Siirry pääsisältöön

Fyssarilla, kuulumisia ja Ke-hut käytössä

Tiistaina käytiin pitkästä aikaa fysioterapiassa Petralla Tapiolassa (fysiopetra.fi). Nettiajanvaraus on niin kätevä, meille lyhin & nopein matka fyssareista/osteopaateista sekä edullinen verrattuna nyt vertaamiin osteopaattihintoihin. 2h aika meni aika nopeasti!
Gavalla oli jumia selkärangassa enemmän pystysuunnassa joustossa. Tosin se kyllä jäykistelee käsittelyäkin.
Novalla taas oli kireyttä kiertoliikkeen suunteen kropassa. Gavalle 7-8vk väli ja Novalle 3-4vk. Novalla riitti taas nuuskuttelemista ja tuli tokana hoidettavaksi, Gava ehti ottaa nokoset sitten sillä aikaa. Fyssarille mennessä Nova syöksyy ovesta sisään ja Gava taas odottaa melkein lupaa tulla sisälle. :D Nova ehti huomata myös namipurkit ja pienen pallon. Herkut oli parasta hoidossa, rapsutukset ja pusut.




Kisakirja askarreltu jo ennakkoon

Maanantaina agilitykentällä kouluttamassa. Novalle kahteen kertaan A:n juoksari. Ekassa mentiin hypyn taakse lelulle, se ok. Sitten tokassa treenissä vedätin ja tuli yli. Keskeytin. Sitten seuraavalla oikein. Tänään vaikeutusta, että palkka odotti seuraavan esteen takana eli lähemmäs 10m:ssä.

Gava kokeili rimatonta agilitya. :D


Ke-hu:t on meillä säilyneet jo aika pitkään! Osan leluista ihan unohtaa, kun ne on palvelleet lyhyen aikaa. Ennen ekaa kehua viivyttelin ettei tarvita mitään tyylikkäitä leluja, mutta sitten piti kokeilla. 
1. Vasemmalla on meidän ensimmäinen chuckit pallolla oleva (03/2016 ostettu), kuminauhan jousto on mennyt rikki ja pinkin pörrökarvan trimmasin viime pesun jälkeen pois. Ja itse leikannut käsilenkin auki. 
2. sydän kehu (09/2016) pehmeällä "golf"pallolla ehkä vähemmällä käytöllä, koska pallo on isompi taskussa. Trimmasin pörrökarva kohdan lyhyemmäksi, ettei keräisi niin hiekkaa. Hyvässä kunnossa. 
3. Tennispallo Xs(?) kehu pääsi myös trimmaukseen, mutta tennispallo on hajotettu. 
4. "Ilmastoitua" kumipalloa on parissa eri kehussa ja sekin on kestänyt hyvin. Karva alkuperäisessä muodossa ja vähän kärsinyt. 
Kaikissa paitsi vanhemmissa kuminauha säilynyt ja kaikki saumaukset pitää. :) Sekä taistelussa ja noudossa nämä. Pessyt käsin tai käyttänyt pesukoneessa. Ruutilla oli tapana jyrsiä poikki, Gava ja Nova onneksi ei. 

M&m:ssä sorruttiin äitin kanssa siniseen heijastimelliseen nahkapantaan ja harmaa pehmusteella oleva heijastinremmi. 

KE PAIMENNUS

Eijan luona paimentamassa. Ekalla kierroksella jatkettiin flankkejä. Eija oli koiran kanssa pitämässä lampaita. Parissa vähän jännitti taaksemenoa. Löytyi myös sellaisia, missä aika hyvin työsti takaosan ilman että liikaa tuijotti lampaita ja laittoi painetta. Kerran tai kaksi oli huonoja flankkejä, jotka keskeytin ja otettiin uusiksi. Sitten myös lyhyeltä matkaa lisäkäskyllä taaksemenoa. Tehtiin sitten jonkin verran niitä, missä itse seisoin sivussa ja pyysin koiran mun ohi flankille. Tässä tavoitteena pikku hiljaa siirtyä lähemmäksi koiraa.

Tokalla kierroksella harjoiteltiin kujan läpi vientiä, saatiin yleensä 3/4 lammasta. Vähän liian reippaassa vauhdissa ja huonossa kulmassa. Olipas vaikeata tehdä niin tarkkaa työtä. Samoin harjoiteltiin "kulmaan" vientiä, siinäkin valuivat vähän väärään kohtaan. Gava ei totellut ensin toista flankkiä kun tiesi että lampailla oli vetoa toiseen suuntaan. Jälkikäteen mietin olisko pitänyt kokeilla laittaa koira toiselta puolelta.

Tuli harjoiteltua kaikissa lampaiden katsomista. Ja muistin vähän taukoa käskyjen välillä ajossa että näkee mihin valuvat. Aika känniläisen menoa oli silti tolpan kierto ajaen ja itse olin tolpalla. :D Paimentaessa sanoin välillä väärää käskyä kun koira oli mua vastapäätä. Unohdin ihan laitumella muistisäännöt myötäpäivään come bye ja vastapäivään away.


KE Hakuilmaisu
Äitin kanssa kaksi toistoa irtorullalla. Matkaa 30-40m. Maassa ja kivellä. Molemmat meni hyvin!


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...