Siirry pääsisältöön

Suulliset käskyt 7/8 In-in kiireessä tai jäljessä

KE Suulliset käskyt 7/8 kerta

Kerrat 1 (käännöskäskyt ja eteenmeno), 2 (käännökseen leluhäiriö), 3 (takaakierto), 4 (välistäveto, läksyä), 5 (takaaleikkaus), kerta 8



Edelliskerta 6/8 jäi itseltä välistä ja läksytkin vielä tekemättä.

  • Silloin kävivät välistävetokäskyn (in-in) käyttöä putkella. Koira tuli siivekkeen kierrosta ja sen piti tulla ohjaajan puoleiseen. Väärä putken suu tyrkyllä eli kierrettävä hyppy enemmän sen puolella. 
  • Toinen oli putkijarru: ensin annettiin koiran tarjota ja palkattiin putken suun viereen ilman käskyä. Kun teki oikein, otettiin käännöskäsky mukaan. 


7/8 kerralla in-in käskyä:

Kahden vikan kerran tavoitteena on siirtää oppimia asioita radalle. Joten harjoiteltiin ratamaisia tilanteita. Täytyi miettiä, minkälainen tilanne olisi jos olisi jäljessä ohjaamassa esim edelliseltä esteeltä ei ehdi aiemmin. Tai jos pystyy edelliseltä ottaa etumatkaa ja pakko ehtiä esim saattamaan kepeille. Ohjaaja päätti sijainnin missä pysyy ja esim piti ehtiä koskemaan tiettyyn kohtaan, ehkä sitten kun osaa vielä paremmin mutta kyllä itsekin ehdin seuraavan hypyn tason yli. Näihin riittää siiveke kahteen suuntaan ja miettii ohjaukset niiltä. Tötsiä käyttää jos niitä olisi.

Sivuttaisetäisyys on hyvä haaste myös alkuun, jos ei osaa tehdä kauhean jäljestä tai kaukaa. Siinä saatiinkin heti meidän ongelma esille, missä tulee liikaa mua kohti tai missaa hypyn. Helpotettiin alkuun sillä, että palkkaaja oli hypyn takana, sitten niin että appari siellä mutta lelu tuli multa. Ja sitten ilman. Vaikeimmissa appari palkkaamassa. Aika kivasti silti teki nekin, missä heitin palkan.


Kokeiltiin myös jäljessä olemista, jolloin lähdettiin samaa aikaa siivekkeeltä. Ensin kävellen, sitten hölkässä. Aluksi Nova hyppäsi hypyn suoraan kahdesti. Sitten hoksasi.

Edellä ohjausta niin, että lähetin hypyn tasolta kiertoon ja lähdin sitten eteenpäin. Lopputreenistä onnistui huima etumatkakin! Tavoitteena myös, ettei mun tarvinnut erikseen ohjata hypylle menoa "työntämällä". Vaan pystyin mennä lähes suoraa linjaa, riippuisi radalla sitten missä sijainnissa hyppy olisi. Mutta aina täytyy pyrkiä harjoittelemaan kaikkein vaikeimmatkin! Ja jos on kiire, ei ehdi ohjata niin täydellisesti.




GAVA IN-IN: : tein samaa toisella kentällä ihan minihypyllä. Kenguru oli niin innoissaan, että ehti matkalla kentälle liidellä useampaan otteeseen tai hypittyä ilmaan loikkia. Gavalle nämä suulliset käskyt on aika yhtä vaikeita kuin Novalle.

Kokeiltiin Tiia Vitikaisen radan tyylinen 90 asteen kulmassa in-in hypylle ja sitten siitä persjättö. No alkuun meinasi lenkittää aiemman hypyn kierrosta ja tulla väärinpäin. Radallahan koira tuli putkesta kovaa. Kokeiltiin myös sellainen kutsuen koira paikaltaan ja juosten edessä in-in ohjaus. Sitten persjättöön 90 asteen kulma. Tuli helposti hypyn ohi, kiertäen kyllä sen taakse. Joten laitoin lelun hypyn alastuloon. Sillä onnistui persjätötkin.

Gavalle sitten sivuttaisetäisyyttä ja edellä ohjausta. Edellä ohjaten päätti, että jos olin liian kaukana estettä ei tarvitse suorittaa. 2m oli maksimi mikä sujui. Tehtiin myös niin, että koitin liikkua aika suoraa linjaa enkä korjannut linjaa hypylle. Nämä ohjaukset myös siivekkeen kierrosta.

Kepit 90 asteen avokulmasta myös, ekassa meni 3-4 väliin. Sitten sujui mutta tehtiin kyllä vähän hiljempaa ja juoksi vähän loivemmasta kulmasta.


Nova A:n juoksari: 
Koska olin juuri miettinyt sotasuunnitelmaa ja A oli samassa sijainnissa tehtiin treenivuorojen jälkeen kahteen kertaan A-treeni.
Ekassa jätin pallon 1-1,5m päähän alastulosta. Laitoin siivekkeen kiertoon ja vedätin A:lla. Tuli yhdellä laukalla ja juoksi pallon ohi (onneksi). Talutin takaisin. Siivekkeen kierto ja nyt oli hyvä kontakti ja kesti vedätyksen, pallo valmiina minkä otti. Joutui vähän korjata askellusta, mutta sai toisen laukan mahdutettua.

Toisella pallo valmiina ohjasin toiselta puolelta ja vedätin, meni hyvin. Sitten kokeilin käännöstä koski kyllä, mutta tuli aika reunasta ja otin siitä putkeen, joka A:n alla. Toisella yrityksellä vain huononi ja nyt ei tainnut koskea? Tai kokeilinkohan uusiksi? Siivekkeen kierto ja juosten vähän edellä, heitin lelun kädestä. Koski hyvin. Sitten kierto ja palkkasin vasta putkella, vedätin samalla tavalla. Jes!

Nyt treenattava kontakti kuntoon niin, etten auta yhtään ja voin vedättääkin. Vaikeissa lelu lähellä. Ja kovasta vauhdista A:lle.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...