Siirry pääsisältöön

Tekniikkaa: 2on2off @ Puomi, juoksari @ A + hyppyeste

Aamulla oli ihana keli niin mentiin AST:n kentälle vielä treenaamaan!

Puomin 2on2off, video 0: Aika hurahtaa niin nopeasti ja kun ei laske toistoja niin niitä kertyikin 13kpl. Ekoista "metrin toistoista" 3/5 oli nopeita. Kokoalastulolla taisi olla 3 vähän hitaampaa. Videolta nyt kun pohdiskelin niin olisi pitänyt ottaa vaan metrin etäisyydeltä. Skippasin jotenkin puomin keskikohdankin aika nopeasti. Ehkä katsoin vaan loppuasentoa kosketusta, oikeestaan niin teinkin kun olin selkä puomiin päin. Tykkäisin, että laukkais kovempaa alas. Joten noita lyhyeltä matkalta nopee asentoon, voisi jatkaa ja paljon pienemmin kasvattaa etäisyyttä.
Ihmettelin tässä myös, kun Ruuti kahdella kertaa kompuroi puomilla kääntymisessä oikealle (vasempaan ei kertaakaan ongelmia). Mutta taas luoksetulossa, se tykkäis kääntyä aina oikealle. Ei tue sitä, että toinen kylki olis heikompi.
Tehtiin alastuloa nami+ naksutin maassa olevalla alastulolla, siinä parempi vauhti. Samoin toisella puomilla ja tällä samalla puomilla eri päädyssä. Kiinnitin huomiota siihen, että suoritus hidastuu aina kun juoksen rinnalla tai lähdetään samaa aikaa. Paikallaan juoksu ja juoksu+pysähdys+kutsu sujuu. Siitä väliä pitää harjoitella, että juoksenkin pikku pätkän.


A:n juoksari, video 1, video 2: Idana oli eka vahvistaa suoraan menossa kontaktia, saada se selvemmäksi sekä käännöksiä. Suoraan mennessä saatiin hienoja kontakteja, myös leijeröiden okserin, käännöksissä myös tosi hienoja (sis. pari stiplua). Treeneihin eroa tässä oli se, että kannustan juoksemaan kovaa A:lle. Pitäisi tehdä useammin. Käännökset ajattelin kertoa vain sillä, että rytmitän juoksun tai leijeröin ja valssi. Olin ihan yllättynyt miten hyvin ne meni! Hypyt, joilla ei ollut muuta ideaa kuin läpikulku oli mininä. Sattuipa huonosti videolle keinu juuri sen kontakti pinnan eteen, jonka näki hyvin. Vaikea arvioida, että mihin asti on kontaktia. Naksautin kyllä vain ne osuneet. Videolta suoraan tehdyissä 8 toistoa, joista 1 yli ja yksi raja. Käännöksissä 7 toistoa, joista 2 yli (2. ja  3. toisto). Laskin, että kaikenkaikkiaan 75% onnistui. Kisoissa on nyt onneks sujunut kopkop.
Katselin tuota askellusta, mennessä ottaa kaksi ponnistusta ja alastulolla myös 2, mutta yhdellä kertaa koski vain etujalat ylemmässä. Käännökseen, ottaa alastulolle 3 askelta. Merkkailin videolle I-kirjaimella mihin molemmat jalat suurin piirtein osui.
Video 2 (sama kuin yllä), sisältää 6 toistoa käännöksiä, joista yksi loikka. Eli päivän treeneistä 70 prossaa käännöksistä oikein. Laitoin nyt videolle väärin, että tuosta videosta onnistui silloin siis korkeampi prosentti määrä.

Muuri oli korkeimmillaan A:n edessä, tehtiin se 2-3 kertaa ihan tavallisesti tosin, silloin ei ongelmaa. Oli älyttömän painava raahata palat vs eilen Piskipajalla!

Okseri, video 3, ensi medinä. Alkuun oli luukuttamassa kohti A:ta eikä merkkiäkään varomisesta. Sitten nostelin, laskin ja vaihtelin onko ne suht tasakorkeus tai suuri väli. Tuntui, että jos niissä on tosi iso korkeus ero, se vaikeuttaa. Parissa kertaa vähän himmaili, mutta vikoissa toistoissa saatiin se pois.
Osasinkin rajata hyvin videon, nyt ei näy jos se himmaa. Paitsi näkee sen hyppy tyylistä, noi korkea pomput on hakenut ponnistuskohtaa. Pahin kun oli ylärima maxi 55cm + alarima alin medi.


