Siirry pääsisältöön

Linnojen viikonloppukurssi

Oltiin Ruutin kanssa lauantaina Teemun ja sunnuntaina Niinun koulutuksessa.

Teemun radalla oli ansa esteitä ja enemmän ne haittasivat ohjaajaa. Alussa A:n kontakti oli ihan keppejen alun lähellä. Ruu tiputti lähtöriman, ei katsonut sitä tarkasti.
-> treenejä joissa lelu palkka maassa ja kun koira katsoo esteeseen lupa mennä.

Kepeillä mä ennakoin liikaa ja jättäydyin jälkeen ja lisäksi Ruu bongasi putken sivussa.
-> kepeille häiriötä, kuten putki.

A:n kontakti oli nätti speedbumbilla (käännyttiin vähän) tein takaaleikkauksen. Rima sen jälkeen tuli kerran alas, Teemun mukaan se ei ollut ohjauksesta kiinni. Seuraavaksi suoraputki, johon jarrutetaan omalla liikkeellä, jarrut pohjaan kun koira on melkein putkessa ja tepsi! Sitten tehtiin kerran putken leijeröinti laittamalla putkeen ja sieltä pussiin. tämän kuvion voisi joku kerta tehdä, palkkasin siitä kerran pussille päin.

Päällejuoksua otettiin toisella treenikerralla. Ensin ilman rimaa, koira kutsutaan yli, seistään paikalla ja lelu tiputetaan seläntaakse. Seuraavaksi sama liikkeestä, matalalla rimalla. Ja sitten takaakierto ja lelun tiputuksella. Sitten pystyttiin tekemään niitä jo peräkkäin. Täytyy liikkua sen verran edessä että se tuntuu liian pitkältäkin matkalta. Teemua nauratti kun sanoin yhdestä kohdasta että olin liian edessä, vaikkein ollut. :D Rimoja tuli tällä vedätyksellä alas, ohjasin ihan oikein. Mutta Ruu ei katso aina yhtään rimoja, ekan oli ponnistanut 20cm korkeudelta. Meidän pitäisi siis kipeästi saada Vapulle aika, koska muuten täytyy aina varoa rimoja ja se on aika vaikeeta.

Tehtiin sitten kohtaa missä tuli renkaalle persjättö, olisin jättänyt sen aluksi pois koska se ei ehkä suju. Mutta juuri niitä heikkoja kohtia pitää treenata! Eka kerta sujui tosi hienosti. Sitten tuli väärin ja treenattiin sitten että Teemu heitti pallon renkaan kohdalta ja näyttämällä sitä renkaan läpi. Tehtiin loppuun "liioiteltu" persjättö. Ei pidä pelätä ottaa leluapuja treeneihin. Jatkossa oli kaksi hyppyä suoraan, muista hidastaa vauhti kun koira ottaa valmistelevan laukan ja kääntää itseä. Toiselle hypylle pystyi tekemään myös vekkiä, koska ei ollut kiire. Muurille piti myös valmistelevalla laukalla lähteä kääntymään ettei veny. Kerkesin hyvin valssin + persjätön, vaikka ne tuntui oudoilta. Nyt Ruuti vaikutti enemmän siltä mitä Teemu muisti viime kerrasta, sanoi alkuun että oli vähän vaisua tai jotenkin erilaista ohjaus.

Ei ehditty tekemään kohtaa putki - hyppy- pituus ja kepit, ansana vieressä puomin kontakti. Tätä olisi voinut koittaa leijeröimällä, joka vaati sivuttais etäisyyttä. Tai törkkäsyllä koiran puolelta. Lisäksi itse puomin toisella puolen ohjata suorittamaan putken läpi tullessa kepit.

___

Niinun koulutus

Rata oli haastavampi tänään. Alkuun oli tuttu pussi- okseri- takaakierto kohta. Tässä kuitenkin pystyi tehdä takaaleikkauksella. Eka tuli kauheasti toistoja kun ensin Ruu tuli väärin päin hypyn, mun moka. Sitten lähdin liian aikasin ettei ponnistanut. Kun sain sen hypylle unohdin ottaa haltuun ja se meni muurin ja renkaan kauempaa. :D Hups. Sitten tein sen jaakotuksella. alkuun hätäilin koska ajattelin et kauhee kiire persjättöön, mutten ois kerennyt sitä.
-> Pitää treenata tollasta pakkovalssia ja että lähden liikkeelle, lelu palkalla. Lähtöä sain myös hinkata kun nousi välillä, pitäisi palkata siitä joskus pallolla ylläriksi.

