Siirry pääsisältöön

Messaritokoa Ruuti ja aussie leidit

Aamulla matkattiin junalla Ruutin ja Dracun kanssa messukeskuksen takana oleville urheilukentille, joiden vieressä on hiekkaparkkis. Sirkku ja Susu aussie tuli treeniseuraksi. :) Ruutin onneksi mentiin sinne E-junalla, joka oli uudempaa tekoa, vaikka Ruuti junaa odotellessa oli sitä mieltä, että hän lähtee menemään. Junassa löhsähti maahan ja säpsähti, kun juna meni ohi (nojasi oviin). Matkan kentälle häntä oli epätavallisesti ihan alhaalla, joten päätin, että Dracu aloittaa yksilöliikkeet.

Paikalla istuminen 2min: piilossa ja välillä kurkin, kun en luottanut Dracuun. Hyvin sujui. :) Dracua ei häirinnyt vieressä makaava Susu. 

Dracu, ohjattu: Kapulathan on siis top-juttu ja merkinkin kautta pitäis mennä. Jätettiin haettava kapula lähemmäksi kuin muut. Treenin paino kuitenkin muotoutui siihen, että haettavaa kapulaa nostettiin ja sen jälkeen käskin merkille. Yritti aika monella kertaa, mennä suoraan kapuloille tai muillekin, siitä seiso, ja korjaus merkille. Saatiin onnistuneitakin suoraan merkille, muttei vielä riittävän hyvällä prosentilla. Tehtiin kahdesti liike kokonaisena merkki + vasen kapula. Niissä lähti hyvin kapulalle. Ekalla kertaa pidin pannasta ja näytin omaa. Merkille matka oli ekojen toistojen jälkeen lyhyempi. Oli hyviä merkkejä, sitten sellaisia missä merkkikaadetaan ja sitten, jos seuraavaa käskyä sai odottaa lähti peruuttamaan. 
Treenaa: Merkkiä siis kapulahäiriöllä, vikoilla merkeillä pallopalkaksi, joka vähän kivempi kuin nami. 

Dracu, ruutu: Olipas ruuti possulle hankalaan pysyä aloillaan "käy siihen- käskyn" alla, kun ruudussa oli sama käsky "neliöön" kuin Ruutilla. Ruutuun menossa oli kaksi merkkiä häiriönä "luoksetulona reunassa". Kaksi hienoa merkkiä alkuun, sitten en vähän huononi. Ekalla kertaa oli epävarma lähtemään ruutuun, lähti kohti merkkejä ja korjasi ruutuun. Toistolla oli paremmassa kohtaa ruudussa ja meni sinne varmemmin. Tehtiin ruutu kohden seinää. 
Treenaa: luoksetulomerkit lähelle häiriöksi

Ruutin kanssa

seuraus käskytettynä: sisältäen kaksi häiriötä, eka häiriö taputus (?) keskivälissä ja lopussa oli merkin heitto, johon ei reagoinut. Ekassa vilkaisi häiriötä. Virettä oli keränyt laidalla ja meinas olla taas sellaista ininää, että sain huomautella. Sisältin juoksua, hidasta ja sivuaskelia. Juoksusta pysähtymistä pitää treenata, eka oli huono. Tein vielä lopun jälkeen yhden juoksu pysähdyksen, se parempi. 

liikesiirtymät: kehään tulo, siitä liikkeestä istuminen, käsien kohotus ja kehut. Siirtyminen, sieltä luoksetulo 10m. Siirtyminen ja merkki. Siirtyminen "valepaikkaan" ja siitä matkalta palkka. Alkuun Ruu vaan seurasi Sirkkua pysyen musta 1m etäisyydellä. Kyllähän se osaa. ;) Eipä vire tuosta yhtään laskenut, oisi voinut kun oli niin ääniherkässä tilassa. 

Tunnari: tunnarit oli rivissä ja Ruu aloitti hienosti rivin päädystä. Nappasi oman heti kun tuli vastaan, jes!


Dracu on saanut tehdä aina ruualla muutamia kaukosiirtoja, ihan läheltä, ei tosin imuttamalla. 

Treenit 14.10
Välillä tähän tyyliin.. ja merkki kaatuu :D

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...