Siirry pääsisältöön

Pro mejäilijä haastavalla jäljellä ja kaksi shoppailijaa

MEJÄ 5.

Nova pääsi tiistai aamuna isän omistajan oppiin Vihtiin. Opittiin taas lisää lajista ja Tiina ohjasi Novaa. Oltiin metsässä kohdassa, jossa on usein ollut voittajaluokan jälki ja tuolla kansallispuiston reunalla on usein riistaakin (maastoa, johon on luvat). Hirven sorkka jäljen päätyyn odottamaan. Nova innostui, kun näki että kävivät metsässä sorkan kanssa. Nähtiin hienolta Garminin gps-laitteelta (?) miten jälki oli mennyt. Lyhyt punainen pätkä on hiekkatietä. Nuolen suunnassa oli aloituskohta ja jäljen käännökset tehtiin vasemmalle (mun jäljillä pari viimeistä oikealle). Maasto oli vaihtelevaa kuusikosta, mäntymetsään, kalliolla jäkälää, kuivien ojien ylityksiä.


Jälki: 
Jälki oli avon koepituinen, vaikka yleensä treenataan vähän lyhyempiä. Alussa Nova nuuski makauksen, lähti itse jäljelle siitä. Alussa Tiina oli lähempänä. Sitten 10m jälkeen koira oli liinan perällä eli 6m päässä.

Nova meni tosi hyvin ekaan tiheään kuusikkoon asti. Tajusi alussa mistä jälki meni kuusiaidan läpi, selvitti pari kulman tapaista. Kuusikkoisissa tiheissä kohdissa yleensä peurat tai muut eläimet yöpyy. Tässä Nova pyöri paljon ja meni molemmin puolin jälkeä. Kisoissa saa mennä 10m jäljen molemmin puolin (tuulikin voi kuljettaa hajua). Jos koira hukkaa jäljen niin 3min kuluessa pitäisi löytyä. 

Kahdessa kohtaa oli jäkälä kohdan ylitys (kalliota). Se on vaikein, koska haju tarttuu huonoiten. Yleensä eläimet myös kävelee niiden reunalta alamäen puolelta. Merkkejä kerätessä löytyi jäljen verestä poikittaisia jälkiä, kohtia missä peura oli maannut ja linnunhöyheniä yhdessä kohtaa.  

Loppua kohden oli myös polku jäljen lähellä. Nova meni välillä sitä pitkin. Joissain kohdissa täytyi myös korjata liinaa jalan välistä. Nova ei kysellyt jäljellä ja teki omia ratkaisuja. Muutamassa kohtaa pienesti sai apua tai käskyn "jälki". Oli sen verran lämmin keli, että Novassakin se näkyi mutta jaksoi silti tehdä töitä.  

Kulmista ekaa Nova meinasi oikaista, kun sai ilmavainua jatkosta. Toisessa meni ihan kulmaan asti ja sieltä teki pyörähdyksen (tai mikä termi olikaan) makauksen ympäriltä ja tarkasti mihin suuntaan jälki lähtee. Se on ihan sallittua. 
Lopussa tultiin rinnettä alas, sitten Nova meni jäljeltä sivuun ennen hirven sorkkaa. Oli saanut siitä ilmavainun ja meni omaa reittiä kaadolle. Kuulemma isänsä teki ihan samaa ja joskus tuomari katsoi, että nytkö se menee jo ohi. 
Jälki oli merkattu tiheästi, että tiesi aina mistä menee. Nyt hintalapuilla eli pienet tarralaput, osa paperinauhoilla. Kerättiin ne omana kierroksena pois. Siitä näki myös, että milloin meni maavainulla jäljellä ja milloin oli jäljen sivussa. Ajateltiin molemmat äitin kanssa, että oli hukannut jälkeä, kun meni siellä mutta oli silloin vain ilmavainulla menossa.. 


Valjaat: 

Valjaiden kanssa naru meni välillä takajalkojen väliin tai pyöriessä kaulan alle. Kisoissa täytyy pyytää lupa tumarilta ottaa hihna jalkojen välistä, mutta sen voi tehdä vain jäljen päällä ollessa. Eli jos ei ole päällä, lupaa ei tule. Novan isä aikanaan väisti usein polulle tai sivusuunnassa, kun liina meni huonosti. Novakin teki vähän samaa. 

Käytiin valjasostoksilla ja ostettiin Nonstopin vetovaljaat suosituksesta. Huskyvaljaisen tyyppiset, mutta vähän istuvammat ja eri kokoisille omat. Novalle tuli koko 6. Pienemmällä serkkupojalla oli 5. Kaulaosaa ei pystynyt säätää. Hihnan kiinnitys on takapuolen päälle, joten ei mene niin helposti jalkojen väliin tai jää kaulan alle. Lenkillä testikäytössä. Etujalkojen liikettä eivät myös haitanneet yhtään ja poikittainen kappale pystyi liikkumaan. Vaihdettiin vain pienempi metallinen hihnalenkki.

Novan ja Gavan "shoppailureissun" tuloksia (Petellä):


Viilennytloimi (M) sopii molemmille, vatsavyö klipsillä kuminauhaa. Kastellaan vedellä, tässä kuivana.
Ohut kangas, ehkä vähän vettä hylkivää. Heijastava viiva, vatsassa joustava musta kangas. (Samantyylinen löytyy meiltä kyllä jo softshell versiona fleecellä.)





Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...