Siirry pääsisältöön

Luukissa lenkki, dameja ja mejää

KE RETKI

Ke Luukissa kierrettiin äitin & Novan sekä Gavan kanssa "keltainen reitti" n.8.6km.
Autot jätettiin Halkolammen parkkikselle, joka maksuton. (Pääparkkis on nykyään maksullinen!)
Poikettiin joissain kohdin uittamaan ja Luukin "keskustassa" käytiin etsimässä (tosi huonosti opasteita tai mainoksia) Kartano, jossa oli lounasta yhden aikaan. Ruoka oli hyvää ja onneksi terassilla oli tilaa koirien kanssa syödä. Sports Tracker arvioi matkaksi n. 10km. Matkan varrella oli nousuja ja laskuja. Porukkaakin oli, vaikka oltiin arkena ja sää suosi lämpimänä. Alikulkutunnelit löytyi reitillä, kun mentiin Vihdintien kohdilta. Halkolammella ja Hauklammella koirat pulahti ja vesi oli puhdasta.

Nova treenasi Luukissa myös eteenmenoja damille. Kahdesti jätin hiekkatien varteen ojaan vähän piiloon damin (Novan näkemättä). Ekassa matka n. 30-40m. Toka 50m. Molemmissa luovutus oli huono, ilman käskemistä olisi kurvannut ohi. Yksittäisenä lyhyeltä matkalta toi taas hyvin.

Sain vinkkejä kirjoista noutajatreeneihin liittyen, tähän asti vain oltu koulutuksissa ja luettu koesäännöt.




To käytiin Meilahden arboretum puistossa, ruusut oli kukkinut jo kesäkuun puolella. Kuvattiin silti, kun äiti ja Gava ja Nova oli mukana ilta-auringossa. Kuvat.



LA MEJÄ

La 20.7 tein mökillä Novalle verijäljen eli mejä- jäljen (metsästyskoirien jäljestämiskoe). Edellisenä iltana tallasin max 500m pitkän, missä kaksi 90 asteen kulmaa. Laitoin Novan autoon, kun vein peuran sorkan loppuun, mutta näki kyllä osan matkasta ja olikin intopiukeana.

Näytin 1. makauksen ja jarrutin Novaa siihen hetkeksi jos rauhoittuisi vähän. Jälki lähti heti rinnettä ylös. Ekan 10m pätkän saa olla lähempänä, Nova kyllä tiesi mitä teki, mutta jarruttelin menoa. Hyvin tarkisti minkä puiden välistä menee. Kun olin 5m päässä (kisoissa 6m liina) vähän tarkisti mihin jälki kaartoi. Hetken mentiin traktorinuraa. 

2. makaus, mitä oli potkittu ja verta lisätty tuli (ideana, että eläin olisi maannut siinä ja tehnyt pesää). Nova nuuski sitä vähän pidempään ja oli jatkamassa jo, kun saavutin sen. Annoin pari namia siinä (vaikkei yleensä palkata), kun halusin että rauhoittuisi hieman. Ei olisi ensin ollut aikaa syödäkään. Jatkoi hyvin. 90 asteen kulmaan. 

Noin 20m kulmasta vähän hukkasi jälkeä, päästin vapaana pyörimään, vaikka ehkä olisi pitänyt vain seurata perässä. Ei meinannut ekasta kutsusta myös tulla, kun oli jäljen pauloissa. Jatkoi hyvin jälkeä ja kohta tajusi tarkistaa oikeaa suuntaa kohden. Vähän pyörimistä sen jälkeenkin tämä oli ehkä pisintä suoraa ja sieni kuivempi. Nova hyvin jatkoi etsimistä vaikka odottelin välillä liinan päässä. Matalan kaatuneen puun yli mentiin ja siitä 10m oli toinen kaato.

3. Makaus nuuskittiin taas ja annoin sinne namia. Oli jo aiemmin jatkamassa siitä oikeaan suuntaan. Stopin jälkeen vähän tarkisti suuntaa, mutta lähti hyvin. Tuli pari ojan ylitystä (matalia ja kuivia), risun yli hyppääminen minkä meinasi ekalla kiertää. Ja heinikossa menoa. 

Siitä kuusikkoon, missä ei aluskasvillisuutta (alkujälki varvikkoa). Vähän pyöri, eikä luottanut ekaan oikeaan valintaan. Pääsi hyvin jäljelle lopun 10m ja sorkka löytyi "kaadolta". Hetken mietti varmaan jatkuuko jälki, mytta kun sai kehuja ja nappasi sorkan meni sen kanssa makaamaan ja kantoi ylpeänä. 

Jäljellä kesti 9minuuttia. Koejäljellä on aikaa max. 45min. Jälki oli n. 14h vanha (kokeessa vähintään 12h). Henkka oli mukana myös kuvaamassa ja keräämässä merkit, ei häirinnyt menoa. Kisoissa jälki on 900-1000m pitkä. 

Mahdollisesti 4.8 tollerien mejässä Virroilla starttaa avossa ekaa kertaa, jos mahtuu mukaan. :)

Gava jäi äidin koiraksi, onkin kauhea karvanlähtö. Parina päivänä kumisukailin nyrkillisen. Ja tiputtaa sitä kaikkialle missä liikkuu. :D

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...