Siirry pääsisältöön

Marjo Koranderin agilityssa ja biitsikuvia

Tiistaina hellepäivänä oli Marjo Koranderin ensimmäiset agilitytreenit (kouluttaa syksyllä ja meillä muutamat vuorot). Tein sitten vain Novan kanssa. Koska oli 27-29 astetta ja kello oli 18:30 niin tehtiin kahdessä pätkässä. Halusin myös palkkailla enimmäkseen namikipolle ja tehtiin lyhyitä pätkiä. Mietin etukäteen mitä kohtia haluan katsoa. Ei nyt mitään ahaa elämystä tullut, saatiin kuitenkin palkkaaja. Jos ei olisi ollut liian kuuma olisi ollut vauhdikas rata tehdä pidempiä pätkiäkin. Novalla oli nyt myös aika pitkä tauko kontakteista, ainakin kuukausi. Joten muistuteltiin niitäkin.

A:n juoksari ensin yksittäisenä, jäi katsomaan mun kun kiersin vähän putkea tai jäin jälkeen ja tuli ihan sivusta pois, koski naftisti. Näytettiin namikuppi ja sitten sujui. Hypyn kautta myös ok.
Sitten kun ajattelin kokeilla A+ putki vaihtoehtoa niin, ensin jäi katsomaan mua ja tuli hassusti alas. Sitten kun otettiin hypyn kautta vauhtia niin sitä tuli liikaa ja otti vain yhden laukan alasmenolle. Otin yksittäisenä putken, että tietää missä se on. Ehkä näitä varten pumpperi avuksi? Kerrattiin taas lelu maalla, kerran pääsi väärällä tavalla ottamaan sen. Ei saatu oikeanlaista kontaktia A+ putki. Ärsyttävää miten hidas projekti! Viime syksynä Nova aloittanut. Käännöksiä ei olla tehty kertaakaan, niitäkin voisi kokeilla putkeen joka A:n alla. Ja etupalkkaa pitäisi varmaan siirtää vähitellen kauemmas ja niin, että myöhemmin siinä on hyppy tai putki välissä. Ruutille opettaessa oli kaari lopussa, jos sellaisen askartelisi voisi sitäkin kokeilla. Vedättämisiä voisi tehdä myös niin, että palkka on silti lähellä A:ta. Eli ohjaisin kuin radalla, mutta koira jää ottamaan lelun.. Trixie namimaattikin löytyy varastosta.

Yyterin hirmu!

Alkua tehtiin (valk.) 3 hyppyä, putkesta takaakierto ja päällejuoksu. Lyhyt väli ja jouduin varmistella takaakiertoa, jos lähdin liian aikaisin tuli hypyn väärinpäin. Rima 45cm niin onneksi myöhässä ollen koira ei ollut ihan sylissä. Yksittäisenä ei tehnyt takaakiertoa. Takaakierron takia ei saatu täydellistä. Enkä halunnut hinkata sitä enempää, koska Nova luukuttaa täysiä putkeen. Palkkasin itse koiran kädestä. Kerran sain Novan hampaat polveenkin, kun pallo oli vieressä. Kaksi reikää, mistä hetken vuoti. Nyt enemmän mustelmana.

3 hypylle in-in ja persjättö TAI in-in ja takaaleikkaus millä otin kerran A:lle. Ekat in-in ilman vauhtia. Meni väärinpäin, kun aloitin lähempänä hyppyä. Hyppyä ennen ja sujui. Kerran sujui näin yksittäisenä in-in ja persjättö mihin palkkasin. Putkesta onnistui myös, mutta en päässyt myöskään niin edelle. Täytyy saada ohjausta varmemmaksi, nyt en saa etumatkaa.. tällä hetkellä etu on sama kuin pakkovalssissa, joka on vielä varmempikin. Ja ideana olisi, että ohjaaja saa etumatkaa..



