Siirry pääsisältöön

Aksatreenit Ruu + Dracu



Tänään mentiin agilitytreeneihin Veikkolaan. Aamulla palasin Ruotsin risteilyltä ja Ruuti oli Shantin hoidossa sen aikaa. Lennosta sitten vaihtui Dracu mulle hoitoon. Paikan päällä päätin, kun peruutuksia oli sen verran, että voisin ostaa Dracullekin vuoron.

Ruutin kanssa tehtiin ekana. Radan oppi aika nopeasti ja kuuntelin sitten keinun opetuksesta.
KEINUN opetus
- Keinu ja minipöytä alastulon viereen, koiran menee pöydältä puomilla ja pam.
- ei tarvitse vaatia 2on2offia (vaaditaan vasta kun editään kokokeinuun tai sitten voi vaatia..), keskitytään vain pamahduksiin
- sitten maxi pöytä ja koira menee keinulle, puomi vähän korkeammalla
- keinun laskeutuvan pään alla on alkuun joku tukeva esine (ei muovituoli) esim siiveke (eka korkeampi ja sitten matalampi
- kun keinu on keskivälissä
- aletaan vaatia 2on2offia
- voidaan laittaa maxipöytä alastulon alle
- minipöytä alastulon alle
- muistaa, että koiran pitää olla joka kerta tehdä rohkeasti ja varmasti

Valssi harjoitus ohjaajille: Koska aikaa oli, niin ennen treenejä pidettiin harjoitus, jossa jokainen ohjaaja juoksi suoraa kohti kiintopistettä. (ei saanut piirrettyä viivaa) ja tekee valssin. Eka voi juosta vähän hiljempaa ja sitten lujempaa. Mun piti mennä melkein täysiä toistojen jälkeen. Molempiin puoliin. Pitäisi saada pidempi askel, ettei liike pysähdy pyörähdykseen. Näitä voi tehdä ihan lenkeilläkin koiran ollessa vapaana. (eikun siis puuhun sidottuna ;) Ja vaikeus astetta on sitten kai niissä kääntyminen.

Ruutin kanssa
1-5 Alussa huomautuksia lähdöstä. Alkuun hätiköin ja lähdin liian aikaisin pois takaakiertoon viennistä ja "hyl". Sitten kun onnistui, olin tiellä kun koira laskeutuu -> rima. Piti vähän kauempaa vipata ja antaa tilaa koiralle laskeutua, ei olla niin lähellä siivekettä vaan mennä vähän kohti putkea. A:n leijeröiminen. Ekalla kertaa onnistui kepeille meno, jes. Toistolla meni 2 tai 3 väliin. Kun juoksin kovaa reilusti kohti kohtaa ennen keppejä niin onnistui. Kovaa putkesta tullessa tuli huono linja muuten kepeille.

5-8 Keppejen jälkeen tippui alkuun hypyn 6 rima. Siinä oli pakko, jättää koiraa ja keskittyä seuraavan hypyn ohjaukseen. Jätän Ruutin pois mun katseesta. Valssi oli vähän myöhässä ja linjakin liian lyösä, että Ruu suhahti paristi putkeen. Kun tein niin tiukan linjan A:lle kun pystyy onnistui. Alkuun tiputti rimaa ja siitä sanottiin, että pitäisi ton kokeneen koiran osata sen verran korjata ohjaajaa eikä roiskaista kaikesta rimaa..
A:n kontaktin koski ihan hyvin, katsoin sen joka kerta.

8-13 Aalta oli aika helppo rytmittää välistä vetoon. Eka ohjaus oli kuin "ennen vanhaan". Välistä vedossa jäin odottamaan, koska Ruu usein lenkittää jos siinä liikkuu. Tästä on päästävä eroon! Jos selkesti näyttää ohjauksen ja liikkuu koiran pitäisi tulla mukaan, ja niinhän tulikin!
Ekalla kertaa siis olin hypyllä 12 jäljessä, mutta sain kaukoohjattua sen, mutta putkesta olisi tullut ongelma. Yllättävän hyvin Ruu kesti mun vedätystä, kerran taisi tulla rima 11 alas.
Hypyn 12 valssissa jäin helposti katsomaan ja unohdin kiihdyttää. Paristi linja putkelle oli huono. Jotenkin itseä häiritsi se putki. Putkesta Ruuti ekalla kertaa kääntyi vähän pälyillen kumpaankin suuntaan, huusin liian hiljaa.

