Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

20.7.2019

Luukissa lenkki, dameja ja mejää

KE RETKI

Ke Luukissa kierrettiin äitin & Novan sekä Gavan kanssa "keltainen reitti" n.8.6km.
Autot jätettiin Halkolammen parkkikselle, joka maksuton. (Pääparkkis on nykyään maksullinen!)
Poikettiin joissain kohdin uittamaan ja Luukin "keskustassa" käytiin etsimässä (tosi huonosti opasteita tai mainoksia) Kartano, jossa oli lounasta yhden aikaan. Ruoka oli hyvää ja onneksi terassilla oli tilaa koirien kanssa syödä. Sports Tracker arvioi matkaksi n. 10km. Matkan varrella oli nousuja ja laskuja. Porukkaakin oli, vaikka oltiin arkena ja sää suosi lämpimänä. Alikulkutunnelit löytyi reitillä, kun mentiin Vihdintien kohdilta. Halkolammella ja Hauklammella koirat pulahti ja vesi oli puhdasta.

Nova treenasi Luukissa myös eteenmenoja damille. Kahdesti jätin hiekkatien varteen ojaan vähän piiloon damin (Novan näkemättä). Ekassa matka n. 30-40m. Toka 50m. Molemmissa luovutus oli huono, ilman käskemistä olisi kurvannut ohi. Yksittäisenä lyhyeltä matkalta toi taas hyvin.

Sain vinkkejä kirjoista noutajatreeneihin liittyen, tähän asti vain oltu koulutuksissa ja luettu koesäännöt.
To käytiin Meilahden arboretum puistossa, ruusut oli kukkinut jo kesäkuun puolella. Kuvattiin silti, kun äiti ja Gava ja Nova oli mukana ilta-auringossa. Kuvat.LA MEJÄ

La 20.7 tein mökillä Novalle verijäljen eli mejä- jäljen (metsästyskoirien jäljestämiskoe). Edellisenä iltana tallasin max 500m pitkän, missä kaksi 90 asteen kulmaa. Laitoin Novan autoon, kun vein peuran sorkan loppuun, mutta näki kyllä osan matkasta ja olikin intopiukeana.

Näytin 1. makauksen ja jarrutin Novaa siihen hetkeksi jos rauhoittuisi vähän. Jälki lähti heti rinnettä ylös. Ekan 10m pätkän saa olla lähempänä, Nova kyllä tiesi mitä teki, mutta jarruttelin menoa. Hyvin tarkisti minkä puiden välistä menee. Kun olin 5m päässä (kisoissa 6m liina) vähän tarkisti mihin jälki kaartoi. Hetken mentiin traktorinuraa. 

2. makaus, mitä oli potkittu ja verta lisätty tuli (ideana, että eläin olisi maannut siinä ja tehnyt pesää). Nova nuuski sitä vähän pidempään ja oli jatkamassa jo, kun saavutin sen. Annoin pari namia siinä (vaikkei yleensä palkata), kun halusin että rauhoittuisi hieman. Ei olisi ensin ollut aikaa syödäkään. Jatkoi hyvin. 90 asteen kulmaan. 

Noin 20m kulmasta vähän hukkasi jälkeä, päästin vapaana pyörimään, vaikka ehkä olisi pitänyt vain seurata perässä. Ei meinannut ekasta kutsusta myös tulla, kun oli jäljen pauloissa. Jatkoi hyvin jälkeä ja kohta tajusi tarkistaa oikeaa suuntaa kohden. Vähän pyörimistä sen jälkeenkin tämä oli ehkä pisintä suoraa ja sieni kuivempi. Nova hyvin jatkoi etsimistä vaikka odottelin välillä liinan päässä. Matalan kaatuneen puun yli mentiin ja siitä 10m oli toinen kaato.

3. Makaus nuuskittiin taas ja annoin sinne namia. Oli jo aiemmin jatkamassa siitä oikeaan suuntaan. Stopin jälkeen vähän tarkisti suuntaa, mutta lähti hyvin. Tuli pari ojan ylitystä (matalia ja kuivia), risun yli hyppääminen minkä meinasi ekalla kiertää. Ja heinikossa menoa. 

Siitä kuusikkoon, missä ei aluskasvillisuutta (alkujälki varvikkoa). Vähän pyöri, eikä luottanut ekaan oikeaan valintaan. Pääsi hyvin jäljelle lopun 10m ja sorkka löytyi "kaadolta". Hetken mietti varmaan jatkuuko jälki, mytta kun sai kehuja ja nappasi sorkan meni sen kanssa makaamaan ja kantoi ylpeänä. 

Jäljellä kesti 9minuuttia. Koejäljellä on aikaa max. 45min. Jälki oli n. 14h vanha (kokeessa vähintään 12h). Henkka oli mukana myös kuvaamassa ja keräämässä merkit, ei häirinnyt menoa. Kisoissa jälki on 900-1000m pitkä. 

Mahdollisesti 4.8 tollerien mejässä Virroilla starttaa avossa ekaa kertaa, jos mahtuu mukaan. :)

Gava jäi äidin koiraksi, onkin kauhea karvanlähtö. Parina päivänä kumisukailin nyrkillisen. Ja tiputtaa sitä kaikkialle missä liikkuu. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!