Siirry pääsisältöön

Nometreeniä tolleriseurassa

TI NOME

Tiistai aamuna lähdettiin äitin ja Novan & Gavan kanssa Pornaisten lähelle treenaamaan Johanna ja Raiku tolleritytön kanssa. Juoksut oli loppuneet juuri, joten oli vähän hyviä tuoksuja muttei se treenausta haitannut. Treenipaikalle oli kävelymatkaa, joten toimi hyvänä rauhoittumisharjoituksenakin.

Gavalle kävi vain ikävästi, että jostain syystä Gavan kimppuun samassa kohtaa hyökkäsi kahdesti amppari, olisko ollut maa-ampiaispesä vai mitä? Oli molempina kertoina äitin talutettavana, ekalla kertaa oli pään päällä ja toisella selässä. Vaikka käveli keskimmäisenä eikä muihin koiriin amppari tullut. Inhottavia! Ei onneksi tullut allergista reaktiota. Toivottavasti ei suurempia traumoja.




Varisruutu ja rauhoittumista: 

Äiti vein varikset 3kpl kaarelle. Sen verran kauas ettei ollut ihan näkyvyyttä ja ryteikköisiin paikkoihin. Nova nosti heti kierroksia ja käveltiin poispäin. Nakkipaloja sai, kun otti kontaktia, tuli sivulle tai katsoi rauhallisesti eteen.
- Linnut vietyä tehtiin vielä seurausta, tällä kertaa vapaana ja aluksi oli rajalta että onko hallinnassa ja kuulolla.
- Vaakkupilliin puhallus häiriöksi, Nova pysyi hetken kunnes karkasi ruutuun. Kävin hakemassa sieltä pois. Toisella kerralla pysyi paikallaan ja sai palkkaa.
- Ruutuun lähetys ilman käsimerkkiä, juoksi ensin ihmisen tallaaman jäljen ja purki kierroksia. Sitten lähimmästä nurkasta toi variksen, ehkä meidän oma? Tässä ei nähnyt koiraa, kunnes oli jo tuomassa. Muita Nova ei löytänyt ja etsi pitkään. Mentiin sitten yhdessä katsomaan, oli siirtänyt yhtä lintua muttei ollut tuonut. Pyysin nyt uudestaan tuomaan.
- Luovutusta erikseen, avuksi peruuttamista. Näissä Nova piti lintua huonommin. Sain kyllä käteen kehoituksilla.


Damiruutuun: 

Siirtymistä ja Nova äänteli kerran kun muut katosi näkyvistä. Pidin löysällä hihnalla, kun kiskoi pysähdyin ja odotin. Nova palasi ilman kehotusta sivulle tai niin että palasi takaisinpäin. Jos kiskoi niin pysähdyin taas. Novan piti itse tajuta löystää hihna tai seurata, että edetään eteenpäin.

Gava sai hakea damin n. 30m eteenmenona äitin kanssa (näki viennin). Pallo palkaksi. Gava odotti vapaana hihnan päässä nämä treenit rauhallisesti.

Rauhoittumista: Nova pääsi toisena tekemään, se kiihtyi heti kun joku meni metsään damien kanssa. Jolloin kävelin poispäin. Ja palkkailin heti kun otti kontaktia. Molemmissa treeneissä aluksi tuli vähän mukaan, pyörähti mun ympäri että näkee taakse ja sitten taas tuli eteenpäin ja pyörähti ympäri.. Pääosin oli hiljaa, mutta huomasin kyllä että vire oli korkealla. Jos olisi joutunut katsomaan paikallaan olisi varmasti äännellyt ja tukeutunut hihnaan että pysyy sen avulla paikallaan. Koska on päästy niin "pahaan" tilanteeseen, että ottaa noista jo kierroksia niin aluksi pitää mennä kauemmaksi (että kykenee olemaan kuulolla hetkenkin) ja vahvistaa odottamista. Kunnes päästään taas siihen tilanteeseen, että kykenee itse pitämään vireen sopivana.

Eteenmenot: Kun päästiin jonkin ajankuluttua seuraten siirtymään lähetyspaikalle. Oli dami odottamassa n. 40m päässä. Dami tuli käteen. Lähetin Novan eteenmeno käskyllä. Löysi suht nopeasti. Tehtiin vielä pallon etsiminen, että heitin sen loppumatkan.


Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...