Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

30.7.2019

Paimennusta ja mejäkokeiden korkkaus

PE PAIMENNUS

Käytiin Lopen/Hyvinkään lähellä Mian luona lenkillä ja paimentamassa. Leikkiseuraksi kelpasi tyttöseura, ahdistelevat pojat sai kyytiä. Gava huomasi jo tullessa lampaat. Kaksi kierrosta kertailua, Gavan mielestä niin parasta. Valokuvaustakin. Olisi jäänyt sinne, olihan muitakin koiria mitä ottaa vaihdossa. ;)

KUVAT
MEJÄKOE

Su mejäkoe Turussa/Muurlassa Novalla
Äiti ja Novan ohjaaja Tiina teki lauantaina ison työn, kun kävivät tekemässä parina kaksi jälkeä. Itse olin hääkeikalla koko päivän.
Sunnuntaille oli myös hellettä luvassa. Novalle oli arvottu jälki ensimmäisenä. Tuomarina Rauno Koskinen. Uudet jälkivaljaat päälle (eipä menneet kertaakaan jalkojen väliin). Pääsin jäljelle mukaan vikaksi, siellä myös tuomari ja jäljen opas.

Makaus nuuskittiin ja alussa sai merkkeihin asti kulkea koiran lähellä. Hetken päästä tuli ryteikköä, nuoria kuusia tiheästi. Jälki meni niiden poikki. Novalla tässä pyörimistä molemmin puolin 10m alueen puitteissa. Ohjaaja seuraa koiraa ja muut pysyy jäljellä joka on piilomerkattu. Pystyin kyllä havaita merkkejä, olivat vähän tavallista näkyvämmin. Yhdessä kohtaa jälki kaartui kallion alapuolelle ja sielläkin oli polkua ja risukkoa.
Eka kulma ja makaus hyvä. Teki renkaan (ympyrän) ja totesi mihin jälki jatkuu. 2 osuus tosi hyvää ja tarkempaa jäljestystä.

Toisen kulman yli meni. Sitten sai ilmavainua jäljestä kulmalta eteenpäin. Palasi taksjälkeä kulmalle ja kävi siinä kääntymässä ja jatkoi oikein päin. Tarkistuslenkki ja takaisin jäljelle. 3 osuuden loppupuolella lähti poikittaista polkua peuran jälkeä ellei etsinyt vettä. Ei palannut takaisin ilman apua, joten hukka joka tiputtaa yhdellä palkintosijalla. Nova sai vettä jäljellä ja se maistui. Jatkoi sitten loppujäljen hyvin.
Kaadolla seurasi yllätys ja sorkkaa ei ollut makauksella. Sanoivat olosikohan lähistöllä. Tiina jatkoi Novan kanssa etenepäin, Nova meni ihmisjälkeä pitkin ja 20m päästä löytyi sorkka oikealta peuran makaukselta!


Koeselostus:
Koira ohjattuna jälkityöhön, jota tehdään pääosin ilmavainulla ja edetään sopivaa vauhtia. Pian ohjausmatkan jälkeen alkaa runsaat tarkastelut jäljen molemmin puolin, itsenäisesti jatkoon. Loppuosuus paremmin, tehdään pieniä tarkisteluita makaukselle asti. Makaus merkataan ja kulma pienellä lenkillä. Toinen osuus paremmin lähes jälkiuralla. Makaus ylitetään ja jatketaan suoraan, laajahkon tarkastuksen jälkeen palaa kulmalle ja makaus merkataan. Viimeinen osuus tarkastellen ja yksi riistanjälkien tarkastelu aiheuttaa hukan. Kaadolle tultaessa makaus on tyhjä, annetaan koiran hakea ja sorkka löytyy, se kiinnosti. Palkintosijaan ja pisteisiin vaikuttaa tänään runsaat tarkastelut ja hukka.

Kisoissa oli aamupala ja lounas. Saunakin lämpesi seuran majalla. Osa yöpyi asuntovaunuissa tai teltassa. Lopussa vasta klo 18-19 aikaan tulokset oli valmiit (päivä oli alkanut klo 8) ja kaikkien arvostelut luettiin ääneen. Tuomarit lukivat sijoitusjärjestyksessä luokkakohtaisesti. 
Avo 41 jälki oli NovanAutolla foliopeite ja uusi foliopintainen viilennysloimi oli myös pelastus. Loimi pysyi aika hyvin paikallaan eikä häirinnyt. Kasteltiin sitä vain välillä niin viilensi hyvin. Karva oli viileätä loimen alta. :) Koiralla oli autolla melkein paremmat oltavat kuin ihmisellä kävellessä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!