Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

26.10.2020

Mikkilän radoilla kisaamassa ja mentaalipuolen työstöä

Sunnuntaina oli aikainen herätys Janakkalaan agikisaamaan. 

Viimeksi käytiin hallissa tokokisoissa G:n kanssa. Nyt oli agikisat Josefinalla&Gavalla ja ilmoitin Novan myös. Tuomarina oli Sari Mikkilä, hänellä oli myös avustava tuomari kontakteihin ja lähdössä lupana oli se, kun työntekijä poistuu riman edestä. Arvokisa fiilistä! 

Molemmille tuli reissusta kokemusta, mutta Gavan radoissa osa oli lähellä ja tosi hienoja kohtia! Gavalle jäi jossain kohdin kaasujalka pohjaan ja otti jonkun ylimääräisen. Muuten meni kyllä kivasti hallissa ja pohja sopi molemmille. Korkkipohjaa. 

Novalle eurooppalaistyyliset juostavat radat on haasteellisia, toisaalta taas suht suoraviivaisuus on hyvästäkin. Ja linjat oli koirille kivoja. 

Hieman on koeteltu tänä vuonna agilitymotivaatiota. Treenaaminen on kyllä kivaa ja kouluttaa muita. Mutta palokisaamiseen on vähän hiipunut. Kuten kaikilla onnistumiset jaksaa motivoida ja itselle ne on ainakin isossa roolissa itseluottamuksen ja mentaalipuolen kanssa. Alempiin luokkiin verrattuna Novan vauhti on kasvanut ja onhan radoissa iso loikkaus 3lk:aan. Vuoden kisatauko alla, mutta siinä oli myös korona ja tassuvamma. Lisäksi kahden kanssa on aina tullut panostettua Gavaan. 

Joskus on hyvä pohtia, mistä se johtuu ettei innosta. Kaipasin tsemppiä ja nähdä asioita niin miten muut näkee. Välillä tuntuu, että vain bc agilitya ihannoidaan ja vain sillä saa huomiota. Vs kannustusta pienistä onnistumista tai vähän hitaamman koiran kanssa. Muiden tsempit merkitsee yllättävän paljon. Niin ja kaikkihan pitäisi kääntää positiiviseen ajatteluun. Mutta ensisijaisesti paras, että tunnistaa/tiedostaa ajatukset. 

- 2 koiraa kuninkuusluokassa, eihän kaikki edes pääse sinne (Ruuti pääsi yhdet kisat)

- monia harrastuksia vs jotkut tekee vain agilitya päälajina

- useampi koira vs tehdä vain yhden kanssa

- miten hyvin ohjaaja pysyy hetkessä vai jääkö kiinni vanhoihin ongelmiin

- Nova teki varmasti parhaansa, miten osaa tehdä. Ja kuunteli hyvin. 

- uskaltaa haastaa itseään ja mennä epämukavuus alueelle, se kehittää vaikka tuntuisi ettei mikään edisty

- ei saa verrata toisiin, jokainen kulkee omaa polkua. Varsinkin sitä vertaa aina paljon itseään parempiin. Esim on paljon nuorempiakin ja taitavempia. Vertaan myös siihen, että ennen osasin. Mutta 15v sitten laji oli eri ja koira oli hitaampi ja kiltti. Ja treenattiin enemmän. 

- jokaisella on omat haasteensa, niistä pitää vain päästä yli tai ne tiedostaen. Ei ole täydellistä. 

- mentaalipuolelta kisoista oli tuttua, että keksii tekosyitä, en juokse riittävän kovaa, koira on liian korkeassa vireessä, vaarallista

- mentaalipuolelta kisaharjoituksista jää kiinni menneeseen, ei tuollainen treeneissäkään suju = etukäteen päättää tuloksen  

- Mitä iloa on kisata, jos ei osaa tai tee nollia? Vaikeilla radoilla kisaamisesta voi saada buustia ja ideoita treeneihin. Mitä pitää harjoitella, että onnistuisi. Ison kentän treenit mm-kisa tuomarilla! Erilainen rotuedustus. Näkee kisatuttuja (korona aikana tosin ei samalla tavalla hengailua). On ne yksittäisetkin treenit kalliita vs kisamaksut. Kisapäivän hinta sama kuin kalliimmat treenit. Itselle paljon liikuntaa! Treeniä kisamaisista radoista, itselle mukavuutta on 5-9 estettä. Kyllä kisoistakin ja radoista voi oppia, vaikka tulos olisi mikä tahansa. 

- en jännittänyt ainakaan liikaa, koska en sitä muista. Koska ei ollut mitään paineita ja oltiin vain katsomassa tilannetta. Omaan viretilaan ei auttanut remonttiviikot ja edellisen päivän melkein 11h reissu ja yöllä huonosti nukkumista. 

