Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

27.10.2020

Nome läksyjä käsikosketusta, luovutusta sekä noutotreenit ja muistikuvat

Maanantaina Tofu nosti jalkaa ekan kerran! :D

Tofun kanssa nyt kohta 8kk iässä edistetty käsikosketusta, pitoa ja kantamista. Katin treeneistä sai buustia näihin. Ei mitään täydellistä opettamista, näihin ei ole niin tarkkoja ohjeita vaikka luin 3 eri kirjan ohjeitakin. Se mikä toiminut aiempien kanssa ei ainakaan vielä Tofulla. Tarkoitus opettaa aluksi lelulla, sitten damilla ja noutokapulallakin pito. 

Tofu on ollut aika täpinöissään ruuan yhteydessä ja se on vaikeuttanut tiettyjen asioiden opettelua. Kolmesti nyt tein niin, että treenattiin muutama nami muuta asiaa. Sitten kuppi jäi odottamaan, että tarjoaa itse makaamista tai rauhoittuu nukkumaan. Unohdin itsekin jollakin kerralla, että kuppi jäi vaiheeseen. :D Eniten on treenattu pentunappuloilla, kun ne on hyvän kokoisia. Treeneissä taas parempaakin, joka voi taas olla pahempi häiriö luovutukseen.. Nyt on iltapala (raaka)lihapullat vähän jäänyt päiväjärjestyksestä, mutta ne on ainakin ollut super hyviä. 
Lisäksi kuppitreenit junnasi aika samoja asioita. Huomasin myös, ettei Tofu osaa ilman namia tulla eteen. Ja välillä sivulletulokin oli vaikea, pelkällä suullisella ja ilman nameja. Seurata osaa lyhyen pätkän ilman namia. Paikallaoloon, pitäisi tehdä häiriötä. Sisällä on tehty niin että toinen treenaa rauhallista ja Tofu odottaa. Ulkonakin vähän, mutta siitä on jo vähän aikaa. 

Su käsikosketusta ja nostoa: käsikosketukseen vähän kestoa. Tein illan mittaan 3 treeniä. Aluksi Tofu melkein täpinöissään tärisi kupin edessä. Lopulta ehti käydä nukkumaan ja ehdin jo unohtaa vajaan kupin! Tulipahan rauhoittuminen ennen ruokaa.

MA videolle käsikosketusta ja käteen tuomista:
Se että otettiin tähän lisää aikaa, ja että olisi vanhempana helpompaa niin ihan samassa pisteessä mennään. :D
Täytyy muistaa vahvistaa rauhallisuutta ja kestoa. Paljon myös odottamista.

Tulipa mieleen, että eniten on tehty näitä kotona "ruokakupin kanssa" ja takapihalla vs lenkillä, pelloilla ja metsässä. Täytyy siirtää eri paikkoihin ja luoksetuloon pitkältäkin matkalta.

Ketjutettiin nyt myös, käsikosketus, palkka ja sivulletulo. MA Tofulle metsästä pellolle 2 harjoitusta dameilla
- vietiin dami yhdessä seuruuttaen, pienen ojan yli, hiekkatien ja polun yli, viistoon. Sitten takaisin ja lähetys. n. 30-40m? Aluksi Tofu mietti, mutta lähti kun otin pari askelta kohti. Vähän korjasi otetta, iso muovinen dami. Palautti hyvin käteen. 

- vietiin seuruuttaen pikkudami: sitten lähetys n. 20-25m?. Tässä välissä tuli yksi koira lähistöltä niin odoteltiin sen aikaa. Muisti kuitenkin ja taisi parilla käskyllä lähteä. Tämä olikin kivempi dami, mutta toi käteen. Vaihdoin namiin. 

- 2 damin vienti peräkkäin, samoihin paikkoihin ja loivassa kulmassa molemmat toisistaan. Tässä tuli muistikuvapari. 
1. Lähetin aiemmin viedylle, haju tuli pikkudamista jonka olin ajatellut tokaksi. Kutsuin takaisin ja lähetin lähempää. Olin jättänyt myös ison damin vähän lähemmäs. N. 25m? Kuitenkin pikku ojan ylitys, joka kuiva. Palautus ei ollut yhtä korrekti, juoksi ohi ja sitten toi. 
2. Lähetin pikkudamille, josta tuli suoraan tuuli. Onnistui ekalla. En muista miten luovutus, taisi sujua? 

