Siirry pääsisältöön

Tokoa ja Rally-tokoa R+R

Tokoa Kannelmäessä mukana oli Heidi ja Sava holsku, Sirkku ja Susu sekä Sanna ja flatit (Siipi?). Kiitos seurasta! 

Paikka istu: osa makasi ja osa istui. 2min, ei ongelmaa. Ras oli aidassa kiinni, en jaksanut tuoda molempia. Ruuti muutenkin oli sellaisella "lenkitys" päällä. 

Käskytettiin pareina. Kisamaisesti palkatta seuraavat 3 liikettä. Vähän tuli mun selittämistä kun selitin alo-ohjaajalle mitä käskeä. :) hyvä niinkin, Ruuti joskus olis aina lähdössä muualle jos juttelen. 

Seuraus: ihan kiva ilme, pari perusasentoa huonoa, pysähtyy liian eteen. Peruutuksessa ääntelyä-> huomautus. 

Luoksetulo: maahan tai mennä ihan hyvin, käskin vahingossa "maahan" kun normaalisti "down". Seisomaan pysähdyksessä pääpyöri hyvin "missä pallo, tuolla, ei, tuolla, ei". Pysyi kuitenkin ja aika nopea stoppi. Maahan ok ja sivulle. 

Tunnari: siirtymät+ puhuminen vaikeeta. Piti siirtyä ehkä 20m. Omat rivissä ja hyvin toi oman. Ei tarkistellutkaan. 

->> palkka
Toinen koira väliin. 

Ruutu: avustaja vei alustan, alkuun Ruu ei huomannut sitä. Taas kiepahduksella ruutuun. Tein toiston läheltä, nyt suoraan alustalle. Sitten kokomatka ja suoraan alustalle. Alusta vähän keskikohdan takana, mietin kun tehtiin alustalla, joskus kisoissa meni ylitakarajan niukasti. Et pitäiskö vaan pitää keskellä alustaa.. 

Ohjattu: oikea, tehtiin ihan normaalina ilman häiriöitä. Oma tuli heti ekalla. :)

Rasmus teki lopuksi rallya

Laitoin merkit maahan, lähinnä itselle ja näkee paljon koira tarvii tilaa. Kyltit tuli päästä. 
- nyökkäys radalle
- käännös vasen
- maahan
- täyskäännös saksalainen (tässä ei merkkiä)
- istu ja kierrä koira
- koira eteen ja oikealta seuraamaan

Täyskäännöksen jälkeen lähdin merkeille väärältä puolelta hups. Ekalla kertaa "istu, kierrä koira" ras viivytteli perusasentoa. Koira eteen, eka eteen vino. Toisto hyvä. Sivulle kierto oikealta, koskee merkkiin. Virhe. Tehtiin myös eteen, 1 2 3 askelta. 

Treenaa:
- kehäänmeno + liikkeiden välit
- ruutu alusta
- seuraus pysähdykset

Aamulla molempien kanssa rallya
Ruu: istu+ kierrä koira, 360 askelta oikea, eteen ja oikealta sivulle, saksalainen täyskäännös, maahan
-> istumisessa unohdin pysähtyä ekalla kertaa kierrettyä koiran! Muuten sujui. 

Ras: samat jutut. Eteen ja oikealta sivulle, ekalla kertaa tarvitsi kaksi käskyä. 

Kommentit

  1. Kiitos kommentistasi meidän blogissa :) Kiva saada "vieraalta" lukijalta kommenttia!

    Kyselin tunnarista ja "oman ohittamisesta". En ole tälle mun tollerille nyt uskaltanut tehdä näitä harjoituksia, sillä se paineistuu tunnarissa tosi helposti, jos alan huomauttelemaan sille mitään. Olen kokeillut, mutta seuraavan kerran näitä tehdään ehkä sitten joskus hamassa tulevaisuudessa, kun koira on aidosti varma kapuloilla.

    Idea harjoituksissa on siis se, että kapulat voidaan asettaa jonoon, ja koira lähetetään etsimään omaa jonon alusta eteenpäin. Jos koira ohittaa oman kapulan, ohjaaja huomauttaa sille ja kutsuu sen pois (koirasta riippuu hirveästi, miten voimakkaasti sille voi tässä tilanteessa sanoa mitään). Tämän jälkeen koira lähetetään kapuloille uudestaan. Alkuun oma kapula voi olla jonon viimeisenä, mutta sitten sen paikkaa jonossa aletaan vaihdella. Tavoitteena tällä harjoituksella on tosiaan päästä eroon "varmistelusta" ja päästä siihen tilanteeseen, että koira poimisi oman kapulan välittömästi sen kohdalle päästyään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...