- Gavakin on napannut uransa aikana paljon ansaesteitä lepakoimalla ja silti ollaan kisattu. Novan kiellot ja irtoamattomuus on jotenkin isompi harmitus, joka meinannut vain lannistaa. Toisaalta Novakin saa vain kokemusta, mitä se tarvitsee paljon. Jotenkin vuosi sitten ajattelin, että kyllä se oppii ja ne jää pois. Mutta niiden kanssa pitää osata elää.

Novan lähdöt toimi. A-onnistui avulla, treeniä (lämppäesteillä sai kerrata useamman toiston, että sujui. Palkalla muistuttelua?). Kepit toimi 2/3. Keinu 1/2. Puomi 1/2. Monet pysähdykset ja kiellot vie tosin itseltä energiaa, kun joutuu pysähtyä kesken kaiken ja korjata, sekä Nova nostaa niistä kierroksia. Paras myös näiden jälkeen treenata, että kontakti kriteerit säilyy ja kehittää niiden osaamista. 

Novan parhaat palat videolla . Videosta tuli oudosti vähän pienempi.. 

Ekan radan alku videolla. Lopussa tuli 2 rimaa, keinulle vaati toistoja kun hyppäsi pois. Tätä oli viime treenissäkin. Keinua treenattu aika harvoin. 

Nova: 3 radalla kepit jätti kesken, lähellä hyppy? Pituudelle päin seinää ei onnistunut leikkaus, enkä ehtinyt sitä pidemmälle vaihtaa puolta. Puomilla sivuttaisetäisyydellä kontaktivirhe, ne treenilistalle. Alku sujui siihen asti hienosti, kun otin etumatkaa. :) Skippasin vaikean osuuden ja mentiin 3 tai 4 keppien jälkeen 19-22, nyt sujui keinu. 

Gava: irtosi kepeiltä hypylle 5. Vaati vähän rauhaa sisäänmenoon eikä sitten päässyt niin pitkälle vedättämään ja kääntämään, ehti lukita hypyn. 12-17 hienosti!


Nova: tässä päätin mennä ja vaikka tulee ohi jos tulee. 6 takaakierto persjättö sujui! Sekään ei ole itsestään selvyys. Mietin jatkoon tuplaperjättöä, pidennetyllä päänkäännöllä tai pakkovalssia. Päädyin persjättöön, jonka tein liian myöhässä ehti väärälle puolelle. Jossa oli huonossa kohtaa ponnistamaan niin meni hypyn ali. Pitkää väliä ja puolenvaihtoa pitää treenata, en uskonut että irtoaisi in-iniin noin pitkältä matkalta vaan olisi tullut hyppimään mua kohti. Otin tietoisen riskin. 

Putkesta 9 tuli niin tiukasti ettei mennyt pituudelle. Otin uusiksi putkeen 9-20 hyvin! Tein persjätön 13, toimi! Putkeen 16 toimi. 17 hypyllä valssi? Pyöritys oli nätti. Sitten lopussa en käskyttänyt ja huitonut hyppyjä 21 ja 22 niin seurasi niiden ohi. Tuo pitää ottaa myös treeniin, voin ohjata myös äänettä! Ja juosta kädet sivulla ja silti mennään esteille. 

Gava: ratapiirroksesta mentiin suoraan 7 ja putki 9. Eli ei 8 hypylle. Gava teki hyvän in-in mutta meni myös extrahypyn. 9 putkesta kääntyi myös liian hyvin, kun kutsu ehti tulla ennen kuin ehti sisälle niin kielsi ja tuli kohti. Lopussa Gava karkasi 18 hypyltä myös 20 hypylle? Vaikka siihen tuli pieni jarru. 


Gava teki kaikki 
kepit hienosti! Kivasti ne ei ollut tuomarilla se juttu. Rimat pysyi hienosti ja kontaktit toimi. Ehkä 1 rima? Yhdellä muurilla palikat, myöhässä käännös? Persjättöjäkin oli paljon ja kesti niitä. In-innit toimi, paitsi ekalla radalla vauhtipätkän jälkeen vaikeassa loivassa kulmassa osui vähän siivekkeeseen. Pienestä kiinni! 

Gava ja Nova kokeili myös autohäkkiä ekaa kertaa (hakkipaja.com). Noista löytyy myös katosta kapeampaa mallia. :) Helpottaa siivousta, kun alareunat vanerista! Halusin koon mitä on helpompi nostella pois n. 20kg ja että mahtuu vähän taaksekin tavaraa. Väliseinän saa myös pois. Ei rämise! Ovet saa myös lukkoon. Ovet taipui myös vierekkäin niin voi olla toisen häkin ovi auki ja sulkea auton oven. Ajaessa oli hyvin näkyvyyttä, kun yläosa takaakin n. 20cm on kalteria. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!