Takaakierto sujui hyvin, mutta sitten käänsin liian hitaasti ja koira lukitsi ponnistaessaan rekaan. Mun valssi suuntautui myös ihan väärin! sen pitää mennä sinne minne ollaan menossakin ja kun koira on valmistavalla laukalla sen pitää jo tietää mihin se menee. Ja kuten Niinu sanoi, että koira oisi vaikeampi tulla välistä kuin hypätä hyppy. Joten miksi ei voi uskaltaa liikkua.. lopulta sain kerran onnistumisen. Parhaiten kun aloitin heti valssia, vedin sitten kuljettamalla seuraavalla hypylle, siinäkin vedin helposti takaakiertoon kun olin liikaa esteessä kiinni.
-> ennakoiva valssi, missä on jotain vetävääkin näkyvissä = mahdollisuus lenkittää

Sen jälkeen mentiinkin puomille ja siellä oli kieputuskuvio kahteen suuntaan ja vetämässä puomi&putki. Nämä on meidän heikkouksia, koska se haluisi pitää etäisyyttä. Tärkeintä tällaisessa kuviossa olisi saada pyöristettyä koiran linjat, ettei sen vauhti töksähdä aina kulmiin. Alkuun piti vekata hypylle, Ruu jäi kahdesti seläntaakse. Mikä ihme sitä veti mussa päin, tai sitten sillä oli vaan niin kiire eteen ettei olisi malttanut olla "kädessä". Sitten seuraava käännös meni aika teräväksi ja mä jäin myöskin ihan liian pitkäksi aikaa ihailemaan koiraa! Koitettiin ennen koiran ponnistusta tehtävää "jaakotusmaista" nopeaa käännöstä jonka jälkeen ohjaus jatkuu heti. En muista sen nimeä, mutta niitä ei kannata alkaa viljelemään tai menettää tehonsa, sopii vain harvaan paikkaan.
-> treenaa liikkeestä kohden tuloja, joista palkka kun tulee lähelle

Ei keretty tekemään takaakiertoa muurille (pakkovalssina tai saksalainen), renkaan jälkeen valssaus, lipillä (?) tai mikä sen nimi olikaan, ohjaus jossa ensin valssi ja vedetään vielä valssilla koira etumatkalla riskiesteen ohi ja tehdään persjättö vieden koiran oikealla esteelle. Ohjaaja pääsee edelle ja varmistaa houkuttelevan väärän esteen ohituksen. Pituus ja kepit.

Tärkein kokoviikonlopusta oli:
- liikkeen nopeuden säätely, rintamasuunta
- Koiran pitää tietää ennen ponnistusta mihin jatketaan -> muuten olet myöhässä tai jos rima tippuu.
- Treenaa "riskiohjauksia" missä on riski epäonnistua. Muuten ei tapahdu kehitystä/oppimista.


Treenattavaa lista, yhteenveto

TEEMUN OPEISTA
- lelu palkka maassa ja kun koira katsoo esteeseen lupa mennä
- kepeille häiriötä, kuten putki & takana olo
- putki - hyppy- pituus ja kepit (ansa puomi), leijeröinti
- puomin alta putkesta kepeille

NIINUN OPEISTA
- valssin ajoitus! vaikeutta häiriöesteellä
- treenaa liikkeestä kohden tuloja, joista palkka kun tulee lähelle
- vekkaus kuvio
- muurille pakkovalssi/saksalainen
- valssi + persjättö, lippi (?), ansaesteen ohitus
- pituus ja kepit

Yleisesti keppejen suoritukseen varmuutta.
Ihme kyllä tänään Niinun radalla ei rimoja tullut alas, kuin ehkä alussa mutta eilen tuli enemmän.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...