Siirry pääsisältöön

Muualta lainattua: vilkkaus&rauhoittuminen

Caniksen numerossa 4/13, artikkelissa "Liikaa virtaa, osa 1: Kaikki lähtee tasapainosta" (Liisa Tikka) on kaksi koirien vilkasta tyyppiä.
 1 ylivilkas, joka kiihtyy jokaisesta ulos lähdöstä, treeneissä käy kierroksilla, sille on paras pidemmät lenkit ja treenit ja lepoa, rutiinit. Helposti motivoitavissa ja keskittyy hyvin. Se kiihtyy niin, ettei välitä vaikkapa ohjaaja käyttäisi kovia otteita tai koheltaa agilityradalla, adrealiini auttaa koiraa selviämään kivusta.

-> Ruutihan ei ole moksiskaan agilityssa mistään, tokossa kestää kertomisen, että ei noin ja toistot. Keskittymisen kanssa tokossa saanut painia ja oikean vireen kanssa, lähinnä agilitya tuo kuvaus koskee.  Ennen lenkeillä, hyvä että sitä sai yhtään reagoimaan kieltoihin, remmi räyhävaiheessa ainoastaan kohti kävely, remmin huitaisu maahan ja pois käskeminen (äänen sävylle häivy silmistäni). 
Kastraation jälkeen, Ruuti on mielestäni pehmeämpi mua kohtaan. Sen virehän on vähän laskenut, eikä ole niin vilkas treeni- tai kisapaikoilla. Oon miettiny onko se ohjaava kova, ainakin paljon enemmän kuin Rasmus. 
Mutta sitten se on taas ympäristölle pehmeä, pelkää kärpäslätkiä, jos ulkoharjan nostaa, laukaukset, ilotulitukset, yllättävä asia (pakoreaktio) ja jos joku esine kuulostaa siltä, että se tippuu pöydältä. Normaali elämässä kuitenkin reipas, tykkää kaikista ihmisistä, ei pelkää alustoja, ei eri paikkoja ja koirista vain tutuista. Kastraation jälkeen sen inhoomat treenikaverit on ihan ok. 
->
Rasmushan on päinvastainen pehmeä kouluttaa, ei voi sanoa jos tekee väärin. Jo palkatta jääminen väärän asian jälkeen masentaa, jos saa tehdä uudestaan. Sille ei ole tarvinnut opettaa palkatta työskentelyä, toki olisin jos olisin tiennyt. Se ei hätkähdä mistään kuten Ruuti. Niin rautahermoinen, taas lasta tai ihmistä yllättäen tulevaa, joka koskee sitä voi säikähtää haukkumaan. Palautuu ja antaa rapsuttaa. Vanhemmuuttaan on alkanu pitää enemmän muista ihmisistä, kuitenkin aika välinpitämätön. 

2. Tyyppi tuosta vilkkaasta oli pelokas koira, joka voi sännätä haukkumaan jotain. Silloin kun sillä ei ole jännitettävää se pystyy rauhoittumaan. Ei yhtä helposti motivoitava ja häiriöherkempi. 

Stressihormonien poistuminen kehosta kestää 3-8 päivää ja jotkut koirat voivat käydä kokoajan ylikierroksilla. 

Mitä tehdä, niin opettaa rahoittumaan. Hyvä vertaus mikä on monelle ihmiselle tuttu "Musiikki alkaa hiljaisuudesta", Liisa Tikka vertaa näin. Onnistuisko luokan laulaminen, jos kaikki ennen laulamista häseltää omiaan?
Eli koiramaailmassa "tekeminen alkaa tekemättömyydestä" - Liisa Tikka. 
Vain rauhallinen koira pääsee treenaamaan, odottaa että koira istuutuu itse tai menee maahan tai tekee rauhoittavan signaalin. Edeltävä käytös vahvistuu aina, jos koira pääsee räyhäämällä, hyppiessä tai haukkuessa hommiin. 

Rauhoittumista voi opettaa näin (Liisa Tikka, masseter.fi)

  • kotona opettaa, että koira tulee jalkojen väliin makaamaan ja silittämistä -> siirretään ulos
  • koira kytketään e. puuhun, hihnan tulee olla löysänä, asento vapaa. Sama häkissä ja autossa. Esim naksuttimella rauhoittumista kertovat käytökset + namin heitto ( katsoo pois päin ohjaajasta, nuuskii, istahtaa, menee maahan, kääntyy pois). Harjoitellaan ensin ilman häiriötä. Voi käyttää myös peiliä ja olla selkä koiraan. 
  • vanhemmalle koiralle, joka ei osaa rauhoittua = ruuti. Vapaavalintainen asento, esim maahan. Oma käsky (käy siihen, lepo), ei vaadita patsasmaista olemusta. Palkkaa pysymisestä ja hiljaisuudesta.
  • tilanteissa jos ei pysty auttamaan koiraa, vie tauon ajaksi pois tai kongi/puruluu. 
Tavoitteena olisi myös koota pääpointit ainakin itselle tärkeimmät "PK" Korrien kirjasta "Tavoitteena huippukoira". Siitä vasta alkuluettuna. 

Canis on kyllä huippulehti, mun suosikki. Sen lisäksi mulle tulee SBCAK:n lehti. Agi.fi tuli vuoden sen ekasta julkaisusta. Oon huono koiran omistaja, kun sanoin Kennelliiton jäsenyyden irti pariksi vuodeksi niin säästin lehdissä. ;) Nyt laitoin uuden jäsenhakemuksen, kun suunnitteilla on suorittaa (agilityn) koetoimitsijakurssi. Pitäisi koulutusohjaaja kurssikin joskus! Kun vaan huomaisi sellaisen hyvään aikaan. 

Kommentit

  1. Koulutusohjaaja koulutus on tulossa keväällä tänne pääkaupunkiseudulle. Muistaakseni heiluhännät järjestää sen. Voin infota kun saan tietää. Olen itse menossa sinne.

    VastaaPoista
  2. Joo pitää katsoa, agilitya siis tarkoitin. Mutta voihan tokoakin harkita! Seuralta saa agilityyn suositukset ja varmaan tokoonkin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...