Siirry pääsisältöön

8kk nometreeneissä Katin koirakoulussa

Lauantaina ajeltiin Maskuun Burning Red's D-pentueen treeneihin. Harmillisesti yksi sairastui, mutta 4/5 paikalla sekä vanhemmat. Ekaa kertaa itse osallistun mihinkään noutajavalmennukseen/koulutukseen, ollut vain kuuntelijana sekä lukenut ja katsonut videoita. 

Tofu on vähän lellipentu ja saanut kasvaa vähän vapaammin. Toisaalta, kun treenit ei edennyt niin jäin odottamaan jos muuttuu iän myötä. Vaikka kaikkea on kouluttanut niin on se aina eri jotain uutta tehdä. Ja pitää myös treenata ajankanssa ja erilaisia harjoituksia. 

Mentiin nelikon kanssa parkkikselle, vähän juttelua, siitä kävelyä ehkä 100m pellolle. Palkkasin kun käveli nätisti. 

Dami vietiin koiran kanssa seuruuttaen paikkaa, missä koira istumaan ja vie damin tai sitten heittää paikalleen. Sitten täyskäännös vasemman kautta, koiran edestä. Ja seuruuttaen niin pitkälle kuin kokee että sujuu. 

Tofun kanssa ne ole uskaltanut vielä paljoa tehdä noutoja, jäänyt melkein vain omaan takapihaan, missä maksimi on 5m. Metsässä hakenut vain lelua ja sukkaa, mutta siinäkin 15m ollut maksimi ja luulin että se oli jo paljon. Ja kotona käytävällä. 

Kun sain ekaa kertaa kouluttajalta damin. Tofu ryntäsi hyppimään kohti (tai hihna ei riittänyt). Takaisin sivulle ja odottamaan, että mulle tarjotaan dami. Olisi voinut kieltää myös hyppimisestä ja sitten käskeä takaisin. 

4 erilaista noutoa: 

Kaikki vei damin ekassa paikalleen vasta omalla vuorolla ja muut odotti. Tässä palkkailin odottamista, sivulle ja maahan. Hyvä, että tuli myös paljon seisoskelua!

- saareke riistan hajulla: muut otti myös tähän ojan ylityksen. Itse lähetin pellon puolelta. Tofu haki damin, mutta multa varmaan oli tippunut muruja, kun palkkasin istuen odottamisen damin päässä. Jäi syömään ne. Sitten jatkoi tuomista. Palautuksessessa oli ruokaa kädessä ja tiputti damin maahan. Peruutin ja pyysin tuomaan, ehkä kolmannella käteen asti tai sain kopin. Mutta ei saanut palkata, koska tiputti alkuvaiheessa damin. Ettei opi tiputtelemaan. 

- peltokujassa nouto: osalla kujan päätyyn n. 50-80m). Me vietiin n. 20m ja lähetin 10m. Tofu juoksi tuodessa mun ohi. Toi sitten takaisin ja leikittiin palkaksi. Kommenttina, että tollerit kyllästyy helposti jon on helppoa ja samanlaista. Lisäksi voi olla jopa helpompi pidemmältä matkalta, kun pääsee juoksemaan ja kantamaan. Toiselta kuultua, että jos ei irrota niin tuo namin esille vs että kiskoo irti koiran suusta. 

Erikseen palautus, niin että dami 2m päässä koirasta ja itse toisella puolen damia. Toi paremmin. Kokeiltiin tällainen omalla damilla myös aiemmin, joka ok. Muut treenit hyödynnettiin vieraita dameja, samaa 250g paitsi sitten myöhempi treeni. 

Kaikki vei samaan aikaan damit? Kauko ja Tofu sai noutaa ensin ja sitten muut. Tofu ehti jo vähän unohtaa damin paikan, kun leikin myös välissä. Vain käsimerkillä tajusi ja kun ehdin vähän lähteä kohti. Mietin kotimatkalla että ollaan tehty aika paljon käsimerkki + eteen. Ja ehkä nostoissa vain nouda/tuo. Täytyy muistaa tehdä myös pelkällä suullisella käskyllä! 

Ottikohan Tofu tauko jutteluihin remmissä hepulijuoksua mua ympäri. :D Sen jälkeen pieni talutus ja nollaus. 

- metsästä rinteestä nouto, ensin ojan ylitys: Vietiin koiran kanssa, tässä taisi tulla niin että kaikki vei samaan aikaan. Tofu takaisin tullessa meinasi juoda ojasta vettä. Sitten kun lähetin meni juomaan. Menin lähettämään ojan toiselle puolelle ja sitten jäi pohtimaan taas, mitäköhän sanottiin. Taisi olla taas pieni viive viennistä. Aika hyvin näkee, että kokemattomalla on väliä siinä että kuinka nopeasti pääsee hakemaan. Tofu ehti myös näissä reagoida kavereiden pieniinkin ääniin. Oli näissä epämuvakuus alueella aika häiriöherkkä. Lähti sitten ennen kuin ehdin apuja antaa. Piti vähän huikata tuomaan, varvikosta. Palautus onnistui?

- nouto 2 ojan yli: Tofulla ensin 1 oja niin että heitin damin sinne. Sitten nouto. Sitten vietiin ja jäin kuitenkin tokan ojan ylittämättä. Sujui sellaisenaan ja luovutus onnistui? Osalla myös hiekkatien ylitys tähän samaan. Ja viistossa kulmassa ojan ylitykset. Taisi jossakin tuoda narusta, mutta osassa korjasi otteen paremmaksi. 

Erilaisia dameja ja 1 markkeeraus

Eri painoa, vinyyliä(muovi), kangas ja muotoa. Damit heitettiiin ekaa kertaa 1 markkeerauksena. Koiran nähden n.5m sivuun missä korkeaa heinää, peltoa. Tofu kahdesti liikahti eteen, jolloin otettiin uusi heitto. Palkkailin myös odottamista. Tofu toi kaiken, mutta osassa pienen kunniakierroksen kautta. Tai niin että juoksi ohi ja sitten vasta toi. 

Vaikein oli isojen damien jälkeen etsiä taskudami 80g, joka myös vihreä/ruskea. Meni jo katsomaan kouluttajalta apua, joka neuvoi takaisin alueelle. Ettei opi palaamaan löytämättä. 

- 500g dami

-  merkkausdami, missä liehukkeet

- valkoinen ohut muovidami

- valkoinen paksumpi muovidami

- taskudami 80g

- tavallinen dami tai 250g


Lopuksi yhteiskuva sisaruksista. Hienosti pysyivät. Tofulle olisi leikkiseura kelvannut. 

- yhteiskuvia ja kotitreenivideoita tulossa!

Tofun kotitreenit metsässä&pellolla

https://youtu.be/QluNfIcGv78


 Alla kännykuva. Kauko, Miina, Woitto, Tofu 


Kotimatkalla Tofu osti itselleen asunnon, oikea nimitys taitaa olla autohäkki. Unicage Suomessa tehty, hakkipaja.com 



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...