Siirry pääsisältöön

Tolleri hakumetsässä ja pohdintaa

HAKUA
Nova lähti ensimmäistä kertaa ihan omiin hakutreeneihin, tai no melkein kun otin sen Gavan sijaan mukaan. Gava, kun nukkuu vaan autossa kerällä niin Novasta kuului autoon jättäessä vain innostunutta kitinää ja yritti nappisilmiä käyttäen pitää kerjäysilmettä vasten veräjän ovea, jos pääsisi mukaan.

Tehtiin ekaa kertaa hajuhakua. Vähän oli tuulta, mutta joskus se tuntuu myös pyörivän Teknopoliksessa. Selkeästi toinen puoli mitä olisi luullut helpommaksi, oli vaikeampi jolloin haettiin haju 3-7m päästä ja toisessa sai jo 10-15m päästä hajun.

1. pistolla Nova ei ihan tiennyt mitä oli tulossa tekemään. Mutta intoa riitti kuin pienessä kylässä. Mentiin melkein puun toiselle puolelle hakemaan hajua, seistiin hetki ja sitten Nova hoksasi ihmisen hajun. Mentiin vähän takaisin päin (piilot muutenkin oli tällä "radalla" 20-35m) ja lähetin siitä. Ehti tunkea nenänsä namikulhoon ja söi siitä suoraan. :D Maalimies oli maassa verkon alla.

2. pistolla: Nova sai hyvin hajua kallion päälle ja päästin irti ja näytin suunnan. Löysi aika nopeasti maalimiehen, vähän sai tarkentaa. Sai nameja yksitellen kippoon ja istui tarjoilua odottamassa?

3. pistolla: haettiin haju vähän sivusta ja ei nyt ihan yhtä läheltä kuin aiemmin. Palasin keskilinjalle, josta näytin suunnan ja lähetin. Juoksi suoraan maalimiehen luokse, toki vähän tarkensi.

4. pistolla otettiin ekaa kertaa haamu. En ollut varma näkikö vai ei. Mutta Nova juoksi vähän kaartaen risukasat alamäkeen. Oikealle etäisyydelle, jossa sai etsiä ja paikantaa n. 5m alueelta maalimiestä, joka oli makuulla mustikanvarpujen ja pienen kuusen vieressä.

Ei ainakaan osannut yhtään etsiä silmillä. Nova koiven nostelija ehti merkata kolmeen kohtaan, kun oli hihnassa. :D Nova oli vikana vuorossa.

Aiemmat kerrat Novalle on menty sen nähden piiloon, nyt se oli eri. Kerran tokalla kutsuttiin, kun ekassa juoksi ohi. Damitreeneissä Nova uppoaa yleensä hyvin, mutta joskus ei ole nenä hyvin auki.


ESINEET
Lopuksi tehtiin vielä esineitä. Vein itse yhden kaartaen n. 30m päästä ja heitin vähän sivuun kanervien sekaan nahkalompakon. Hyvin juoksi sinne suunnille ja sai vähän etsiä sillä suunnilla esinettä. Toi sen ilman pyytämistä. Leikittiin lelulla.

Odoteltiin ennen ja jälkeen, kun vähän piilossa koirat haki esineitä. Nova meinasi vähän piipata välillä, kun oli niin intona kun muut pääsi hommiin. Palkkasin katsekontaktista ja otettiin hihnaseurausta.

Ajattelin ottaa yhden esineen siltä alueelta missä muut teki. Esine oli valmiina. Oli siellä yhteensä neljä. Nova unohti käytöstavat heti, kun juttelin toisen kanssa ja kiskoi ja alkoi vinkua. Otettiin seurausta kunnes rauhoittui sen verran, että lähetin etsimään. Ekan juoksi laajan kaaren, ehkä nollaten. Toisella juoksi suoraan (polkukin apuna) ja n. 40m päässä oli hanska. Toi sen ilman apuja, käskin tuoda lähemmäs kun tiputti hanskan maahan.


Ei meidän treenaus ja harrastelu tämän lajin saralla ole kovin menestyksekästä. Mutta toisaalta tykkään jo siitä, että pääsee metsään missä ei tarvitse miettiä muuta ja on vähän erilaista. Ja eipähän sitä ole pakko kaikessa kisata, voisi nauttia vain hetkestä. Toki kisatavoite tuo motivaatiota eritavalla ja katsoa kokonaisuutta. Kisasin pk-puolella Rasmuksen kanssa aikanaan yhdet jälkikisat, joista jäi keppejä uupumaan tuloksesta (muita koepaikkoja ei saatukaan). Ruutin kisaaminen tyssäsi paukkuihin ja treenasi vain möllitasoiseksi hakua. Gavan kanssa kisaaminen tuntuu ikuisuusprojektilta haussa ja tällä hetkellä olen skeptinen paukkujen kanssa ja on siinä paljon muutakin. Novan kanssa olisi kiva treenata myös, mutta on alle kuukauden päästä jo 4-vuotias (apua meidän pikku poika!) joten ehkä täytyy panostaa siihenkin, eikä vain odottaa että aloitetaan sitten kun Gava on kisannut.. Gavan kanssa vaikeuttaa se, ettei se tee jos on epävarma ja sen kanssa kaiken pitää olla tosi varmaa. Novalla taas riittää itsevarmuutta, uskallusta ja vauhtia, toki vähän liikaakin. Mutta ei ole vielä osaamista. Gavaa joskus on jänskättänyt jotkut ihmiset ja tyhjän piston oppiminenkin on kestänyt.

Gava on päässyt myös kahdelle pyörälenkille, kulkee nätisti mukana. Suuntakäskyt helpottaa ja jarruttaminen, mukana kulkeminen jne. Tilanteen mukaan oli vapana. Pyöräilty yksinään ja koiran kanssa vasta 5 kertaa tänä vuonna ja sen huomasi kyllä kunnosta. Pariin vuoteen en ole omistanut normaalia pyörää ja potkupyörästäkin on kumit puhki..
Nyt yksin lenkkeily on onneksi sujunut paremmin ja vähän vähemmän peläten. Parhaimmat lenkkimaastot on leikkipaikan ja urheilukentän ohi. :/


Nyt kun hetken aikaan on oltu 1-2 koiran kanssa on porukka sen verran pienempi, että on laitettu jo katsetta tolleripentujen suuntaan. Projektissa voi kuitenkin kestää. Kyllähän sitä muitakin rotuja oon miettinyt kuten papillonia, shelttiä, aussia ja toki jotain bortsuyhdistelmää (ehkä sitten joskus kun on paikka vapaana), mutta se mikä oikeasti on tärkein on kyllä punaturkit. Niissä on sitä jotain mitä ei voi selittää. Varmaan myös tunnepuolista, sydän on sulanut. :D Tollereissa huonot puolet voi katsoa läpi sormien, niitä löytyy kaikista roduista. Oon monesti miettinyt, miten jotkut jää vain yhden rodun kannattajaksi, mutta löytyyhän sitä kaikkea sorttiakin. Novan ottaminen oli kyllä yksi vaikeimmista, koska se merkitsi Rasmuksen seuraajaa ja saappaat oli isot täytettäväksi. Itku pääsi silloinkin, ehkä sen takia tuli pari muun rotuista väliin ja myös, kun halusi nähdä mihin rahkeet riittää.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...