Siirry pääsisältöön

Mökkeilyä ja yhdet tokotreenit

Mökkeiltiin su-to Sysmässä, Gava nautti mökkikoiran elämästä! Uimista, yksi venereissu, lenkkeilyä eri paikoissa.

Novan kanssa treenasin näyttelyitä varten kahtena aamuna. Lyhyt noutajatalutin käytössä. Palkkasin pallolla, joka odotti maassa tai sitten treenattiin myös lelua kädessä, joka taas sai kyttäystä tai laukalle. Kokeilin myös lelu maassa niin, että tehtiin ihan vapaana seisotusta ja juoksutusta. Lisäksi niin, että äiti tuli katsomaan, jolloin oli vähän hätäisempi seisomisessa. Parkkiksella juostiin pientä ympyrää, joka alkoi sujua jo paremmin!

Eteenmenot damille/pallolle: yritin jättää aina salaa lelun tai damin ja sitten tehtiin sinne eteenmeno.
- Lelulle: Kahdesti Nova ei onnistunut ekalla, touhotti menemään kovalla vauhdilla ohi eikä saanut hajua ruohikossa piilossa olleesta lelusta. Gava pääsi hakemaan ja se löysi toisella lähetyksellä. Tokan lelun pidempää ekalla. Nova olisi tehnyt kaksi varaslähtöä, kun lähetin Gavan etsimään ja näin Gavalle tuli myös uusintalähetys, kun komensin Novan pois. Sitten Nova odottikin hiljaa vapaana.
- Damille: Novan jätin kohtaan mistä ei näe tarkkaan, mihin vien damin. Vihelsin lähihakupillitystä pi-pi-pi-pi kun oli lähellä. Joutui jonkin aikaa tarkentaa, kun olin laittanut damin ruohon sekaan.
- Lenkille dami pääsi käteen roikkumaan (alkuun yritti napsia ja pysyi vain damin vieressä). Kahdesti jätin sen salaa ruohikon puolelle, että oli sopivasti piilossa. Eka toisto onnistui. Tokassa tehtiin vain lähtöasento, ja kun nosteli takapuolta niin vaihdoin koiran ja Gava haki damin. Kolmannella tehtiin eteenmeno, juoksi hyvin mutta molemmissa meni liian lujaa ja ohi.  Kolmannessa irtosi melkein 100m. Tokaan päästin Gavan etsimään ja Gava löysi, meni ravaten ohi ja sai paikannettua hajun ojasta.

Ohjaus damin kanssa: tehtiin T- muotoisesti pallon ja damin noutoa. Ensin pallon haku, että Nova oli saman matkan päässä molemmista. Sitten niin, että oli lähempänä damia, mutta käskin pallolle. Kerran daminkin tuonti lyhyeltä matkalta.

Koirat etsi myös palloa, minkä tarkkaa laskeutumispaikkaa ei löytäneet. Pallo oli uponnut myös pitkään heinään. Gava lopulta löysi pallon.

Kesäkuun kuvia

Truelove valjaat testilenkillä

Torstain tokotreenit @ Malminkartanon nurtsit 
Gava ja Nova matkassa. Treeniseurana Emmi ja bortsut Fizz&Hukka.

En muista milloin viimeksi tokoiltiin ja näköjään samat ongelmat kuin keväällä on edelleen "auki".
Nova taas otti kierroksia alkuun, joita on enemmän aina tauon jälkeen ja kun on treenannut enemmän kiihdyttäviä lajeja (paitsi nlytreenit).

Novan kanssa
- katsekontaktia, aloitin palkkaamalla niistä ja luopumista.
- seurausta: tässä täyskäännöksissä ja oikeaan käännöksissä melkein kaikissa tippui kontakti. Tehtiin myös liikkuroituna, silloin oli ehkä aavistuksen väljempää. Pyrin palkkaamaan tiheämmin, toki aika paljon namilla, jackpot palkka voisi olla lelu.
- ruutu: muistuteltiin alustaa. Käytiin ensin tekemässä alustaan kosketus. Sitten n. 6m, 10m ja 15m päästä. Alkoi pidemmällä matkalla pysähtyä ennen alustaa, ja sitten korjasi alustalle. Ekan niistä kehuin vain, jonkun palkkasin. Mutta pitää mielummin helpottaa (lyhentämällä matkaa), että saadaan ekalla oikein. Ihan aluksi meinasi hakea tötsän tai kiertää sen.


Gavan kanssa: 
- eteenmeno lelulle, jonka jätin "kuoppaan". Hyvin meni!
- ruutu: ei sujunut ollenkaan, lenkitti vasemmalle kasseille, jotka oli rinteessä. Osittain, ehkä otti painetta jalkapalloilijoista ja halusi lepopaikalle tai sitten ei keksinyt muuta. Kun keksi ruudun Emmin korjatessa sitä. Mutta juoksi sivusta sisään ja meni maahan. Nämä on myös vanhoja ongelmia.. Ja sivusta sisäänmeno tulee helpommin, kun lähetään oikealle ruutuun. Kävin näyttämässä alustan ja seisoin lähellä, kiersi sivusta sisään. Toistolla blokkasin kohdan ja sujui. Pitkältä matkalta meni sivusta sisään. Menin taas sille reunalle. Korjasin jonkun väärän, missä meni maahan, näyttämällä mihin pitää mennä. Sitten sujuikin ja saatiin onnistunut paremmalla vauhdilla.
- kierto-ohjattu: otettiin kerran kierto, meni hyvällä vauhdilla eikä hämääntynyt kapulasta merkin vierellä tai matkan varrella. En muista mihin aikaan kehuin kierrosta, josta palkkasin vauhdista.
- tunnari: sujui heti ekalla! Tehtiin itsenäisesti. Taisin ottaa tunnariksi kapulan kassin pohjalta.



Pelokas Gava
Yksinään lenkillä ja vähän Novankin kanssa Gava on Ruutin aikaista pelokkaampi. Reagoi ääniin ylikorostetusti pelkäämällä. Panikoi ja lähtee kiskomaan, kunnes ollaan riittävän kaukana. Pelkää myös niitä kohtia, missä on ollut pelaajia tai rakennustyömaata. Kovaääninen lentokonekin hirvitti. Toivotaan, että menisi kohta ohi. Gava ei ole hirveästi tottunut olemaan yksin ja ensimmäistä kertaa on vanhin koirista. En osannut ajatella aiemmin, että Ruutilla oli niin iso merkitys itsevarmuuden kanssa, Gavan ei tarvinnut silloin huolehtia mistään, sai keskittyä bongailemaan vain jäniksiä ja kurreja ja paimentamaan Ruutia. 

Pohdinkin jo hoitokoirien kyselyä, varsinkin Gavaa (5v) vanhempien tai ketä Gava nöyristelee vanhempina. Ja tällä hetkellä muutenkin pystyy ottamaan. Nova ei pelkää mitään arjessa ja auttaa kyllä, mutta en sitäkään voi kokoajan pitää, koska sitä ikävöidään silloin kotonaan. 



17vk

23vk

29vk

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...