Siirry pääsisältöön

Tokosääntöjä ja kimppatreenit HKI + Ras, Ruuti julkkis vol 2

Hyvä, sitä joskus on ainakin näin monen kisan jälkeen lukea EVL sääntöjä. ;) Oonhan mä lukenut ne silloin yli 5v sitten ja zetan kysellyt treenikavereita ja todennut kisoissa tekemällä väärin.

Rupesin miettimään, että miten lähellä ruutu saa olla kehänauhoja. Vastaus löytyi kysymällä ja sitten löysin sen säännöistäkin. EVL vähintään 3m ruudusta ja merkin kehästä. VOI 3-5m päässä.

Sitten löysin tunnaristakin uutta tietoa VOI/EVL. Molemmissa saa olla rivi tuollein pitkittäis suunnassa. Ja uutta oli, että ympyrässä kapula voi olla mikä vain! Mun tiedot on sieltä ajalta, kun se sai olla kolme taaimmaista. :D Ja EVL tunnarin hieromisaika n. 5s, kun luulin että se on 3s.


Zetassa pitää muistaa se, että jos käskee uudestaan tekemään saman asennon, suoritus voidaan hylätä. Kerran oon tehnyt niin kisoissa.

Sitten itse treeniin!

Aamulenkille pallo salaa mukaan, onneksi takissa on niin isot taskut. Ensin kaksi kertaa naksutin oikeasta kohdasta, kuten ennen koetta tehdään pientä helppoa. Sitten enemmän kentälle, koira sivulle kysyin virittelyn "Mennäänkö?" ja sitten "tule" ja mentiin aloituskohtaan. Siinä "katso" ja sitten seuraamaan. Tehtiin pidempiä pätkiä ja käännöksiä, välillä pysähdyksiä, juoksua ja hidastakin. Aika kivasti keskittyi ja sitten yllätin Ruun kesken seurauksen pallon heittelyllä. Tehtiin vähän namipalkalla, käännöksiä ja pysähdyksissä huomasin sen olevan parempi, kun Ruutin puoleinen jalka pysähtyy ensin, muuten tuli liian eteen.

Illalla oli kimppatokotreenit Timpurinkujan kentällä
Rasmus pääsi myös, mukaan ja Ruuti veti hirveetä vauhtia kentälle. Joo oppinut sen jo parissa kerrassa.

Paikka istuminen: pyysin maahan käskytys häiriötä, oli kuitenkin aika kaukana niin ei se ketään EVL koirista häirinnyt. Rasse kääntyi eka päin viereistä koiraa, ennen piiloon menoa. Mulla koirat eri päädyissä riviä. :D Korjasin sen ennen piiloon menoa. Ei ongelmaa kummallakaan.

Paikka makuu: saatiin liikkurointi siihen, mutta ei ollut ongelmaa maahanmenossa. Ruuti meinas tosin meni mun virittelystä jo maahan ja oltiin rivin eka. 4m piilossa, liikkuri pujottelikoirat, yksi nousi ja liikkuri kiersi uudestaan. Ruuti ei muuten ollut lonkalla! Harvinaista. Sivulle tulo aloitettiin toisesta päädystä ja osoitin liikkurille mistä aloittaa sen. Ruu nousi kun pari koiraa oli noussut, hyi. Käskin takaisin maahan ja luvalla ylös. Tuota ylösnousemista vois erikseen nousta, kun se taitaa olla hitaampi. (tosi harvoin teen) Toisaalta onkohan sinäkin sellainen jämähtänyt tapa, ettei aina käske ylös, ettei se vaan ennakoi. Jos se ennakois pääsis huomauttamaan, että vaan mun käskyllä saa nousta.. Ja vois katsoa, että nousee reippaasti. Rasmus oli hyvä, vähän kiertynyt ehkä vinoon lonkka-asennossa.

Ruuti oli poikkeiksellisesti kiinni aidassa ja siellä huusi kivoimmat liikkeet. Ihmeen hyvin se kasasi itsensä kun pääsi hommiin! Liikesiirtymiset oli vaan aikalaista sahaamista joka puolella mua ja uutta käskyä, ettei mene 2m kauemmas. Jostais hyvästä naksaus ja palkka. Pitäis tehdä taas kehätreeniä, vaan liikevälejä ja lälly liikkeitä.

Seuraus: Nyt laitoin tahalleen ekaksi! Sanoin pitkästyttäviä pitempiä pätkiä. Ruutihan seuras aika kivasti! Alkuun oli vähän edessä, sitten parempi. Kahdesti huomautus niin, että laitoin kävellessä jalan vähän vihaisemmin alas. Vähän juoksuakin, kunnes palkka pallolle. Olin varautunut, jos menee huonosti mennään alkuun ja uudestaan. Täyskäännös oli vähän huono. Pitkästä aikaa nyt ei äännellyt varmaan yhtään!

