Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

23.7.2019

Tolleriseurassa tokoa ja nomea - ääntelyn ja vireensäätelyä

Tavattiin Pakilassa tolleri Dumle ja Amelia tokon ja nometreenin merkeissä.

TOKO - Nova
Keskityttiin tokossa enemmän alokasluokan liikkeisiin ja Nova demosi niitä.

- Seurauksen tein kaaviona, siinä oikeaan käännökset ja täyskäännös taas huono. Metsää ja yksittäistä seinää kohti piti vilkaista. Täytyy osata pilkkoa vielä pätkät vs kaavion tyylinen. Ja käännöksissä voi olla myös "pidempi suora" erona.
- Liikkeestä maahanmenossa vahingossa "down" käsky, joka Gavalla. Nova kyllä oppinut tajuamaan sitäkin. Kyynerpäät oli vähän ylhäällä.
- Kapulanpito tehtiin, sitä ennen namista luopumista. Ja lyhyt pito.
- Kaukoissa (2m ja m-i-m-i) palkkasin sivulletullessa maahan. Yritti kuitenkin nousta sieltä ennen käskyä, heti kun tuli kestoa.
- Nouto (avo): heitin kapulan, mikä oli ollut koko treenin maassa ja välillä Nova oli yrittänyt sen hakea ilman lupaa. Palkkasin odottamisen (ei nytkynyt), jes- sanasta toki nytkähti. :D Sitten käskin seuraamaan, mikä tuli myös yllätyksenä. Pari täyskäännöstä, mentiin lähelle ja lupa noutaa.
- Paikalla makuu: menin piiloon "korisseinän" taakse, oli aika tarkkana katsomassa mihin menin. Suht lyhyt aika ja palkkasin.
- Käy siihen- makuuta: Nova odotteli, kun katsottiin liikkeitä. Hyvä, kun oli suht rauhallisia, missä odottaa. Silti nousi välillä ylös, mutta loppua kohten malttoi maata ja ehdin palkkailla onnistuneita.

Kotona on tehty kaukoja s-i-s vaihtoa eli seiso-istu. Portailla takajalat ja korokkeella.

 Kännykkäkuvia taas: Dumble (West Coast Tollers Crisp)  ja Nova (Siipiveikon Vahva Vainu)

NOME- Nova - rauhoittumista, sopivan vireen hakua (ääntely)

Kytkettynä odottamista: Vein Dumlen damit ja variksen. Novan ja Gavan jätin kohtaan, mistä ei näe noutopaikkaan. Nova odotti hiljaa, kunnes kuuli ensimmäisen pilliin viheltämisen. Olin sen verran lähellä Novaa, että käskin pysymään maassa ja palkkasin hiljaa makaamista (senkin heti kun hiljenee). Onneksi pystyin aika hyvin käydä palkkaamassa. Ja Nova toki oli hihnalla kiinni puussa, ei ilman sitä olisi pysynyt.


Toisena "treenaamaan" sopivassa mielentilassa seurausta, sivulla istumista: 
Kierrokset oli aika tapissa, jos olisin siitä heti mennyt ottamaan noutoja korkea vire olisi vahvistunut ja sama olisi ollut seuraavalla kerralla. Samoin tulisi helposti vinkumista lähetyksiin ja myös noudoissa se näkyy ylimääräisenä juoksemisena tai että ei luovuta hyvin. Ja nykimisenä tai karkaus yrityksenä noutamaan. Mennään sillä rajalla silloin, että onko koira viretilassa hallinnassa. Väärän mielentilan yleensä huomaa vasta, kun tulee jokin "oire" näkyviin, kuten piippailu.

Samoin on viety vähän epäreilusti tilanteeseen, missä muut noutaa ja on unohdettu oma koira. Kun pitäisi opettaa, kuinka odottaa rauhallisesti ja vaikeuttaa pikku hiljaa häiriötä, jota joutuu katsomaan. Ääntelevä koira ei ehkä "tartuta" muita, mutta ehkä sen viretila voi saada toisiakin kuumumaan tai sitten ei. Ja se missä vireessä/mielentilassa pääsee noutamaan/saa palkkaa, vahvistuu (olettaen, että noutaminen itsessään on palkitsevaa).

Häiriönä aiemman treeni (sivulla ja seuraus vapaana)
Nova odotti makuulla, kunnes pyysin sivulle. Karkasi kuitenkin alueelle, missä oli aiempi koira tehnyt noutoja. Oli niin intona, ettei pystynyt istua paikalleen. Kun palasi kutsuttua palkkailin tiheästi sivulla istumista. Välillä äänteli, ne jätin huomioimatta mutta hiljaiset hetket palkkasin. Pikku hiljaa hitaasti edettiin kohti noutopaikkaa.

Häiriönä "vaak vaak"
- Treenikaveri palkkaili omaa koiraa istumisesta ja huuti sitten häiriöksi meille "vaak vaak". Nova katsoi sitä tosi tarkkaan, vaikkei damiakaan siellä ollut. Sekin nosti vähän kierroksia ja oli heti rajalla, malttaako pysyä vieressä.
- Välillä karkasikin, mutta Nova on myös oppinut hakeutumaan itse ilman käskyä sivulle, mistä saa palkkaa. On Novan vastuulla pysyä, jos haluaa edetä kohti kivaa paikkaa. Kun pysyi seurauksessa tai sivulla. Jossa palkkasin häiriön katsomisen hiljaa. Sen verran tiheästi, että jossain välin pystyi ehkä vähän suoristautua tai olla rennompana.

