Siirry pääsisältöön

Kontaktitreenit by Leena Inkilä

Käytiin tuuraamassa seuralaista kontaktikurssilla. Menin aikaisin paikalle ja ehti katsella aiemmasta ryhmästä 2 koirakkoa ja meidän ryhmästä 3. Kirjoitin jo paikanpäällä muistiinpanoja, hienoin oli nähdä, että koira tarjoaisi asentoa aina kun silmä välttää ja pannasta pitäessä oikein kiskoo, että pääsisi asentoon. Yksi nuori terrierikin oikein syöksyi alas (kuvassa tekee keinua). 

Treenien tyypit:
1 treeni pelkkä nenäkosketus alustaan (jos nenäkosketus tapana, muuten esim pelkkä laatikko)
treeni koko puomi 

treeni pelkkää alastuloa (suurin osa treeneistä keskittyy tähän)

Nenäkosketuksen opetus:
- Aluksi tökitään kättä, sitten alustaa
- Vika nami heitetään pois alustan läheltä (eka pari palkkaa nokkimisesta)
- Nami tippuu pään päältä alustalle (koira ei saa ehtiä vilkuilla muualle, halutaan focus alastuloon)
- vapautuksesta pois kontaktilta (vapautussana, lelu tai nami lentää)
- Alastulolla pringles kansi, koira tarjoaa nokkimista (voi kiinnittää mattoon sinitarralla)
- Riski ottaa radalle puomia ennen kuin on valmis (ei ole selkeää tehdä kahdella tapaa)
- 1 kerta jalan lipsahdus 2on2offissa ok (mutta toistolla vaaditaan, että onnistuu)
- kun sujuu: eri esteillä, kisoissa lämppäesteet yms (koiralle kokemusta ja itseluottamusta)
- Targetti maahan ja menee sen päälle maahan (keinulle parempi asento, belgille ehdotettiin)

Oma sijainti: alkuun paikallaan, paikallaan juosten, takana, sivussa tai jäljessä. Hivuttautuminen eri ohjauksiin, kuten hypyn takaakierto pakkovalssilla.

Keinulla ensin 

- koko tuoli alla, käsinoja, istuin osa tai muulla tavalla. 
- Alastulo pääty korokkeella, alkuun pienempi keikahdus maahan. 
- Koira oli myös aika pitkään hihnassa.
- Kun koira nokki alastulolla, saatettiin puomia heiluttaa max 5cm ylös alas. 
- Samassa treenissä voi aloittaa helpommalla ja vaikuttaa keikautusastetta
- avustaja tuo koiran keinun alusta ja ohjaaja on alastulolla odottamassa. 
- tarpeeksi toistoja, että koira uskaltaa juosta kovaa loppuun

Yhdellä koiralla hännän heiluminen asennossa, kertoi itsevarmuudesta. Liian usein edetään liian nopeasti ja suurimmassa osassa treenissä kokopuomia. Itse syyllistyn siihen, että koira saa aika usein poissa alastulolta palkan (vapautuksesta). 

Jo osaavalla koiralla, pyrittiin parantamaan kontakteja näin:
- pelkkä alastulo (N-y-t nyt) hetsausta, avustaja pitää pannasta. Välimatkaa kasvatetaan alastulosta sen korkeimpaan kohtaan.
- nokkimista
- kokopuomi (avustaja pitää kii ja ohjaaja kutsuu alastulolta tai juoksee)
- ei joka kerta lelua, pää kääntyy, muistaa käyttää namiakin ja välillä ihan lähellä

Ruutin kanssa

Katsottiin ensin kaikki kontaktit pikaisesti ja pyysin, jos katsotaan sitten enemmän puomia. Olin etukäteen mailannut meidän kontaktitilanteen. 