Ruutu: Tuli kiva yli 25m liikesiirtyminen ruudulle ja siinä lähetys vasemmalle merkiltä. Merkki ok, jäi sen rinnalle kun halusin sanoa käskyn ennen kuin pysähtyy. Ruutuun meni tosi lujaa wow! Stoppasin takajalat yli ja korjaus ja palkka. Oli varmaan niin hirveetä katsoa, kun muut koirat teki ruutua. Toistolla yllätinkin huutamalla kierrä, kun saavutti merkkiä ja palkkasin merkin. Sitten vielä ruutu, nyt oikea kohta ja käskytin seiso, maahan. Merkillä odotin hetken liikkurin käskyn jälkeen, kun meinas nytkähtää siitä.
Pyysin käskyttämään kahdesti seuraamaan. Ekalla kertaa oli ollut isompi nytkähdys ja toinen pienempi, sen jälkeen kutsuinkin seuraamaan. Itse sekoilin mikä on vasen ja oikea kun piti koiran edessä kääntyä! Ollaan niin monesti tehty niin, että kääntyy vasemmalle ruudun edessä. :D Ehkä hitaammissa ruuduissa voisin vähän hetsata, että juoksis sinne kovaa, koska silloin on suurin riski että menee yli takarajan ja samalla se opetus ruutille, ettei haukuta.

ohjattu: tehtiin suht lähellä aitaa, että koirat oli rivissä siinä kiinni ja oikea kapula tuli metrin koripalloseinästä. Merkillä ei nyt nytkähtänyt. Ja toi oikean, vauhtina palautus keskivälistä. Kivalla vauhdilla teki ja hiljaa. Pitäis saada esille se kisojen haukahdus tai vingahdus merkiltä kapuloille lähtöön. Voiskohan tehdä niin että hetsaan Ruutia ja liikkuri käy heiluttamassa kapulaa. Sitten merkki ja kapulalle.. Tekee helpommin kisoissa ja ei taas treeneissä. Pitää katsoa video viime ohjatusta, jos teen mitenkään eritavalla.. Ja ihmetyttää, kun Ruu muuten oli kisoissa aika rauhallinen ja jaksaa kuitenkin haukahtaa.

tunnari: rivi tuollein "helminauhana" eli pitkittäissuunnassa. Kapula ehkä vasemmalta kolmas tai neljäs ja kapuloita ehkä 9. 5s hajustamista. Ruuti aloitti toisesta kapulasta ja nappasi heti oman, jes! mun kädet oli kyllä vähän kosteemmat kun hieroin. Mutta tosi hienoa, kun kaikissa treeneissä se on aina tarkistanut kaikki kahteen kertaan.

kaukot: tein Rasmuksen tekemisten jälkeen Rurulle. Ekalla kerralla nousi istumaan grr! Vaikken sanonut jättökäskyä (välillä se on noussut siitä kun lähden ja sanon kauko). Toistot se pysyi. m-i-m oli taas vaikea, helpoin jos sanoo vain suullisen maahan. Samoin m-i-s-i niin meinasi vikalla kerralla mennä maahan ja korjasi. Seisomasta maahan, varasi painon taakse ja tajusikin että maahan. Kerran käskin juuri kun Ruuti katsoin Aidanin noutoa tai lelun hakua ja kuitenkin totteli, jes. :)

Kun ei ollut paperilla niin unohdin lisätä treeneihin kaikkia erikoisuuksia mitä olin miettinyt ohjattuun, tunnariinkin yksi ja merkille se joku ihminen viereen hengailemaan. Seuraavalla kerralla sitten! Tehtiin kaikki paitsi kaukot käskytettynä, mutta palkkasin niissä ja otin toistoja. Näiden palauttelutreenien jälkeen, pitää kyllä vetää ens viikolla ihan palkattomana. Namit kentän laidalle niin ei voi automaattisesti tyrkyttää niitä.

Olipa Ruuti taitava! Se ei äännellyt, teki vauhdilla, seurasikin ja osasi kaiken! Toi on harvinaista ja niin hienoa, pitäis oikeen joku kerta lukea parin vuoden takaa tokoa, miten hirveetä se oli. Tai se ääntely.

