Siirry pääsisältöön

Nome muistuttelua, esineitä ja agi juoksaria

TI NOME & ESINEET
Äitin kanssa Luukissa, lenkki ja treeniä. Kuvia. 

- Novalle markkeerauksia damilla alkuun, heitin sen nähden damin ja huusin "vaak vaak". Malttoi odottaa hyvin ja pääsi hakemaan. Seuraavaa ennen sai seurata kohti damia ja takaisin. Kun teki hyvin pääsi noutamaan. Matka oli max 30m? Ekassa yritti lenkittää takaisin, muut paremmin.


- Novalle variksen vienti hakuruutuun, ei saanut nähdä mihin jäi. Alkuun lähempänä n. 15m. Olin lähempänä lintua katsomassa. Ekassa yritti ottaa vähän siivistä ja testaili miten saa kannettua. Tiputti linnun 1-2m päähän jalkoihin. Päätettiin ottaa näihin pallo palkaksi, koska lintu on vielä siistimpää. Kriteeriä tiukennettiin myös, että lintu pitää tulla käteen. Ja jos sitä matkalla tiputtaa niin se ei ole jackpotin arvoista. Vika uusittiin niin, että lintu jätettiin Novan ja äidin väliin ja siitä nouto n. 10-15m matkalta. Se oli hyvä. Kerran Nova haki 30m matkalta linnun ja siinä huomasi, että meinasi viivytellä ja korjaili otetta, josta huomautin siellä päädyssä ja sitten toi hyvin. Yksi tauko Novalle väliin, variksen nouto parani toistojen myötä.





Gavalle esineruutu

- äiti vei esineet.
1. Ensimmäiselle lähti epävarmasti kävellen ja ravaillen. Meni sivuun, minne meni tallausjälki. Alueella oli takatuuli ja meni esineen ohi, kunnes sai hajun rinteeltä. Paikansi hyvin muovirasian.
2. Toinen esine oli keskivälillä n. 15-20m. Se löytyi nopeasti! Otin palautukset eteen, ekan meinasi tuoda sivulle. Toisen palautus hyvä. Koska toka oli hyvällä asenteella ja niin hieno niin halusin, että näytetään kolmas. Ettei tule vain huonoa toistoa.
3. Näyttämisen jälkeen Gava sai hakea hanskan kiven takaa. Vauhtipalkka jalkojen välistä. Gavalle jäi tästä kerrasta hyvä maku.


KE AGIOMATOIMI A:n juoksari ja kepit 

Novan kanssa jatkettiin A:n juoksarin kanssa. Jatkettiin kolmas treeni nyt vedättämisen kanssa. Koska haluan, että tulee lujaa tai saa oppia kuinka "käsitellä" vauhtia.
1. Jatkettiin vielä helpompaa niin, että alkuun lelu oli 1,5m päässä maassa. Otin hypyn kierron ja juoksin vedättäen kontaktin ohi.
2. Sitten lelu kädessä ja heitin sen kontaktin jälkeen.
3. Ajattelin kolmannella ottaa putkeen, mutta tulikin yhdellä loikalla alasmenon yli. Huomautus ja jätin lelun odottamaan.
4. Juoksin eri puolta vedättäen ja nyt juoksi hyvin.
5. Seuraava onnistui siivekkeen kierto, A ja putkeen!

tauko

1. A:n juoksariin jatkoa. Ensin lelu maassa ja nyt lähdin jo aiemmin pinkomaan Novan kiertäessä siivekettä. Juoksi oikein!
2. Jätettiin pallo suoranputken taakse ja oli hyvä juoksari vedätettynä ja putkeen meno! Jes!

Käytetään vaikeissa lelua lähellä ja vahvistaa ettei mua voi jahdata. Samoin täytyy tehdä niitä, missä otan sivuttaisetäisyyttä tai jään jälkeen. Ja missä tullaan kovalla vauhdilla esteelle, 1 esteen käännöksestä vs putki ja 2 hyppyä tms. Ja häivytetään palloa, niin että joka toisessa on ja sitten taas ei.

Novalle vielä keppitreeniä: putkesta avokulmaan, ekassa väärin. En ehtinyt auttaa. Autettuna sujui. Ei tullut tässä kokeiltua itse ollen toisella puolella. Sitten kokeiltiin umpikulmaa niin, että takaaleikkaisin. Nova hyppäsi muurin 2-3m keppien takaa. Jätin lelun keppien loppuun kuten aiemmissa. Pystyin jäädä kauemmas tai ottaa etäisyyttä. Umpikulmat ei sujuneet, vain loiva. Nova on sitä mieltä, että kepit aloitetaan aina ohjaajan puolelta. Se ei ole hoksannut jyrkempiä kulmia, vain suorat lähestymiset.

Gava kävi tekemässä nopean keppitreenin: suorasta putkesta joka syötti vähän keppien väärään kohtaan ja umpikulmaan. Ekassa tuli niin lujaa, että valui melkein metrin välin ohi ja haki väärin sisään. Sitten osasi jarruttaa ja onnistui kaikki muut. Olin enemmän sisäreunalla mikä vaikeampi.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...