Siirry pääsisältöön

Paimennusta ja mejäkokeiden korkkaus

PE PAIMENNUS

Käytiin Lopen/Hyvinkään lähellä Mian luona lenkillä ja paimentamassa. Leikkiseuraksi kelpasi tyttöseura, ahdistelevat pojat sai kyytiä. Gava huomasi jo tullessa lampaat. Kaksi kierrosta kertailua, Gavan mielestä niin parasta. Valokuvaustakin. Olisi jäänyt sinne, olihan muitakin koiria mitä ottaa vaihdossa. ;)

KUVAT




MEJÄKOE

Su mejäkoe Turussa/Muurlassa Novalla
Äiti ja Novan ohjaaja Tiina teki lauantaina ison työn, kun kävivät tekemässä parina kaksi jälkeä. Itse olin hääkeikalla koko päivän.
Sunnuntaille oli myös hellettä luvassa. Novalle oli arvottu jälki ensimmäisenä. Tuomarina Rauno Koskinen. Uudet jälkivaljaat päälle (eipä menneet kertaakaan jalkojen väliin). Pääsin jäljelle mukaan vikaksi, siellä myös tuomari ja jäljen opas.

Makaus nuuskittiin ja alussa sai merkkeihin asti kulkea koiran lähellä. Hetken päästä tuli ryteikköä, nuoria kuusia tiheästi. Jälki meni niiden poikki. Novalla tässä pyörimistä molemmin puolin 10m alueen puitteissa. Ohjaaja seuraa koiraa ja muut pysyy jäljellä joka on piilomerkattu. Pystyin kyllä havaita merkkejä, olivat vähän tavallista näkyvämmin. Yhdessä kohtaa jälki kaartui kallion alapuolelle ja sielläkin oli polkua ja risukkoa.
Eka kulma ja makaus hyvä. Teki renkaan (ympyrän) ja totesi mihin jälki jatkuu. 2 osuus tosi hyvää ja tarkempaa jäljestystä.

Toisen kulman yli meni. Sitten sai ilmavainua jäljestä kulmalta eteenpäin. Palasi taksjälkeä kulmalle ja kävi siinä kääntymässä ja jatkoi oikein päin. Tarkistuslenkki ja takaisin jäljelle. 3 osuuden loppupuolella lähti poikittaista polkua peuran jälkeä ellei etsinyt vettä. Ei palannut takaisin ilman apua, joten hukka joka tiputtaa yhdellä palkintosijalla. Nova sai vettä jäljellä ja se maistui. Jatkoi sitten loppujäljen hyvin.
Kaadolla seurasi yllätys ja sorkkaa ei ollut makauksella. Sanoivat olosikohan lähistöllä. Tiina jatkoi Novan kanssa etenepäin, Nova meni ihmisjälkeä pitkin ja 20m päästä löytyi sorkka oikealta peuran makaukselta!


Koeselostus:
Koira ohjattuna jälkityöhön, jota tehdään pääosin ilmavainulla ja edetään sopivaa vauhtia. Pian ohjausmatkan jälkeen alkaa runsaat tarkastelut jäljen molemmin puolin, itsenäisesti jatkoon. Loppuosuus paremmin, tehdään pieniä tarkisteluita makaukselle asti. Makaus merkataan ja kulma pienellä lenkillä. Toinen osuus paremmin lähes jälkiuralla. Makaus ylitetään ja jatketaan suoraan, laajahkon tarkastuksen jälkeen palaa kulmalle ja makaus merkataan. Viimeinen osuus tarkastellen ja yksi riistanjälkien tarkastelu aiheuttaa hukan. Kaadolle tultaessa makaus on tyhjä, annetaan koiran hakea ja sorkka löytyy, se kiinnosti. Palkintosijaan ja pisteisiin vaikuttaa tänään runsaat tarkastelut ja hukka.

Kisoissa oli aamupala ja lounas. Saunakin lämpesi seuran majalla. Osa yöpyi asuntovaunuissa tai teltassa. Lopussa vasta klo 18-19 aikaan tulokset oli valmiit (päivä oli alkanut klo 8) ja kaikkien arvostelut luettiin ääneen. Tuomarit lukivat sijoitusjärjestyksessä luokkakohtaisesti. 
Avo 41 jälki oli Novan



Autolla foliopeite ja uusi foliopintainen viilennysloimi oli myös pelastus. Loimi pysyi aika hyvin paikallaan eikä häirinnyt. Kasteltiin sitä vain välillä niin viilensi hyvin. Karva oli viileätä loimen alta. :) Koiralla oli autolla melkein paremmat oltavat kuin ihmisellä kävellessä. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...