Siirry pääsisältöön

Veikkolan vauhdikas liitely


Tänään mentiin vikana Veikkolan agitreeneissä, onneksi sillä Ruu söi porukoilla Rasmuksenkin ruuat, joten mentiin tuplaruualla. Tosin sen ruokamäärä olisi silloin vastannut tosi liikkuvaa koiraa. Tuli sitten palkattua namilla radalla, ei jotenkin inspannut taistella lelusta ja vie se vähemmän aikaakin.

Ennen rataa, kun yhdelle koiralle opetettiin keinua, käytiin puomia kurkkaamassa. Tein ensin metrin etäisyydeltä 2on2offia ja kasvattaen etäisyyttä (pelkkä alastulo kuitenkin). Aika kivasti teki ja liikkumisella en huomannut huimaa eroa. Juoksin rinnalla, juoksin aiemmin edelle tai juoksin edessä.

Lähtö on taas aika huono. Kävin korjaamassa asentoa ja meinasi alkuun hiipiä perässä. Istumaan ei olisi mennyt käskystä ja kahdesti painui siitä maahan. Selvästi pitää palkata pallolla. Ruuti menettää korvat, jos ei saa yllätyksenä lelupalkkaa lähdöstä!

2 esteen takaakierto sujui. Ekalla kertaa hypylle 3 huono ennakointi, Ruu hyppää suoraan ja kaatui kun koitti lähteä äkkiä perään. Toistolla ennakoiva valssi, ennen ponnistusta ja liikkeelle. Ohjasin hypyn 4 putken puolelta. Keinulle lopetettiin alkuun kaikki pätkät ja sai palkkaa.

Puomille asti ei ongelmaa keinulta, itse sai juosta. Puomilla aika hyvät kontaktit. Nyt jälkeen päin kun miettii niin tyhmä laittaa Ruutia jatkon toistoissa alastulolle, kun tekee sen hitaasti ja kyyläten, koska tietää, että haluan ohjaamaan jatkoa. Jos jättäisi vain käskyllä maahan..

Ekalla kertaa hypylle 9 liian tiukka kääntö. Tein sen huomaamatta, melkein ennakoivana valssina niin, että otin askeleen ihan kohti ponnistus paikkaa ja vartalon kohti koiraa. Vähän enemmän puoli valssi on riittävä. Aluksi tein liian tiukkaan valssin ja Ruu tiputti riman 10, koska koski siivekkeisiin. Sitten osasin jättää sillekin tilaa.

Putkeen ja ekalla kertaa lähdin myöhässä niin tein vain "takaaleikkauksen". Nopeampi kun hypyn edessä jaakotus. Keinulle, toisella kertaa meinasin aina huutaa "puomi, eiku touch" :D Pitäis opetella vaikka vain se touch, sitä käytin välillä. Pätkissä ei ollut ongelmaa hypylle 14 menossa (monille putki oli), mutta toistolla Ruu meni pujotteluun siitä. Kun koiran sai hypylle 15, ei enään ongelmaa. Myöhemmin sitten radalla, kun ajauduin liikaa keinulla eteen niin meni putkeen, enkä sanonut mitään tässä.

Putkesta kepeille, ekalla kertaa takaaleikattuna. Jätti 2 väliä kesken ja meni putkeen. Putki oli 1,5m päässä. Sitten onnistunut, mutta ennen namia Ruu ehti mennä putkeen. Sitten ehdin suoraan palkata keppien jälkeen. Seuraavalla toistolla sujui loppu ohjauksen kera.

Sitten kokonaista rataa, tai ainakin pyrkimyksenä. Lähössä sain taas komentaa, ekalla kertaa virhe hypyllä 5 kun liikaa kiirehdin ja rima tippui. Keinu oli vaikea, ei olis millään halunnut jäädä 2on2off, niinhän mä radalla se usein vapautan. Nyt kun olis ollut videoilla, niin olis näkynyt oma erilainen liikkuminen vs palkkaan koiran tai tehdään rataa.. Kun silloin kun ajattelin palkata, ei meinannutkaan varastaa! Piti ottaa paristi uusiksi, kunnes sujui.

Puomille kovaa ja vähän varasti ennen lupausta 2on2offista, varmaan kisoissakin niin. :D Vähän tuli kiire seuraavaan ohjaukseen, mutta onnistui. Ennen keinua putkelle jaakotus, sekin hyvä. Keinulla taas tappelua. Meni taas kepeille(?). Sitten tehtiin yksi takaakierto ja palkka, koska aika loppui. Mutta just niitä kisamokia tulee, kun ajattelen että pitää nollana vetää kokorata! Voidaan kuulemma parissa treenissä tehdä lopussa tai alussa tälläisia, muttei voi aina. Tyytyväinen olen, ettei Ruu suorittanut ylimääräisiä esteitä, paitsi nyt toi keinulta lähtö oli vaikea. :D Siinä pitkä etäisyys hypylle.

Treenaa:
- puomi, ei liikaa toistoja
- keinu kisamaisesti ajatellen, mutta palkkaa
- lähdössä lelupalkka

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...