Siirry pääsisältöön

Suulliset käskyt kurssin 8/8 kerta: takaakierto vauhdista


Kerrat 1 (käännöskäskyt ja eteenmeno), 2 (käännökseen leluhäiriö), 3 (takaakierto), 4 (välistäveto, läksyä), 5 (takaaleikkaus), kerta 8

KE SUULLISET KÄSKYT KURSSI 8/8 kerta


Viimeinen kerta Lotan pitämää kurssia. Tällä kertaa oli myös tarkoitus keksiä käskyyn ratamainen tilanne, eli joko että on "myöhässä" tai "kiire" jatkoon. Ja otettiin vauhtia kierrosta (käyttää kotona tötsiä).
Ja kun se sujui niin lisättiin vauhdilla ohjaukseen tulo, missä kaksi u putkea ja 3 hyppyä välissä.



Takaakierron valitsin tälle kerralle

1. Siivekkeen kierto, takaakierto ja päällejuoksua (yllä video): Tehtiin takaakierto aika perinteisen "saksalaisen" (ei kuitenkaan persjättöä) tai takaakierto päällejuoksun tapaan. Itse takaakierto sujui joka kerralla. Ekoissa vähän blokkasin rimaa, sitten niin että näytän kerran takaakierron ja koiran pitää lukita se, vaikka jatkan matkaa. Vaikein sitten oli hypyn takana, tuli ohi tai sitten lähti perään. Ja palkkasin kahdesti sitten kun oli hypyn takana, mutta tulikin ohi. :D Sitten luovutin palkkauksen muualle.

Pallohäiriö päällejuoksuun: että ei olisi niin millilleen tarkkaa, milloin näytän vastakkaista kättä, mihin katson ja missä on lelu tai mikä on käsien asento. Niin tehtiin vaikeimman kautta. Jos Nova näkee lelun se jää siihen kiinni. Heilutin siis lelua ja pidin ohjauksen hypylle. Otettiin tämä omaksi palakseen niin, että jätin Novan viistoon kulmaan hyppyyn nähden. Ekat 3 kertaa syöksyi ekana lelun luokse. Toistin välillä hyppy sanaa. Kun tajusi hypätä niin palkka. Neljännellä kerralla hoksasi sen ja taisin käyttää silloin siivekettä lähempää kättä lelun kanssa.
Sitten onnistui siivekkeen kierrosta takaakierto ja päällejuoksu vaikka heiluttelin lelua! Toki näköjään hidastin ja katsoin, että hyppää mutta tästä on hyvä edetä. Yksinkertaisesti takaakierto käsky tarkoittaa aina hyppäämistä, sama katsottava Gavan kanssa. Näin omana osanaankin hyvä tehdä itse ollen kauempana.

Tehtiin vain 45cm rimoilla, sitten kun muuta ongelmaa ei ole niin otetaan kisakorkeatkin. Tai sitten se omana aiheenaan..


2. Takaakierrot vauhdista ja eteenmeno (yllä video): ensin irtoamista putkesta putkeen. Näitä lisää! Saavutus kuitenkin, että osasi irrota suht itsenäisesti toki hitaammin.
Putki +  takaakierto sujui.
Putki, hyppy ja seuraavalle hypylle takaakierto, tässä tuli hypyn väärinpäin. Vaati vähän päällejuoksua hypyllä.
Putki ja tokalla hypyllä takaakierto, nyt sujui!
Putki ja 3 hypyllä takaakierto, sujui myös! Toki juoksin etumatkaa. Tässä kommenttina Lotalta, että jos olisi pahasti myöhässä tekisi ennemmänkin in-in käännöksen (ohjaajan puolelta este) kuin kaukaa takaakierron.
Täytyy testata näihin myös in-in ja käännöskäskyjä. Mikä tahansa käskyistä, kun riittävän varma sopii testattavaksi kovassa vauhdissa.

A:n juoksaria (samassa paikkaa kuin viimeksi) 3 toistoa Novalle. Eka lelulle. Sitten toisessa heitin lelun kädestä eli vierimään muttei pallo ole valmiina. Ja kolmannessa oli suoran putken takana. Kaikkiin otettiin siivekkeen välistä, putki, siivekkeiden välistä ja Aalle. Ekassa korjasi laukkaa? Muut hyvin! Jipii!

Keppitreeniä 4 kepeillä porukoiden pihassa. Sopivaa jumppa sinne Novalle vielä kesken vaikeat kulmat ja umpikulmia sekottaa. 2x2 kepit myös joustaa jos törmäilee. Saatiin avokulmat metri kerrallaan loivasta 90 asteen kulmaan. Tokana päivänä vaikeammasta aloittaen tuli 2 väliin menoa, täytyy ottaa helppo alle..
Umpikulmaa kaksi eri treeniä, meinasi juosta joko kovaa 3 väliin tai sitten hakea väärältä puolelta sisään. Onnistumisia myös, tehtiin loivaa umpikulmaa ja pari kokeilua 90 asteen kulmasta.
Tuli kokeiltua myös noin 8m matkalta ja takaaleikkauksella. Sekä ansahyppy taustalla. Vaikein oli hypyn käännös, kun taustalla kepit. Noi kepit Nova menee niin nopeasti, että usein ehtii kääntyä katsomaan jo tuleeko palkkaa. Täytyy aiemmin heittää lelua tai laittaa valmiiksi..

Gava teki hyviä keppejä. Ruutinkin piti saada tehdä pari toistoa.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...