Siirry pääsisältöön

Häiriötokoa ja 5 karvaista lenkillä

Mentiin päivällä Shantin & Dracun luokse (Wicca hoidossa) ja kivana yllätyksenä, myös Emmi oli siellä bortsutyttöjen Saran & Stepin kanssa! Ruuti kävi ekana pomppimassa Emmin luona ja Shantinkin, sitten lähinnä nuuskimista. Rasmuksen kanssa on helpointa fleksillä niin se ei voi unohtua kauhean kauas nuuskimaan ihania hajuja. Nämä naiset ei kiinnostanut sitä yhtään, viime tokotreenejen Metka holsku oli ihan eri luokkaa. ;) Käveltiin jollekin Pitskun kentälle ja tokoiltiin siellä, lopuksi rally-tokoa ja valotkin syttyi neljän jälkeen! Kentän keskellä oli iso lätäkkö ja muuten pieniä puroja kentän halki.

Halusin hyödyntää liikkurointia ja tehdä liikkeistä haastavampia.

Paikka istu: Rasmus pääsi eri istumiseen, ei ongelmaa. Mentiin talon kulman taakse.

Ruutin paikka istumisessa Sara otti paikkamakuun ja Dracu istui. Halusin, että kun oon piilossa joku muu voi käskeä koiraa kuuluvasti maahan. Emmi pujotteli koirat ja sanoi kahdesti maahan kun kulki ohi. Ruuti istui nätisti. Dracu ei kestänyt häiriötä ja meni kiltisti maahan. Ruuti erehtyi mennä maahan, vasta kun Draculle näytettiin paristi istu käskyä käsimerkillä. Sarakin tosin totteli sen, mutta mun Ruuti menee maahan. :D Vähän onnistunutta makuuta kaikille koirille ja sitten palkkaamaan.
-> seuraavassa treenissä vois olla lähellä näkyvillä ja toisen koiran ohjaaja, koittaa houkutella maahan. (tai maasta ylös) Siinä ehkä helpoin vahvistaa ideaa. Kun koira kestää häiriön, se pääsee pois ringistä. 

2008 syksyllä, tokoilemassa. Ruutin esimerkit Sara & Step. 
Ohjattu, Ruu: halusin, että liikkuri vie kapulat ja vikan kohdalla koputtaa paristi kapulalla maata ja kutsuu koiraa nimeltä. Merkkinä oli punainen merkki, mutta se olikin vaikea (Draculle ja Stepillekin jälkeenpäin). Ruuti meinas juosta suoraan heilutetulle kapulalle. Huomautin ja sitten menin keskiväliin käskemään merkille. Taas meni ohi ja taisin odottaa, että tarjoaa merkkiä ja toistin käskyn. Kehut kun merkillä. Sitten samanlaisesti merkki ja sujui, palkka. Sitten ihan normaalisti kisamatkalta merkki ja lähetys vasemmalle kapulalle. En tiedä mitä Ruuti sieltä etsi, mutta juoksi juuri oikein suunnan, sitten nuuski maata ja lähti keskimmäisenkin ohi nurtsille (hiekkakentällä, nurtsi metrin päässä). Käskin seis ja vasen, sitten menee 30cm merkin ohi nuuskimaan käpyjä ja sitten bongaa ohjatun. :D Tehtiin sitten toinen kokonainen ohjattu ja haettiin oikea. Siinä ei häiriintynyt väärän kapulan näyttämisestä. Hyvä, näissä koiran pitää käyttää päätä! Luovutukset vauhtina.
- säännöissä on kuva, missä ohjatut on pitkittäis suunnassa eli näkee mistä koira ottaa sen suuhun. Pohdiskelin saako ne edelleen olla poikittain? Lisäksi merkillä ollaan n. 3s ja kapuloille, vois koittaa muistaa.

Seuraus, Ruu: Tein ihan itsenäisesti, normaalia käyntiä, juoksua, hidasta ja pysähdyksiä. Lintsasin taas sivuaskeleet! Pidempi pätkä, jonka jälkeen lelulla leikkimistä. Hyvin piti vireen. Taas unohdin tehdä tän ekana ja käskytys olisi ollut hyvä.

