Siirry pääsisältöön

Keppitreeniä ja A:n juoksaria

Omatoimitreeniä

Kotipihan keppitreenin idea Novalle lähti eilisistä Marjon treeneistä. Halusin siis ottaa sivuttaisetäisyyden, oman liikkeen keppien suuntaisesti (ainakin melkein) ja kerran tötsä oli sopivasti että jokin asia jää meidän väliin. Koska keppien linjalle syöttävää putkea ei ollut, jätin koiran odottamaan sinne. Ekat 3-5 kertaa Nova kiersi tötterön. Sitten lähetin sen sivulta paikoiltaan ja kepit sujui. Seuraavaksi taas menin tötsän linjaan ja kiersi tötsän. Ehkä sitten teki lenkin kohti ja meni kepeille, mutta 2 väliin. Ehkä 7-10 toistolla asia oli tajuttu ja onnistui eri variaatioilla, jopa kun otin merkin sijaintiin 2 eli lähemmäs. Tehtiin me muutakin, mutta tämä oli paras oivallus. Ja Nova siis tykkää kiertää tötsää ja se on tolta etäisyydeltä varma juttu, mutta nyt piti kuunnella ja osata irrota.

AST:n agilitykentälle kaksikolle treeniä ennen ja jälkeen kouluttamisen. Novan A:n juoksaritreenit keskittyi vedättämiseen ja lelun eri häivytystapoihin. Ja Gavan kanssa keppeihin, missä saa korjata linjaansa.

Nova; 
- A:n juoksari 1 treeni: Hyppyjen kierrosta A:lle, jonka luona odotti lelu 1,5m päässä. Vedätin ja juoksin edellä. Sitten lelu n. 8-10m päähän. Pariin kertaan rytmi sekosi, joko tuli yhdellä laukalla alastulolle asti tai otti yhden liian ylös. Niistä keskeytys. Sitten kesti saman vedätyksen ja onnistui. Kerran ajattelin heittää lelun linjalle, meni ihan ok mutta katseli mua ja ajautui kohti. Täytyy muistaa myös juosta kauempana ottaen sivuttaisetäisyyttä! Tai voisi yhdistää siivekkeen kiertoon loppua.. Pisimmillään mentiin putki, 2 hyppyä ja A.

- A:n juoksari 2 treeni: Mutkaputkesta a:lle missä juoksin edellä. Lelu oli yritetty jättää salaa 1,5m päähän. Hyvä! Sitten lelu jäi hypyn taakse joka oli loivassa kulmassa A:lta. Meni hyvin! Nova tykkää enemmän toisesta pallosta ja sai paremman lelun taskusta juostuaan palkalle. Johonkin väliin tuli loikka tai rytmihajosi? Kerran putki- A- hyppy ja putkeen ja sitten vasta lelu! Tosi hyvä! Sitten vielä etupalkka hypyn taakse ja helpompi loppuun.

A:n juoksarilla nyt ekalla kertaa lelu on ollut lähellä. Voisi koittaa että se olisi suoraan kauempana. Ja sitten vielä seuraavan esteen takana. Ne A:n jälkeen suoritettavat esteet voisi myös palkata ensin, että tietää mitä tekee siellä. Tärkein saada kuitenkin focusta niin A:lla kuin ratatreeneissäkin esteisiin ja itsenäisyyttä. Kentällä olisi ollut myös hyviä kohtia vahvistaa ihan vain irtoamista..

- pussi: Ekassa tuli pois. Sitten näytin pallon kankaan alta ja onnistui. Seuraavat onnistui siivekkeen kierrosta. Ihan pieni epäröinti ekalla, sitten seuraavalla meni epäröimättä. Hyvä muistutella, viimeksi tehty talvella?
- kepit: Nova kokeili putkesta kepeille menoa, että tötsän sijaan leijeröin hypyn. Ekassa lähetin hypyn linjalta. Ja sitten niin, että kuljin hypyn linjaa. Kerran haki 2-3 väliin, sitten oikein. Hyppy oli kuitenkin 3-4 päässä eli lähempänä kuin eilisellä radalla.

Kuva: Anne Barck

Gava: 
- kepit: Putkesta ja hypyn leijeröinti ok. Siirryttiin avokulmiin, pituus ohjasi noin 90 asteen kulmaan ja suuntasi koiran oikeaan sisäänmenoon. Siitä sujui kepille meno toisesta päädystä kenttää hakien vauhtia ja antaen koiran irrota.

Kokeiltiin sitten siivekkeen kierto, sanoin "tähän", jolloin piti tulla seuraavan siivekeparin ohi ja kepeille. Ensin ajautui liikaa muhun päin ja missasi ekan välin. Toisessa korjasi itse ja tuli nätimmin ansan ohi.

Sitten otettiin pituudelta sen verran viistoon, että ohjasi 2 väliin. Sinnehän se menikin. Yksittäisenä keppien edestä osasi korjata ja hakea, mun ollessa paikallaan. Sitten kun tuli vauhti niin juoksi vain onnellisesti esteen linjaa väärään väliin. Tehtiin parit toistot ja käskytin pituuden sijaan suoraan keppejä. Hetki meni, että hoksasi että on vähän korjattava linjaa että pääsee oikein kepeille. Sai korjata noin puolella metrillä keppien alkua kohti. Tauon jälkeen samassa kohtaa ensin moka, sitten muistui mieleen. Gavan pitkällä laukalla varsinkin usein radalla voi olla kohtia, missä ne syöttää huonolle linjalle. Sen pitäisi oppia itse katsomaan, mistä hakee kepeille eikä peesata mun liikkeen mukana. Tai jäädä vauhdin hurmaan luukuttamaan eteen tulevia esteitä.
Novan kotipihan leijeröinti harjoitus oli myös hyvä, siinä joutui hakea itse oman linjansa kepeille. Gava on sen verran herkkä liikehäiriölle, silloinhan ei haittaa jos olen takana. Pitäisi näissä myös tahalleen rynniä väärässä kohtaa tai ottaa itselle kovempi juoksuvauhti tms.

Otettiin kepit myös leijeröimällä putken, sitten kun 4. toistolla neiti osasi jarruttaa putken lopussa eikä singota edessä olevaa estettä vaikka olin poispäin käännöllä vastassa. Liikaa intoa niin sinkoiaisi joka paikkaan.



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...