Siirry pääsisältöön

Jari Kantoluodon tottis

KE TOTTIS

Keskiviikkona mentiin Novan kanssa ekalle Jari Kantoluodon yksärille. Raskin törsätä ja ostaa uudesta hallista vuoron (tekonurmi). Olin aiemmin käynyt Jarin viretilaluennolla. 30min treeniaikaa menee nopeasti. 

Mainitsin seurauksesta ja että halutaan tehdä myös hyppyä. 


Seuraus: Aloitettiin seurauksella ja katsoi vähän kuinka virittelen ja treenataan. 

- peruutus suoraan liikkeestä, pidempää matkaa. Nyt ehkä 2 askelta ok. Sen jälkeen palkka. Voi treenata yksittäisenä, että saisi tuossakin suoraksi. 

- pyörähdys vasemmalle, seurauksessa kun hyvä kohta, pyörähdyksen jälkeen palkka mutta ei aina. 

- aktivointi vahvistaa paremmin liikettä kuin suoraan palkka. Kantaa myös pidemmälle. Esim kun nyt toiminut se, että pallo tai nami on vasemmassa kädessä luovuttavana. Ideana, että nyt näillä aiemmin mainituilla saadaan apu pois ja saadaan seurausta paremmaksi ilman palkkaa. Suoraan palkalla, koira saadaan helposti myös keskittymään palkkaan vs tehtävään. 

- vaihtelee matkan pituutta 7m, 15m, 20m, 10m, 30m.. 


Leikkiminen: vaikka Nova repii lelua hyvin niin se aiheuttaa turhaumaa. Sen jälkeen helposti juokseekin pidempään. Juokseminen on ok, tykkää kantaa ja juosta. Mutta toki hallitun rajoissa.. 

Nova tykkää enemmän jos lelua heitellään, että saa tehdä lyhyitä noutoja ja alkoi tuodakin paremmin. Tämä huomioitava myös noudon palautuksissa, ettei palkkaa taistelulla. 

Ja _ennen kuin_ heitetään lelua, täytyy katsoa että on auki eikä vain maanisesti kyttää lelua. Silloin käskettiin esim istu ja pyöri tai istu,maahan, istu ja pyöri. Käytin sik-sik käskyä, mutta ei aina käsimerkilläkään mennyt. Useimmiten kyllä. Jos ei kuunnellut niin takaisin istumaan, keskittyminen ja uusiksi. Joutui pyörähtämään poispäin lelusta. Siitä palkka. Näihin kun muistaa keskittyä niin pitäisi saada kapulaakin ehkä paremmaksi. 


Hyppy: kerran 80cm hyvin. Otin sen 7m matkan ja vauhtipalkka suoraan. Sitten 90cm ihan pieni koskeminen, mutta palkka silti. En olisi itse huomannut koskemista. Oli keltainen pressuhyppy. 


Kapulaan kiinni jäämisestä oli puhetta. Mutta ei ehditty sitä katsomaan. 

Nova sai kehuja ja että on kiva koira. :) Teki tosi kivasti uudessa paikkaa ja ajan loppuessakin tapitti innoissaan, että mitä tehtäisiin. Oli ehkä vähän rauhallisempi kuin välillä, mutta teki silti hyvin. Tai hyvässä vireessä. Oikein hyviä neuvoja nyt jatkaa näiden yksärien ohjeilla.


Koirakalliolla oli kivat lenkkimaastot ainakin valoisalla. Rauhallinen metsä autotie umpikujaan sekä traktoripolku meni nätille lammelle. Metsään asti ei ehditty. 


TO AST:lla pentukaveri Tofulle ja Nova treeniä

Tofu näki samanikäistä pentukaveria, joka oli taas jalkavampi ja kömpelömpi. Nukkui hyvin autossa Novan treenin tai ainakin oli hiljaista. Treenattiin Shantin kanssa samaan aikaan ja sai lämppäseuraa.

Novalle tottista, vietiin eteenmeno palkka odottamaan. 

- seurausta 15-30m välillä. Peruutusta tai pyörähdys siitä. Aikas kivaa! 

- eteentuloja maasta, eka piti muistutella. Sitten sujui 15m matkalta. Jalkojen välistä palkka. 

- eteenmenossa ekaa kertaa käskin maahan. Tuplakäsky, mutta kuunteli ja vapautin siitä lelulle. Noissa hyvä kyllä tehdä myös vaikka niin, että odottaa että haen lelun ja tuon sen sille. Tokossakin pitää odotella makuulla.

Nova teki vielä pika agilitya. 

- Kokeiltiin sellaista, että neljä lelua meni maahan. Kun treeniliivi oli niin täynnä palkkoja. Sitten sanoin "jes" kun sai ottaa. Eka yritti varastaa muutamia. 

- Leijeröinti sujui hyvin. Putkeen lähetys leijeröiden myös. Ohitti yhdessä ohjauksessa jopa lelun, kun ohjaus jatkui ja kyllä toisessakin. 

- In-in kohta oli edelleen vaikea. 

Keinulle sellaisia, missä lelu päädyssä mutta ekan hyppäsi sivusta pois. Sitten hyppäsi ennen kuin pamahtaa alas. Osassa onnistui, selkeästi vähän on kovassa vauhdissa jännää. Ehkä pamautteluissa oikaistiin tai tehtiin niitä hitaammasta vauhdista. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...