Puomi: namit maahan apparilta. Ekalla kertaa palkkaaja oli metrin tai puolitoista kontaktista kaukana ja Nova juoksi siihen asti ja unohti pysähtyä. Seuraavassa taas himmasi vähän liiankin aikaisin ja katseli palkkaajaa. Meinasi suhahdella putkeen, ekassa taputin ylösmenoa. Kerran yhden hypyn kautta suora lähestyminen ja oli hyvä nyt.

Keinu: ekassa vähän yllätyksenä tuli, namikippo maassa. Mutta pysyi silti laudalla ja hyvä 2on-2off. Sitten vedätin vähän ja tuli ilman lupaa pois, ei palkkaa. Seuraavalla kesti vedätyksen. Täytyy niitäkin muistaa tehdä ja myös juosten! Kisoissa monesti voi olla, että juoksee vaan täysiä.. Ottaa itselle jonkun tavoitteen, mitä pitäisi tehdä puomin jälkeen esim joku ohjaus seuraavalle esteelle..

Kepit: kaksi ohjuria alussa. Yksittäisenä pohti vähän, että mistä välistä pääsee ja onnistui. Sitten ratapätkässä 12-14 tuli liian vaikeaksi ja yritti vain kiertää ekan kepin ja mennä ohjurin ali. Helposta loivasta kulmasta sujui. Ei saatu sujumaan tiukempaa kulmaa. En kokeillut niistämällä eli ottamalla käsiavulla 2 kepin takaa.

18-21 takaaleikkaus: Lopuksi vielä takaaleikkaus palkattuna lelulla apparilta. Putkesta putkeen hyvin. Suora putki syötti takaakiertoon. Vähän kauempaa sain takaaleikkauksen tehtyä, olin myöhässä ja rima tippui. Ei palkattu. Uudestaan ja nyt sujui. Sitten palkkaus hypyn 22 taakse, otin 20-22 hypyt ja leikkaus sujui. Täytyy olla vielä aika lähellä koiraa niitä tehdessä ja lähellä estettä. Enkä saa lopettaa ohjausta kesken.

Paljon palkkaa kouluttajilta tai linjalle. Osa salaa tai heitettynä kauempaa. Kontakteilla voisi olla hyvin kyllä välillä salaa palkka valmiina. Irtoamistreenejä. Käännöksiin Nova kyllä irtoaa, toki pitäisi niissäkin testailla jäädä kauemmaksi. Itsehän sitä tulee saateltuakin. :D Tauko ei myöskään tee hyvää ja alussa Nova on niin innoissaan, että purkaa sen mua katselemalla "mihin, mihin".
On se erilaista, kun on perskärpänen, joka välillä yllättää ja sitten on liitelijä, jota taas saa kalastella lähemmäskin. Joka hakeutuu ensisijaisesti esteille jos ei muuta kerro. Gava tuntui oppivan myös kaiken niin nopeasti.

Nova tapasi kentällä myös monta ihanaa naista (cockereita ja aussie). Kiva kun agiseurassa on sosiaalisia koiria. Nova tykkäisi kaikista, paitsi jos sattuu nenäkkäin samanikäisen uroksen kanssa niitä saa vähän jännätä ja jäykistellä, silloin paras kutsua pois ja kehua hyvää valintaa. Komentaessa lähtee mukaan ärisemään ja haastaa mutkin. Gava halusi vain isotella nuorelle aussielle. Lenkillä Nova treffasi terrierityttöä häntä meinasi irrota, Gava tuimana ja olisi halunnut häätää koiran pois, eihän remmissä seurustella. ;) Gavan luottamus on mennyt vieraisiin koiriin kodin lähellä, kun naapurin koira kolmesti hyökkäsi päälle. Muutenkin vapaana tulee toimeen erilaisissa laumoissa. Lenkillä tulee keskityttyä Ruutiin (nyt Ruuti vaihdettu Novaan äitin kanssa) ja Gavan ohituskäytöstä ei ole opettu (tuijottaa koiria).

Yyterin rannalta kuvia  (la ilta)



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...