Häiriönä damin tiputus (sivulla katsomista, palkkaa tiheästi, välillä kääntymistä)
- Seuraavana häiriönä vein damin, mitä tiputella ja palkata omaa koiraa niissä väleissä. Tauot tulikin tarpeen, koska sivulla oltiin ihan korppikotkana (kaula pitkänä kurottelemassa). Palkkasin ne, koska malttoi pysyä paikallaan vaikka oli viittä vaille menossa.

Nova meni odottamaan piiloon (vein hihnaan kiinni :D), kun vein variksen.
Rauhassa taas seuraten aloituspaikkaan. Joku karkausyrityskin, odotin että malttoi seurata. Edettiin toosi rauhallisesti ja hitaasti kävellen.

Variksen nouto:

  • n. 30m päästä, mihin näkyvyyttä. Vähän mietti poimimista, löysi nopeasti. Otti suuhun ja lähti tuomaan. Vihelsin tähän tuomiseen tuplakutsun pillillä. Toi variksen metri eteen, korjasi otetta ja uudella käskyllä toi käteen. Palkkasin pallolla, että olisi kilpaileva palkkio. 
  • Toinen nouto n. 20m, taas mietti hetken nostamista (?) sitten toi hyvällä otteella. Tiputti kuitenkin taas metrin päähän. Ei olla opetettu riittävän hyvin siis riistalla käteen tuomista. Ainakaan ilman lisäkäskyä. 
  • Palautus: jätin variksen Novan eteen, otin 3m etäisyyttä ja pyysin tuomaan. Kehotin sen verran, että toi käteen asti. Kerran kun kumarruin yhtään kohti, tiputti maahan. Sitten taas toi myös sen verran naftisti, etten ylettänyt edestä ottaa. Tähän ei vaadita mitään "luovutusasentoa", mutta kyllähän esim istumaan tulo siihen ja pitäminen auttaisi ottamaan noudetun. Toisaalta voisin muistutella käsikosketusta ja tehdä sitä juuri noin eteen tuloa ajatellen. Koska "käteen" koskee linnullakin. Toisaalta koiralle on kuitenkin selkeä, jos se tietää täysin varmasti miten siinä täytyy toimia. 

Jonkin mielestä ehkä, ei tehty "oikein mitään" tai treenattu yhtään kokoajan edestä. Mutta paljon siinä oikeasti tuli. Ja yhtä väsyttävää "hallinta" ja tottelevaisuus on. Ja mikä heikoin eli odottaminen sai vahvistusta. Juuri se, ei minkään tekeminen. Jos koira on rauhallinen, ei näitä ehkä tarvita koskaan. Se saattaa pystyä tekemään vaikka vähän vinkuisi tai haukkuisi, tai sitten vaatii alkuun vireenlaskemista. Voi olla myös, ettei se ole vielä ihan "syttynyt" tai oppinut huonoille tavoille, josta saa olla onnellinen ja toisaalta tarkka, ettei jatkossa vahvista vinkumista päästämällä hommiin. Ja jos tuntuu siltä, että miten koira sitten oppii, kun mitään ei pysty treenata. Niin kyllä sitä monesti pystyy esim yksinään tai niin, että koira odottaa autossa. Ja alusta lähtien on tärkeä pitää ajatus mielentilassakin, helpompi vahvistaa oikeaa.

Se aika, minkä koira noutaa on suhteessa pieni vs mitä on odottelua. Ja jos koira ajattelee vain, että treenit on pelkkää noutamista, ei ihme jos turhauttaa. Passitreenit ja malttitreenit on myös hyviä, niissä vaikeutuksena (kun helpoin sujuu), että tuodaan elementtejä joita on tavallisissa treeneissä.

Tänään treeneissä oli myös vieras koira mukana sekä uusi paikka.

Nyt kun on kuullut teoriapuolta vireensäätelystä. Ruutin kanssa ääntelyongelmat ja Novan jutut on pientä siihen verrattuna. Kun on vauhtia, intoa ja moottoria sekä oletuksia niin koira voi mennä ylikin. Se on helpottavaa ajatella, että aika monesta voi saada ääntä, mutta se riippuu sitten kuinka nopeasti siihen osaa reagoida tai reagoiko vasta, kun ongelma on paha. Ja onko ratkaisu sellainen, joka peittää hetkeksi ongelman eli väliaikainen vippaskonsti.

Ja toki koira on näyttävä, kun se tekee vauhdikkaasti sekä on sinnikäs työntekijä joka ei väsy ihan hetkessä. Vs rauhallinen koira, jolle riittää vähempikin treeni ja jonka viretaso ei nouse liian korkealle mutta mennään sillä kortilla, riittääkö motivaatio tehdä töitä. Toista saa motivoida, toista laskea. Toki sitten on myös keskiväliltä tai ne joilta löytyy molemmat hyvät puolet. Työmyyrän vireenkanssa on myös avuksi välillä pitkät treenit, joilla "otetaan mehut pois". Lyhyet treenit toistuvasti keräisi vaan intoa tai turhautumista, ettei päässyt tekemään oikein mitään. Ehkä sen voi ajatella, että huippukuntoinen juoksisi lyhyitä matkoja viikonaikana ja olisi kuin ei olisi tehnyt mitään. Kun taas juoksee pitkän matkan, tuntee tehneensä töitä. Tai lyhyet kävelyt usein vs yksi tunnin lenkki. Tästä syystä työmyyrälle ei aina sovi "tehdään nopea treeni, kun on kiire".

Instagramissa @DumletheToller sekä Nova @Tollerwich

Oli kivaa! Vaikka meni vähän pohdinnaksi ja kertaukseksi, mitä esim Jari Kantoluodon sekä Tiinan Vinkuiitat ja kuumakallet- koulutuksessa kuunnellessa oppi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!