Siirry pääsisältöön

Kiireisiä kuulumisia!

Ma 12.10 agitreenit Josefinan kanssa Haulla
Tehtiin kohtia Esan radoista. Novalle ylitsepääsemätön oli in-in 2m putken suusta. Loivassa kulmassa juoksi vaan hypyn ohi. Takaakierto päällejuoksuna parempi kun uskalsin liikkua. Tai in-in melkein pakkovalssi tyyliin ja ilman liikettä. 
Gava teki paremmin. 

To 16.10 Nova kävi AST:n treeneissä Lotan koutsaamaana. Sporttikoirahallin pienellä puolella ehti ohjauksiin. Kepeissä sisäänmenoissa muistuttamista. Palkattiin etupalkalle, muttei aina ihan heti vaan ratapätkän lopuksi. Muistuteltiin pommin varmoja lähtöjä. 

Pe 16.10 Gava ja Josefina Niinun eurooppalaistreeneissä
Josefinan instassa videota. 


Agilitykisoissa 17.10 Ojangossa
Nova vuoden tauon jälkeen ja Gava Josefinan kanssa. 
Molemmille keskimmäiseltä radalta 10vp. Novalle 2x hyl ja Gavalle hyl ja 25? 

Novalla kohtia mitkä sujui ja sitten niitä missä tuli hyppimään päin tai pyörähti ympäri takaaleikkauksen jälkeen. Kerran ne ei vuodessakaan ole pois niin täytyy vain ajatella että ne on Novan heikkokohta. Kun saadaan yhteistyö paremmaksi ne jää pois ja välillä niistä ei tule virhettä mutta vie aikaa. Ja täytyy päästä pois siitä, että harmistun itse.. 
- Aan alastulon hyppäsi kahdesti kun en ehtinyt rinnalle. 
- takaakierto valssissa rima
- viiston hypyn pari ohitusta 
Novaa leikitin enemmän ja sai kopitella lelua sekä lämppäesteillä ennen rataa. Namilla seurausta ja katsekontaktia karsinassa.

Gava ei ole enään niin vierastava ja lenkitti parissa kohtaa. 
Arto Laitisella kivat radat! Tavallisia ratoja. Ei saanut olla yleisöä niin ei nähnyt muiden ratoja.

Su 18.10 koulutin Tahtitassut hallilla Jokelassa. Gava ja Tofu treenasi sen jälkeen. Gava alkoi ensin tärisemään uudessa hallissa. Jotain viime koe traumoja? Tofulle alustalle rauhoittumista, seurausta, leikkiä yms. Hallissa oli myös 1 flätti treenaamassa. 

Gavalle zetaa, kierto-ohjattu, eteenmenot ja ruutu, tunnari. Kierrossa tuli palkalle hypyn kautta. Eteenmenossa eka vino. Tunnarissa nosti oman, jäi miettimään ja koski väärääkin. 




Ma 19.10 Kati Immosen treenit Gavalle
Tuurattiin Sporttiksella. Hyvä pohja ja löytyi kohtia missä sai taistella että tulee haltuun. Otin videota aidalta, ihan kaikkea ei näy mutta eron haltuunotoissa. 
-Vaikein lähetys okserille 2 hypyn välistä ja tiukka käännös in-in hypylle sekä oma puolenvaihto. 
-Muurilta käännös piilossa olevalle keinulle. 
-Putkesta välistäveto hypylle, pieni väli. Vaatii hyvän käännöksen ekalta hypyltä, joten oma liike seis ja vasten koiraa. 
- Pelkkä in-in ei auttanut kun hyppy oli jo tiellä. 
Kisavireessä napakampi ohjaus vs mitä treeneissä. 
Kepit sujui hyvin! Avokulmaan takaaleikkaus, päällejuoksua yms. 

Video (koko treeni): 




Tofu treenasi Sporttiksen pihassa. 
Eteenmeno namikipolle, maahanmenot liikkeestä pompun kautta, seuraus. Ja kahden patukan leikkiä. 


Ti 19.10 Saijan treenit Novan kanssa
Radat meni passelisti, tämä oli omiaan Novalle! 60cm hypyt. 
- kuuntelua takaakiertoon, hyppäsi suoraan kunnes alkoi kuunnella. Vire ehti taas nousta alussa.
- lähdössä varasti kun nostin käden. Palautin. Sitten juoksin ja nousi. Palautin. Sitten pysyi. 
- kepeille oikein kovasta vauhdista. Mutta ekalla jätti lopun kesken kun näki putken lähellä. Sitten juoksi 3krt putkeen kepeiltä. Kun merkkasin tässä ja alas niin tuli kepeiltä haltuun. :D 
- aan päällejuoksua jo kun koira harjalla. Kerran hurja aa. Kerran huono osuma. Muut ok. Ekassa hyppy tuli yllätyksenä, joten rima. Sitten pysyi. 
- tehtiin vauhtisuora putkeen 3krt 5-9. Ekassa katsoi joka välissä, mutta irtosi. Tokassa jäin vähän taakse meni kyllä. Kolmannessa Saija oli siirtynyt suoran suuntaan ja meni hirveätä vauhtia.. Saijan luo. :D 
- putki 12 ei mennyt ensin Novan jakeluun, näki vain aan. Tehtiin yksittäisenä ja sitten hypyn kautta ja leijeröin hypyn29. 
- keinulle viennissä ehti puomille. Haltuun välissä. Puomi ok, kun lähetys onnistui. 
- 17-18 työnsin putkeen. Sitten ajautui 19 ohi ellei Saija taputtanut oikeassa suunnassa. Ja toistojen myötä vähän paremmin uskalsin liikkua. 
- 20-23 ekassa rima 22, kun valssasin ja jätin tekemään. Sitten pysyi. 

Novan leikkiminen: tottiskouluttajien vinkit leikkimiseen on auttanut. Paristi sanoin kunniakierroksista ja ne nykyään hallitumpia. 
Jarin neuvojen mukaista lelun kopittelua ja lyhyitä heittoja, mitä tulee useampi kuin 1 on tehty. Toimiva siihen ollut nahkainen isompi pallo. Narupalloa välttänyt vielä, kun sen kanssa tapana rallattaa, mutta ehkä sekin jo sujuisi. Nova tuo lelua paremmin. Ja välttänyt taistelua, kun se kuormitti ja lisäsi juoksemista. Välillä myös kuuntelua, että palkkaan oikean ilmeen ja sekin on parempi! Enemmän yhdessä tekemistä nykyään ja vaikka pelkäsin että heittely kiihdyttää niin tuolla on saanut purettuakin. Vs pelkkä juokseminen ympyrää. 

Kotona piharemppaa, mikä vienyt aikaa ja voimia. 

Tofu on treenaillut pikkujuttuja, aika samaa. Kerran näytin kania. Ja treenattiin damin tuomista käteen. 
Pitäisi videoida joku hyvä keli niin jäisi talteen! 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...