- Lelulla pari tuomista käteen ja sitten leikittiin. Namit ehti jo loppua. 
- namimaatille voisi myös harjoitella eteenlähetyksiä, sitä Tofu ei ole nähnytkään. 
- hihnan voi laittaa taskuun tai pois tieltä


2 noutoa

2 muistipaikkaa + lelun tuonti


MA esineen pitoa: annoin lelun kun Tofu istui edessä. Ensin lyhyttä pitoa. Osassa ehti tippua maahan. Annoin namipalkan pöytätasolta. Kokeilin myös niin, että parissa pidin vähän kuonosta ja heti palkka. Tofu ei ollut moksiskaan. Tätä käytin myös Ruutilla, kun ei mainannut tajuta itse kestoa. Sitten myös niin, että leikittiin palkaksi. Loppua kohden alkoi ottamaan lelua vain etuhampaisiin, ihan muutama toisto paras! Ja pohti ottaako vai ei. Oli näissä nyt ehkä enemmän järkeä kuin 2kk sitten.. 


TI aamulla pito treeni, kokeiltiin pitoa ja kantamista. Edistystä jo. 
Vinkkinä näihin tuli, että palata siihen että pitää damia itse paikallaan. 

TI illalla Tofulle käsikosketusta, 
tavoitteena lisätä kestoa ja että painaa selkeästi kättä
Luin kirjasta, että kannattaa opettaa 5-10sek kosketus ja että pientä työntöä. Niin ei dami ehdi tipahtaa jos koskee nopeasti tai ei tuo ihan loppuun asti. 
Tämä on jotenkin jäänyt opettamatta paremmaksi. Mutta nyt tajusin, että näissäkin on yhteistä pitämisen kanssa. Voi opettaa yksinkertaisemmin kestoa. Täytyy rauhoittua kun on kestoa, keskittyä. 
Lisäksi Tofulle hyvää treeniä, kun pitää luopua namikädestä ja tehdä toista. Damitreeneissä ollut vaikeata keskittyä toiseen asiaan, kun namit on lähellä. 


Taisteluleikki namihäiriöllä 
Huomasin tämän treenin Retrieving for all occasions kirjasta ja päätin taas kertailla. Kun aiemmin namikupin läsnäololla oli jo vaikea leikkiä. Nyt kriteerinä oli vain vähän veto lelusta niin sai palkkaa.
Tofu sai luopua namista samalla. Ensin Late lammas lelulla, kelpasi huonommin. Sitten uusi ankka lelu, missä vaak vaak ääni. Se kelpasi paremmin. :) 

Pitotreeni niin että pidin damista kiinni ja pentudamilla: 
Yllättävän hyvin toimi! Saatiin hyvääkin otetta. Lisäksi Tofu tarjosi vähän damista vetämistä, jolloin ote on ainakin hyvä. 

Kyllä koulutuksista saa aina intoa edistää asioita. :) Yhdessä kirjassa luki myös, että helpottaa jos luovutukset tulisi käteen jo alusta pitäen kuin että opettaa jälkikäteen. Vaikkei ne nyt ihan pilalle mene, jos joskus ei toimi. Sen takia ehkä on jäänyt vielä muut noudot vähemmälle. Ja kun ei hahmottanut minkä verran on hyvä tehdä. 

Ja lelujen luovutus näihin ensiaste, sitä naruleluilla on treenattukin että kun peruuttaa niin tuo käteen. Ja sitten vaikeutus niin että on paikallaan ja tuo käteen. 

Voisin myös selkeämmin kertoa mikä on oikein. Esim jos pureskelisi tai heittelisi niin siitä voisi sanoa. Mutta tänään illalla ei ollut tarpeen. Liian innoissaan en antanut damia. 
Kaikkien kanssa alku on aina vaikeata ja vaatii vain kärsivällisyyttä ja toistoja. :) Tajusin myös, että aluksi keskityin epäolennaisesti siihen että istuisi pitäessä. Mutta saa yhtä hyvin seistä. Ja alussa olisi voinut kelpuuttaa etuhampaiden otteen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!