Ensin katsottiin A:ta ekalla kertaa Ruutin kosketus oli noin 5cm korkeudelle yläreunasta. Toistolla n. 10cm. Kasaa kuulemma itsensä hyvin ja ottaa kaksi laukkaa alastulolle. Käännöstä katsottiin, sitä en ole niin itsenäiseksi opettanut (toki muutamia treenejä koittanut opettaa) siinä ekalla kertaa Ruu loikkasi yli. Toistolla se koski, mutta aika vähällä, sama askellus kuin suoraan mennessä. Joskus se ottaa siihen ylimääräisen askeleen. 
- suoraan menossa voisi olla eri käsky
- käännöskoiran pitäisi tietää juuri ennen harjannetta (jo!) ja ottaa ylimääräinen laukka. Niitä laittamalla kierrettävän kepin alastulon alas tai speedbumbilla. Niitä molempia ollaan tehty, mutta liian vähän. Ja tässä vois olla eri käsky. Pitäisi vaan jaksaa raahautua yksin kentälle ja mitä nyt syksyllä käytiin kentällä tehtiin okseria.

Puomilla tein sellaisen missä oon edellä ja jäljessä. Siinä on lähinnä ongelmana, jos oon edellä niin Ruu alkaa kyttäämään kaikkia esteitä ja mua. Siinä sivussa hakee asennon, mutta kiire on mun perään. Suurinosa puomin toistoja treeneissä on koko puomi tai pelkkä alastulolle hyppääminen ja asentoon meno (en ehdi kauaksi eteen)

- Ruu alastulolle n. metrin päähän 2on2offista, itse metrin edessä lelu piilossa ja touch- käsky. Kun koskee vien lelun ihan tassujen luo ja tiputan. Testattiin yksi kauempaa heittäen niin silloin lelu tulee hyppäämällä pois alastulolta, kun reagoi niin nopeasti. (voin tehdä näitä myös yksin, jättämällä käskyn alla seisomaan, tosin avustaja tuo hetsaavaa fiilistä)
- vaikeutus: juoksee paikallaan vähän koiran edessä
- vaikeutus: juoksee kauemmas ja touch
- sitten lisää matkaa kasvattaen koko alastuloon (avustaja pitää pannasta)

- jos ei mene heti alastulolle on liian kovat kriteerit, koiran pitäisi hirveästi haluta päästä siihen

- lähes kaikki kerrat palkka alastulolle, varsinkin jos kyttää! 1-2/10 saa vapautuksella lelulle
- palkkaa lelulla alastulolle niin että tuo lelun, joskus näyttää lelun ennen sen heittämistä
- aina molemmat jalat alastulolta maahan, muuten alkaa ennakoida käykö tää, käykö tää.. 

-> itse syyllistyn välillä tähän ja Ruuti kyllä niin kyttää ne vikat askelet oisko nyt, oisko nyt

- kysyin, että lelu tai nami, aika sama mutta Ruutille lelu varmaan siistimpi juttu. Paitsi jos haluaa paristi palkata. 

Nyt palataan siis taaksepäin, hakemaan sitä itsevarmuutta ja hinkua päästä tekemään asento.

Keinua katsottiin kaksi toistoa, vähemmän vedätys ja enemmän. Nyt koski ne nätisti, otin välillä putken kautta. 
- keinulla johdonmukainen (mun pitäisi vaatia vain jompikumpi)

- jos haluun nopeutta voisin tehdä, pienemmällä keikautuksella samaa treeniä kuin puomilla avustajan kanssa.


Ihan kiva oli tuurailla ja herätellä itseä sillä, että vaikka ei virheitä tulisi, niin kontakteja voi aina muistutella ja palata alkeisiin. Ruutihan ei noki vaan tulee vaan 2on2offiin. Se on opetettu laatikolla (matto käärittänynä n. 5cm paksuiseksi*30cm) ja siirtämällä puomille. Juoksukontaktien opetus vei enemmän aikaa ja keskittymistä ja tätä tehtiin sivussa. Olisi paremmat, jos olisin opettanut pelkästään, koiralla ei ole sellainen hirveä hinku asentoon. Tässä on hyvä pohtia, mikä tapa olisi seuraavalle koiralle. Ja Trkmanilta katsoa lisää laatikkotreenejä, jos niitä on nähtävissä. Meidän seurassakin muutamalla hienot kontaktit sillä tavalla. 


Aiempaa ryhmää, keinun treenausta
Spray-maalilla (4,70e) tuunatut ohjatun kapulat. Toiset sai vielä hiomista suuosaan.
Jos joku haluaa, myös niin maalia jäi vielä, pientä korvausta vastaan voin suihkutella (2e).
Berran kapuloissa logon puolet jäi haaleammiksi.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...