Treenaa:
- seuraus: täyskäännökset, ja edelleen treenin ekana, pallopalkka
- ruutu: jos menee hitaasti ruutuun, hetsaa. Ruudun loppuosaan käsky huutelua ja palkka ruutuun.
- ohjattu: hetsaus ja avustaja näyttää haettavaa kapulaa, jotenkin saada kisojen erehtymään ja tekemään hau merkiltä lähdöstä. joku kerta liikkuri on kapuloille lähdön tiellä ja joskus merkin vieressä.
- kaukot, peräkkäisiä siirtoja hinkaten
- kisamainen treeni ja palkat kehän laidalle (ohjaajaa varten)
- kehätreeniä, siirtymisiä


Rasmuksen tokotörttöilyt:

Rasmuksen fiksuuskapasiteetin taisi vallata tyttöhulluus, kun oli niin ihana holsku karkkari Metka. Nuuski vähän enemmänkin kentällä, että piti komentaa siitä. Ohjatussa merkki ok. Ekalla kertaa meinas mennä keskimmäiselle ja kutsuin pois, hups miksiköhän, kun pitäisi huutaa seis ja korjaamaan. Sitten sain olla lähelläkin ja ei halunnut lähteä vasempaan. Vaikka avustaja näytti, lopulta menin itse saattamaan kapulalle ja sitten näkikin kun sitä ällötti kävellä siitä kohtaan hiekan poikki. Mun Rasmus neiti. Olisi pitänyt arvata kun se ekaa kertaa meni keskimmäiselle, niin vähän väisti sitä kohtaa maasta. En jaksanut tapella enää toistoa ohjatusta.

Seurauksessa oli ihan pätevä, vain kävelyssä ja käännöksiä. Onneksi usein, joku käskyttää niin tulee tehtyä vaikeampiakin juttuja Ruutin kanssa. :D

Sitten muistin, että joo Rallytokoa! Hain hihnan ja tehtiin sitten käännöksiä, 360 astetta oikealle, 270 asteen käännökset, koira eteen ja vasemmalta/oikealta sivulle, koira eteen ja askel peruutukset 1,2,3, eteenpäin asekeleet 1,2,3, liikkeestä maahan. Siihen mun kekseliäisyys taisi loppua. Niin ja merkkiä kohden ja saksalainen täyskäännös. Eka tapeltiin pitkään siitä, että eteenkin voi tulla istumaan. Sitten kun tajus niin sujui, käytin käsimerkkiä.
- pitää muistaa tehdä myös kierrä koiran ympäri maahan ja istu
- eteentulot oli joko seuraamisesta tai perusasennosta
___

Aamulla ennen kuin sain aloitettua opparia, mun oli pakko vähän googletella, kun tuntuu, että kun Ruutin otin olin törmännyt nimeen vain kerran ja nyt useammin.  Oli siellä sitten kaksi aikaisemminkin syntynyttä. Jälkimmäisestäkin voi päätellä jotain. Tällaisia löysin agilitysta:
medi 3 Ruuti mudi - 04
maxi 2 Ruuti auspai -03
maxi 3 Ruuti slapko -07
maxi 3 Ruuti bretoni -07
maxi 3 Ruuti belgi - 07
maxi 3 Ruuti boxeri 10/07
maxi 2 Tiian Ruuti -08
mini 3 Ruuti kääter -08
medi 3 Ruuti snautseri -08
medi 3 Ruuti parson -10
mini 2 Ruuti göötti -10
ALO toko Ruuti belgi -10
maxi 1 Ruuti borcol -11

Vertailuna
medi3 Trombi shelam kisannut 07-08 MAH
medi3 Trombi espves 08-12 ATD


Julkkis vol 3

Löytyipä etsiessä, Ruutin mätsäri sijoitus kerran neljänneksi luokassaan.

Vau, löysin Agility Sport Bulletin lehdestä mun ja Ruutin kuvan, maxi1 SERT palkinnoilla! En muistanutkaan, että Ruuti peittosi silloin kaikki, jopa Huotarien Zipin (no ehkä ne seisotti kontaktilla tms) mutta kuitenkin. ;) Keiko & Tiakin mainitaan tuolla!
- linkki (hae vaikka ctrl+F "Ruuti")


Kommentit

  1. Joo tollaiset treenit innostaa jatkamaan. Ja ton uutisartikkelin löytäminen oli kiva yllätys.

    Tänäänkin Rally-tokot meni Ruuti 1- Rasmus 0. :D Ehkä sitä alkaa oppia yhä paremmin miten Ruutin kanssa pitää toimia.

    VastaaPoista
  2. Step on ollut hyvä nimivalinta, ei ole tullut vielä koskaan kaimaa vastaan :)

    VastaaPoista
  3. Niin onkin! Mua kiinnostais nimeks joko tollainen lyhyt nimi (Prim, Flow, Rho, yms vaikee keksiä jota ei vielä ole) tai sitten keksin ihan ite ton Trombin kerran kun mietin myrskyjä. Ruutin nimen olin valinnut kyllä vuotta aiemmin ja ton Trombinkin keksin joku puol vuotta sitten.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...