14-19 Alkuun tein sen virheen, että ohjasin kiertämällä putken vierestä. Vaikka hypyltä tulee helppo linja putkelle. Sitten leijeröiden A:n. Hypylle 17 mun ohjaus, jossa kun käännyn vähän Ruutia päin, sen tekee hypyllä käännöksen, että kääntyy musta poispäin. Tämä on mun oma ohjaus :D Johon oon opettanut Ruutin, joskus kun tulee tiukkapaikka esim juoksu A:n jälkeen. Kun koitin samaa Dracun kanssa niin eihän se osaa lukea sellaista.
A:n kontakti oli tosi hyvä.

Ruuti teki treenien lopussa vielä (Dracun jälkeen) puomin 2on2offia. Alastulo lähes maassa ja metrin päästä ja sitten keskivälistä. Samoja vielä keinun alastulon eteen laittaen. Parissa hiipimistä, muuten aika kivasti!

Dracun kanssa
Palkkasin lähdön. Takaakierto sujui. Kerran olin vähän liian lähellä putken linjaa ja meni hypyn. Paristi törkkäsi vähän jalkaa juostessa kun ehdin just ja just alta. :D Kepeille meni johonkin 4-5 väliin. Tehtiin eka keppejä läheltä, meinasi hakea vaan väärin. Kerran niin, että linjasin omalla sijoittumisella että menisi oikein. Sitten takaaleikkauksella, ok. Jos lähetin vain ilman linjaamista, haki jatkossa 2 väliin. Radalla sitten päätettiin ottaa putkijarru, parempi linja tulee hypylle ja kepeille. Nyt sujui, jes! Ehkä harmaat kepit oli vaikeat..

Dracu tiputti myös riman 6 keppien jälkeen. Keskeytin. Olin ajatellut, koska on pysäytyskontaktit voin tehdä persjätön A:n jälkeen ja ohjata oikealta puolelta alkuun a:n. Rytmityksellä vilkaisi mua, mutta kun suoristuin jatkoi matkaa ja meni putkeen. Parhaiten toimi, kun tehtiin pieni vekki ennen hyppyä 7. Ja hienosti meni A:lle. Vähän pelotti tehdä persjättö, mutta pysähtyi nätisti. Ei jäänyt sitten aikaa tai en muistanut koittaa valssia.

Välistäveto kohta oli viimeksi kisoissakin. Jatkokin sujui hyvin. Valssi taisi alkuun olla vähän myöhässä. Siitä tuli kommentti, että jatka vaikket ole ihan varma tuleeko se koira. Varmasti tulee tilanteita, milloin ei pääse ihan kuin suunnitteli tai menee epämukavuus alueelle. Kisoja ajatellen pitää osata jatkaa silloin. Tästä tuli mieleen kisojen vikan agiradan keinu, jos olisin jatkanut niin ei olisi tullut virhettä. Koska vaikken nähnyt koiraa silloin se meni keinulle-> mutta koska itse pysähdyin tuli pois.  Kerran en ollut varma missä kohtaa putki oli ja tein tahattoman putkijarrun ennen putkea 13 valssin jälkeen ja Dracu kääntyi "oikeaan suuntaan".

Putkesta kääntyi hyvin, leijeröinnissä ja putkeen menossa ei ongelmaa. Hypyltä kääntyi vain aina mua päin, jos en olisi vaihtanut puolta ennen. Muttei ehtinyt paremmin. Kisoissa tollaisessa kohtaa pitäisi varmaan vaan suoristaa linjaa A:lle.

Laitoin vasta Dracun radan videolle muurin palikan päälle. Ruutin vuorolla kamera oli autossa. Videolta huomaa ainakin rimapudotukset, kun kunnon kajahdus käy. :D Ja joihinkin vähän kolahtaa, muttei tipu. Onnistuin laittaa aika salaa videon kuvaamaan, kun seuraava treenaaja ei sitä huomaa ja välillä kulkee ohi. Ei onneks jämähtänyt videon eteen.

VIDEO Dracun radasta (leikelty)

On se kyllä kiva tehdä lainakoiran kanssa! Ja varsinkin noin nopeen ja vähän erityyppisen. Pitäis enemmänkin harrastaa, joskus koirien vaihtoa. Viikonloppuna onkin rally-kisat la ja sitten su on eka Ruutin aksakisat kirkkiksellä 2* agirata ja sitten Draculla Hau:n kisoissa vikalta radalta hyppäri. Ehdin varmaan piipahtaa kotonakin ennen. :D Uskalsin ilmoittaa koska smartumit ja kirkkiksen aikataulut tuli ennen hau:n kisojen vikaa ilmoa.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...