Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

1.8.2018

Suulliset käskyt 7/8 In-in kiireessä tai jäljessä

KE Suulliset käskyt 7/8 kerta

Kerrat 1 (käännöskäskyt ja eteenmeno), 2 (käännökseen leluhäiriö), 3 (takaakierto), 4 (välistäveto, läksyä), 5 (takaaleikkaus), kerta 8Edelliskerta 6/8 jäi itseltä välistä ja läksytkin vielä tekemättä.

  • Silloin kävivät välistävetokäskyn (in-in) käyttöä putkella. Koira tuli siivekkeen kierrosta ja sen piti tulla ohjaajan puoleiseen. Väärä putken suu tyrkyllä eli kierrettävä hyppy enemmän sen puolella. 
  • Toinen oli putkijarru: ensin annettiin koiran tarjota ja palkattiin putken suun viereen ilman käskyä. Kun teki oikein, otettiin käännöskäsky mukaan. 


7/8 kerralla in-in käskyä:

Kahden vikan kerran tavoitteena on siirtää oppimia asioita radalle. Joten harjoiteltiin ratamaisia tilanteita. Täytyi miettiä, minkälainen tilanne olisi jos olisi jäljessä ohjaamassa esim edelliseltä esteeltä ei ehdi aiemmin. Tai jos pystyy edelliseltä ottaa etumatkaa ja pakko ehtiä esim saattamaan kepeille. Ohjaaja päätti sijainnin missä pysyy ja esim piti ehtiä koskemaan tiettyyn kohtaan, ehkä sitten kun osaa vielä paremmin mutta kyllä itsekin ehdin seuraavan hypyn tason yli. Näihin riittää siiveke kahteen suuntaan ja miettii ohjaukset niiltä. Tötsiä käyttää jos niitä olisi.

Sivuttaisetäisyys on hyvä haaste myös alkuun, jos ei osaa tehdä kauhean jäljestä tai kaukaa. Siinä saatiinkin heti meidän ongelma esille, missä tulee liikaa mua kohti tai missaa hypyn. Helpotettiin alkuun sillä, että palkkaaja oli hypyn takana, sitten niin että appari siellä mutta lelu tuli multa. Ja sitten ilman. Vaikeimmissa appari palkkaamassa. Aika kivasti silti teki nekin, missä heitin palkan.


Kokeiltiin myös jäljessä olemista, jolloin lähdettiin samaa aikaa siivekkeeltä. Ensin kävellen, sitten hölkässä. Aluksi Nova hyppäsi hypyn suoraan kahdesti. Sitten hoksasi.

Edellä ohjausta niin, että lähetin hypyn tasolta kiertoon ja lähdin sitten eteenpäin. Lopputreenistä onnistui huima etumatkakin! Tavoitteena myös, ettei mun tarvinnut erikseen ohjata hypylle menoa "työntämällä". Vaan pystyin mennä lähes suoraa linjaa, riippuisi radalla sitten missä sijainnissa hyppy olisi. Mutta aina täytyy pyrkiä harjoittelemaan kaikkein vaikeimmatkin! Ja jos on kiire, ei ehdi ohjata niin täydellisesti.
GAVA IN-IN: : tein samaa toisella kentällä ihan minihypyllä. Kenguru oli niin innoissaan, että ehti matkalla kentälle liidellä useampaan otteeseen tai hypittyä ilmaan loikkia. Gavalle nämä suulliset käskyt on aika yhtä vaikeita kuin Novalle.

Kokeiltiin Tiia Vitikaisen radan tyylinen 90 asteen kulmassa in-in hypylle ja sitten siitä persjättö. No alkuun meinasi lenkittää aiemman hypyn kierrosta ja tulla väärinpäin. Radallahan koira tuli putkesta kovaa. Kokeiltiin myös sellainen kutsuen koira paikaltaan ja juosten edessä in-in ohjaus. Sitten persjättöön 90 asteen kulma. Tuli helposti hypyn ohi, kiertäen kyllä sen taakse. Joten laitoin lelun hypyn alastuloon. Sillä onnistui persjätötkin.

Gavalle sitten sivuttaisetäisyyttä ja edellä ohjausta. Edellä ohjaten päätti, että jos olin liian kaukana estettä ei tarvitse suorittaa. 2m oli maksimi mikä sujui. Tehtiin myös niin, että koitin liikkua aika suoraa linjaa enkä korjannut linjaa hypylle. Nämä ohjaukset myös siivekkeen kierrosta.

Kepit 90 asteen avokulmasta myös, ekassa meni 3-4 väliin. Sitten sujui mutta tehtiin kyllä vähän hiljempaa ja juoksi vähän loivemmasta kulmasta.


Nova A:n juoksari: 
Koska olin juuri miettinyt sotasuunnitelmaa ja A oli samassa sijainnissa tehtiin treenivuorojen jälkeen kahteen kertaan A-treeni.
Ekassa jätin pallon 1-1,5m päähän alastulosta. Laitoin siivekkeen kiertoon ja vedätin A:lla. Tuli yhdellä laukalla ja juoksi pallon ohi (onneksi). Talutin takaisin. Siivekkeen kierto ja nyt oli hyvä kontakti ja kesti vedätyksen, pallo valmiina minkä otti. Joutui vähän korjata askellusta, mutta sai toisen laukan mahdutettua.

Toisella pallo valmiina ohjasin toiselta puolelta ja vedätin, meni hyvin. Sitten kokeilin käännöstä koski kyllä, mutta tuli aika reunasta ja otin siitä putkeen, joka A:n alla. Toisella yrityksellä vain huononi ja nyt ei tainnut koskea? Tai kokeilinkohan uusiksi? Siivekkeen kierto ja juosten vähän edellä, heitin lelun kädestä. Koski hyvin. Sitten kierto ja palkkasin vasta putkella, vedätin samalla tavalla. Jes!

Nyt treenattava kontakti kuntoon niin, etten auta yhtään ja voin vedättääkin. Vaikeissa lelu lähellä. Ja kovasta vauhdista A:lle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!