Ruutu, Ruu: Ruudussa oli häiriönä se, että vähän koiran reitin sivussa on luoksetulon merkit. Ensin lätäkön läpi lähetysmerkille. Ruuti meni luoksetulon merkille, sieltä tarjosi sitten oikean merkin. Tein toisen toiston lähempää. Eli myös ruutua ja luoksetulon merkkejä lähellä, merkille menoa. Koiran pitää katsoa missä kulmassa lähetetään niille. (Stepillä ei ollut ongelmaa hahmottaa, mille merkille käskettiin) Merkiltä ruutuun, eka luoksetulon merkki ei ollut outoa, mutta sitten tuli vielä 2 luoksetulon merkkiä ennen ruutua ja Ruu pohti niiden merkitystä. Jäi pyörimään luoksetulon loppuun ja sitten löytyi ruutu. Tarjosi ruudussa vasenta etunurkkaa, kunnes sain palkattua keskemmälle (tarjoomisesta). Paikan hakua lähellä ja sitten merkki+ ruutu hetsattuna.  Sain paristi käskeä pois, kun teki inahduksen ruutuun lähtiessä. (Stepillä ei ollut mitään ongelmaa häiriömerkeistä eikä Rampelle) Pohdin, että jos ottaisin läpinäkyvän kosketusalustan (erottuu kuitenkin läheltä) ruutuun käyttöön, kun tarjoaa vähän erikohtia ruudun sisällä.

Tunnari, Ruu: Ihan tavallinen tunnari, ympyrä missä lähin oma. Ruuti tarkasteli kahdesti kaikki ja toi oman. En nähnyt niin selvästi nyt, että olis eka merkannut omaksi mitään kapulaa. Kädet oli taas vähän kuivat kun hieroin kapulan, ei kuolassakaan.

Ruutu, Ras: Kun päästin rampen hihnasta, ekana se häipyi kentältä pois nuuskimaan nurtsia, possu! Missä se vieressä tuijottava, mitä sitten, mitä sitten hikke. Ensin haettiin läheltä paikka, meni vähän takakulmaan mutta kelpuutin. Sitten merkille + ruutu ja meni samaan paikkaan mistä palkkasinkin aiemmin. fiksu koira. :D

Toko treenaa:
- merkkinä punainen
- ohjatussa häirittynä väärä kapula
- ruutuun menoon luoksetulon kapulat lähellä juoksulinjaa
- häirittynä istumista, ohjaajat näkyvillä ja koittaa houkutella koiraa väärään asentoon
- seuraus ekana, sivuaskeleet
- tunnaria joskus tokohypyn yli

Ruuti (1v) & Step junnut
Rasmus sai näyttää vähän rally-toko juttuja yhdelle merkille. Tehtiin sitten merkeillä lyhyt rata, missä kerroin "kyltit". Rata sujui Saralta ja Ruutilta hienosti!
Tehtiin kyltit:


Pujottelu: "Voittaja- ja mestariluokassa voidaan merkkien sijaan käyttää henkilöitä."

Rally treenaa:
- pujottelun voi suorittaa hitaassa kävelyssä tai juoksulla.
- 27. istumisesta juosten (ei vaikea asia, mutta että kyltin ulkonäkö jää mieleen)
- täyskäännös oikeaan (koiran kanssa)
- muista kylteillä kierrä koiran ympäri, pysähtyä koiran viereen kierron jälkeen ja sitten seuraavalle kyltille

Ruuti 1v ja Step perässä
Avo:ssa tulee nyt kun katselin
- paikallaan käännökset (vasen, oikea sekä täyskäännös vasen/oikea josta perusasento tai liikkeelle)
- "tokon" 1 sivuaskel oikealle
- Koira eteen ja vasen/oikea sivulle perusasentoon
- sivulla maahan ja sitten istu
- vaikein: perusasento kyltille, koira seisomaan ja kierretään ympäri, pysähdytään sivulle ja siitä liikkeelle
- koirapyörähtää vasemmalla sivulla seuraamisessa vasemmalle 360astetta (käsimerkillä ei ongelma)
- "Käännös oikeaan istu" Perusasento, ohjaaja kääntyy paikallaan oikeaan ja astuu askeleen eteen. Koira kutsutaan sivulle.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...