Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

16.7.2019

Tolleri hakumetsässä ja pohdintaa

HAKUA
Nova lähti ensimmäistä kertaa ihan omiin hakutreeneihin, tai no melkein kun otin sen Gavan sijaan mukaan. Gava, kun nukkuu vaan autossa kerällä niin Novasta kuului autoon jättäessä vain innostunutta kitinää ja yritti nappisilmiä käyttäen pitää kerjäysilmettä vasten veräjän ovea, jos pääsisi mukaan.

Tehtiin ekaa kertaa hajuhakua. Vähän oli tuulta, mutta joskus se tuntuu myös pyörivän Teknopoliksessa. Selkeästi toinen puoli mitä olisi luullut helpommaksi, oli vaikeampi jolloin haettiin haju 3-7m päästä ja toisessa sai jo 10-15m päästä hajun.

1. pistolla Nova ei ihan tiennyt mitä oli tulossa tekemään. Mutta intoa riitti kuin pienessä kylässä. Mentiin melkein puun toiselle puolelle hakemaan hajua, seistiin hetki ja sitten Nova hoksasi ihmisen hajun. Mentiin vähän takaisin päin (piilot muutenkin oli tällä "radalla" 20-35m) ja lähetin siitä. Ehti tunkea nenänsä namikulhoon ja söi siitä suoraan. :D Maalimies oli maassa verkon alla.

2. pistolla: Nova sai hyvin hajua kallion päälle ja päästin irti ja näytin suunnan. Löysi aika nopeasti maalimiehen, vähän sai tarkentaa. Sai nameja yksitellen kippoon ja istui tarjoilua odottamassa?

3. pistolla: haettiin haju vähän sivusta ja ei nyt ihan yhtä läheltä kuin aiemmin. Palasin keskilinjalle, josta näytin suunnan ja lähetin. Juoksi suoraan maalimiehen luokse, toki vähän tarkensi.

4. pistolla otettiin ekaa kertaa haamu. En ollut varma näkikö vai ei. Mutta Nova juoksi vähän kaartaen risukasat alamäkeen. Oikealle etäisyydelle, jossa sai etsiä ja paikantaa n. 5m alueelta maalimiestä, joka oli makuulla mustikanvarpujen ja pienen kuusen vieressä.

Ei ainakaan osannut yhtään etsiä silmillä. Nova koiven nostelija ehti merkata kolmeen kohtaan, kun oli hihnassa. :D Nova oli vikana vuorossa.

Aiemmat kerrat Novalle on menty sen nähden piiloon, nyt se oli eri. Kerran tokalla kutsuttiin, kun ekassa juoksi ohi. Damitreeneissä Nova uppoaa yleensä hyvin, mutta joskus ei ole nenä hyvin auki.


ESINEET
Lopuksi tehtiin vielä esineitä. Vein itse yhden kaartaen n. 30m päästä ja heitin vähän sivuun kanervien sekaan nahkalompakon. Hyvin juoksi sinne suunnille ja sai vähän etsiä sillä suunnilla esinettä. Toi sen ilman pyytämistä. Leikittiin lelulla.

Odoteltiin ennen ja jälkeen, kun vähän piilossa koirat haki esineitä. Nova meinasi vähän piipata välillä, kun oli niin intona kun muut pääsi hommiin. Palkkasin katsekontaktista ja otettiin hihnaseurausta.

Ajattelin ottaa yhden esineen siltä alueelta missä muut teki. Esine oli valmiina. Oli siellä yhteensä neljä. Nova unohti käytöstavat heti, kun juttelin toisen kanssa ja kiskoi ja alkoi vinkua. Otettiin seurausta kunnes rauhoittui sen verran, että lähetin etsimään. Ekan juoksi laajan kaaren, ehkä nollaten. Toisella juoksi suoraan (polkukin apuna) ja n. 40m päässä oli hanska. Toi sen ilman apuja, käskin tuoda lähemmäs kun tiputti hanskan maahan.


Ei meidän treenaus ja harrastelu tämän lajin saralla ole kovin menestyksekästä. Mutta toisaalta tykkään jo siitä, että pääsee metsään missä ei tarvitse miettiä muuta ja on vähän erilaista. Ja eipähän sitä ole pakko kaikessa kisata, voisi nauttia vain hetkestä. Toki kisatavoite tuo motivaatiota eritavalla ja katsoa kokonaisuutta. Kisasin pk-puolella Rasmuksen kanssa aikanaan yhdet jälkikisat, joista jäi keppejä uupumaan tuloksesta (muita koepaikkoja ei saatukaan). Ruutin kisaaminen tyssäsi paukkuihin ja treenasi vain möllitasoiseksi hakua. Gavan kanssa kisaaminen tuntuu ikuisuusprojektilta haussa ja tällä hetkellä olen skeptinen paukkujen kanssa ja on siinä paljon muutakin. Novan kanssa olisi kiva treenata myös, mutta on alle kuukauden päästä jo 4-vuotias (apua meidän pikku poika!) joten ehkä täytyy panostaa siihenkin, eikä vain odottaa että aloitetaan sitten kun Gava on kisannut.. Gavan kanssa vaikeuttaa se, ettei se tee jos on epävarma ja sen kanssa kaiken pitää olla tosi varmaa. Novalla taas riittää itsevarmuutta, uskallusta ja vauhtia, toki vähän liikaakin. Mutta ei ole vielä osaamista. Gavaa joskus on jänskättänyt jotkut ihmiset ja tyhjän piston oppiminenkin on kestänyt.

Gava on päässyt myös kahdelle pyörälenkille, kulkee nätisti mukana. Suuntakäskyt helpottaa ja jarruttaminen, mukana kulkeminen jne. Tilanteen mukaan oli vapana. Pyöräilty yksinään ja koiran kanssa vasta 5 kertaa tänä vuonna ja sen huomasi kyllä kunnosta. Pariin vuoteen en ole omistanut normaalia pyörää ja potkupyörästäkin on kumit puhki..
Nyt yksin lenkkeily on onneksi sujunut paremmin ja vähän vähemmän peläten. Parhaimmat lenkkimaastot on leikkipaikan ja urheilukentän ohi. :/


Nyt kun hetken aikaan on oltu 1-2 koiran kanssa on porukka sen verran pienempi, että on laitettu jo katsetta tolleripentujen suuntaan. Projektissa voi kuitenkin kestää. Kyllähän sitä muitakin rotuja oon miettinyt kuten papillonia, shelttiä, aussia ja toki jotain bortsuyhdistelmää (ehkä sitten joskus kun on paikka vapaana), mutta se mikä oikeasti on tärkein on kyllä punaturkit. Niissä on sitä jotain mitä ei voi selittää. Varmaan myös tunnepuolista, sydän on sulanut. :D Tollereissa huonot puolet voi katsoa läpi sormien, niitä löytyy kaikista roduista. Oon monesti miettinyt, miten jotkut jää vain yhden rodun kannattajaksi, mutta löytyyhän sitä kaikkea sorttiakin. Novan ottaminen oli kyllä yksi vaikeimmista, koska se merkitsi Rasmuksen seuraajaa ja saappaat oli isot täytettäväksi. Itku pääsi silloinkin, ehkä sen takia tuli pari muun rotuista väliin ja myös, kun halusi nähdä mihin rahkeet riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!