Hypyllä kääntyminen, video 4: Alkuun mä ohjasin huonosti takaakiertoon ja monesti sujahti hypyn suoraan. Oli vaikea käyttää toista hyppyä kun se osoitti A:lle ja Ruu meinas singota sinne. Tiettyä kautta lenkitti, ja ois halunnut ottaa vielä toisenkin hypyn ennen takaakiertoa. Tuli ainakin "ansaestettäkin". Testailin, missä kohtaa voin heittää lelun ja piti muistaa omaliikkuminen. Kerran heitin liian aikasin, ei haittaa. Sitten paremmilla ajoituksia. Muutamassa hyppäs suoraan, ei hyvällä kaarella. Tehtiin yhdessä pätkässä mini+medi korkeutta sitten tauko ja vielä matalaa maxi korkeutta. Itsenäisessä treenissä, vire ei ole niin korkea ja kun tietää, ettei tehdä rataa niin jäi kiltisti aina lelulle.
Videolta katsottuna tulee  ensin monia toistoja, joissa kääntyy keskivertoisesti. Videon kohdistus taas vähän hakusessa. :D Kaksi vikaa medi rimalla tosi hyvät.
En oo kiinnittänyt huomiota, että ponnistaa hypyn jalan takaa. Mitenköhän muiden koirat..?
Maxeilla se ponnistaa n. 20-30cm hypyn jalan edestä. Kun auttais, jos tekis vähän lenkkiä enemmän hypyn taakse eikä ponnista siivekkeen vierestä. Medi ja maxi riman vikoilla toistoilla kokosi parhaiten. Videota kuunnellessa tajusin, ettei ole kauhean iso ero, huonommalla ja noilla parhaimmilla. Tai sitten en itsekään osannut katsoa niitä niin hyvin. Vois olla vähemmän leikkiä ja enemmän paremmalla. Sentään molemmat treenikerrat loppui hyviin. Leikkasin pois kaikki muut paitsi kahden väärinpäin hypätyn hypyn. Yhdessä ohjaan väärin ja toisessa tekee persjätön omine lupineen. Kahdella vikalla toistolla A mukaan, siinä hyvät kontaktit.

Huh mikä työ editoida, nyt nukkumaan! Vielä kun pitää katsoa ne välillä paristi tai hidastettuna. Ja verrata, ohjaanko ite eritavalla, toistuuko sama asia.

Treenaa:
- A:lle toistoja, käännöksissä suurinosa oikein
- puomia lyhyempi matka ja laukalla alas, vaikein kun itse kuljen rinnalla
- okseri hankalin suurin korkeus ero, helpompaa ja vaikeempaa
- hypyn kääntymistä, parhaan ja keskiverron erottelu, lisää vaan näitä. Pitää verrata mistä kohtaa muut ponnistaa.

Se on jännä, kun tuntuu että motivaatiota on vaan helpoin käyttää johonkin yhteen. Kun tulee treeni-innostus ei kiinnostais niin vapaa-ajalla koulun tapahtumat tai muut. Ja jos on sitten niitä liikaa, niin ei jaksais panostaa treenaamaan kuin säännöllisiin agiliteihin. Jos voisi jakaa sitä innostusta jokaiseen vähän. Myös treeni-innostukseen vähyyteen liittyy kiire, silloin haluu mielummin olla kyselemättä treeniseuraa. Mun pitäis saada suunnattua oppariin tätä! Se on kyllä pakko se aamu pyhittää lukemiselle, kun päivällä tulee sitten kaikkea muuta, kivoin valoisin aika ois kuitenkin aamu.

Kotiin ajaessa, ihan lähitiellä näin taas vapaana kävelytiellä yhen käppänän. Onneksi oli hurtan huomioliivi niin huomasin. Näkyi katsovan vain seisten autoa niin ajoin ohi. Mielestäni kerran näin naisen, joka kyseli, että onko näkynyt. Ja pari viikkoa sitten ajoin tietäpitkin ja mies on leveän suojatien toisella laidalla ja ihmettelin mitä seisoo, kunnes ajoin ohi niin näin toisella puolella käppänän. Mies ois hyvin ehtinyt vaihtaa puolta käppänän puolelle tietä. Hyvä, ettei tullut alle. Silloin ei ollut mitään mistä huomata koiraa, oiskohan nyt uusi idea pitää heijastinliiviä niin voi pitää huoletta irti! Tänään ei näkynyt ketään kenen se voisi olla. Kai lähtee jostain omakotitalosta.. Hyvä, että mentiin autolla, Ruu ei olis tykännyt.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...