ei olisi ollut liian kuuma olisi ollut vauhdikas rata tehdä pidempiä pätkiäkin. Novalla oli nyt myös aika pitkä tauko kontakteista, ainakin kuukausi. Joten muistuteltiin niitäkin.

A:n juoksari ensin yksittäisenä, jäi katsomaan mun kun kiersin vähän putkea tai jäin jälkeen ja tuli ihan sivusta pois, koski naftisti. Näytettiin namikuppi ja sitten sujui. Hypyn kautta myös ok.
Sitten kun ajattelin kokeilla A+ putki vaihtoehtoa niin, ensin jäi katsomaan mua ja tuli hassusti alas. Sitten kun otettiin hypyn kautta vauhtia niin sitä tuli liikaa ja otti vain yhden laukan alasmenolle. Otin yksittäisenä putken, että tietää missä se on. Ehkä näitä varten pumpperi avuksi? Kerrattiin taas lelu maalla, kerran pääsi väärällä tavalla ottamaan sen. Ei saatu oikeanlaista kontaktia A+ putki. Ärsyttävää miten hidas projekti! Viime syksynä Nova aloittanut. Käännöksiä ei olla tehty kertaakaan, niitäkin voisi kokeilla putkeen joka A:n alla. Ja etupalkkaa pitäisi varmaan siirtää vähitellen kauemmas ja niin, että myöhemmin siinä on hyppy tai putki välissä. Ruutille opettaessa oli kaari lopussa, jos sellaisen askartelisi voisi sitäkin kokeilla. Vedättämisiä voisi tehdä myös niin, että palkka on silti lähellä A:ta. Eli ohjaisin kuin radalla, mutta koira jää ottamaan lelun.. Trixie namimaattikin löytyy varastosta.

Yyterin hirmu!

Alkua tehtiin (valk.) 3 hyppyä, putkesta takaakierto ja päällejuoksu. Lyhyt väli ja jouduin varmistella takaakiertoa, jos lähdin liian aikaisin tuli hypyn väärinpäin. Rima 45cm niin onneksi myöhässä ollen koira ei ollut ihan sylissä. Yksittäisenä ei tehnyt takaakiertoa. Takaakierron takia ei saatu täydellistä. Enkä halunnut hinkata sitä enempää, koska Nova luukuttaa täysiä putkeen. Palkkasin itse koiran kädestä. Kerran sain Novan hampaat polveenkin, kun pallo oli vieressä. Kaksi reikää, mistä hetken vuoti. Nyt enemmän mustelmana.

3 hypylle in-in ja persjättö TAI in-in ja takaaleikkaus millä otin kerran A:lle. Ekat in-in ilman vauhtia. Meni väärinpäin, kun aloitin lähempänä hyppyä. Hyppyä ennen ja sujui. Kerran sujui näin yksittäisenä in-in ja persjättö mihin palkkasin. Putkesta onnistui myös, mutta en päässyt myöskään niin edelle. Täytyy saada ohjausta varmemmaksi, nyt en saa etumatkaa.. tällä hetkellä etu on sama kuin pakkovalssissa, joka on vielä varmempikin. Ja ideana olisi, että ohjaaja saa etumatkaa..Puomi: namit maahan apparilta. Ekalla kertaa palkkaaja oli metrin tai puolitoista kontaktista kaukana ja Nova juoksi siihen asti ja unohti pysähtyä. Seuraavassa taas himmasi vähän liiankin aikaisin ja katseli palkkaajaa. Meinasi suhahdella putkeen, ekassa taputin ylösmenoa. Kerran yhden hypyn kautta suora lähestyminen ja oli hyvä nyt.

Keinu: ekassa vähän yllätyksenä tuli, namikippo maassa. Mutta pysyi silti laudalla ja hyvä 2on-2off. Sitten vedätin vähän ja tuli ilman lupaa pois, ei palkkaa. Seuraavalla kesti vedätyksen. Täytyy niitäkin muistaa tehdä ja myös juosten! Kisoissa monesti voi olla, että juoksee vaan täysiä.. Ottaa itselle jonkun tavoitteen, mitä pitäisi tehdä puomin jälkeen esim joku ohjaus seuraavalle esteelle..

Kepit: kaksi ohjuria alussa. Yksittäisenä pohti vähän, että mistä välistä pääsee ja onnistui. Sitten ratapätkässä 12-14 tuli liian vaikeaksi ja yritti vain kiertää ekan kepin ja mennä ohjurin ali. Helposta loivasta kulmasta sujui. Ei saatu sujumaan tiukempaa kulmaa. En kokeillut niistämällä eli ottamalla käsiavulla 2 kepin takaa.

18-21 takaaleikkaus: Lopuksi vielä takaaleikkaus palkattuna lelulla apparilta. Putkesta putkeen hyvin. Suora putki syötti takaakiertoon. Vähän kauempaa sain takaaleikkauksen tehtyä, olin myöhässä ja rima tippui. Ei palkattu. Uudestaan ja nyt sujui. Sitten palkkaus hypyn 22 taakse, otin 20-22 hypyt ja leikkaus sujui. Täytyy olla vielä aika lähellä koiraa niitä tehdessä ja lähellä estettä. Enkä saa lopettaa ohjausta kesken.

Paljon palkkaa kouluttajilta tai linjalle. Osa salaa tai heitettynä kauempaa. Kontakteilla voisi olla hyvin kyllä välillä salaa palkka valmiina. Irtoamistreenejä. Käännöksiin Nova kyllä irtoaa, toki pitäisi niissäkin testailla jäädä kauemmaksi. Itsehän sitä tulee saateltuakin. :D Tauko ei myöskään tee hyvää ja alussa Nova on niin innoissaan, että purkaa sen mua katselemalla "mihin, mihin".
On se erilaista, kun on perskärpänen, joka välillä yllättää ja sitten on liitelijä, jota taas saa kalastella lähemmäskin. Joka hakeutuu ensisijaisesti esteille jos ei muuta kerro. Gava tuntui oppivan myös kaiken niin nopeasti.

Nova tapasi kentällä myös monta ihanaa naista (cockereita ja aussie). Kiva kun agiseurassa on sosiaalisia koiria. Nova tykkäisi kaikista, paitsi jos sattuu nenäkkäin samanikäisen uroksen kanssa niitä saa vähän jännätä ja jäykistellä, silloin paras kutsua pois ja kehua hyvää valintaa. Komentaessa lähtee mukaan ärisemään ja haastaa mutkin. Gava halusi vain isotella nuorelle aussielle. Lenkillä Nova treffasi terrierityttöä häntä meinasi irrota, Gava tuimana ja olisi halunnut häätää koiran pois, eihän remmissä seurustella. ;) Gavan luottamus on mennyt vieraisiin koiriin kodin lähellä, kun naapurin koira kolmesti hyökkäsi päälle. Muutenkin vapaana tulee toimeen erilaisissa laumoissa. Lenkillä tulee keskityttyä Ruutiin (nyt Ruuti vaihdettu Novaan äitin kanssa) ja Gavan ohituskäytöstä ei ole opettu (tuijottaa koiria).

Yyterin rannalta kuvia  (la ilta)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!