Siirry pääsisältöön

Koira-, laji- ja kuvarikas päivä!

Pikku koipeliini & puikkonokka <3
Aamulla mentiin HSKH:n koiraurheilukeskuksen kentälle rally-tokon treeneihin (Rasmus), koska Maailmanvoittajassa on hallissa 6 rally-toko esitykset la-su ja Rasmuksen kanssa ollaan klo 11 alkavassa näytöksessä (ja jälkimmäisessäkin "kiinni" avustajana. Siellä näkee erirotuja ja jokaisesta luokasta esimerkki kylttejä. Lisäksi varmaan Houkutusten Highway kisassa jompana kumpana päivänä. Hauska päästä esiintymään! 
Kellotettiin 5 kpl kylttejä aikaan 50 sek. Rasmus kahdesti pienesti vilkaisi pois, muuten hyvin. Sivulta seisomista pitää vielä opettaa, mutta namitkin saa olla esillä. Loppu rupatteluilla Ras nukkui maassa. 

Gavan kanssa aksapuolella käytiin tekemässä suoraputki lelulle juosten kahteen otteeseen. Sitten koitin tosi loivalla mutkalla ollutta putkea, mutta ei nähnyt läpi. Aluksi vähän jännä, heitin lelun että sen pitäisi näkyä aika nopeasti. Vähän empi ja meni hitaasti ja bongasi lelun. Sitten toistolla pystyi jättää lelun lähemmäs suuta. Jätettiin aina lelu ja vein pannasta putken suuhun, lähetys kun katsoi sisään. 

Keinulla pari painamista alas, korkeutta alastulolla oli vain 5cm, kun madallettu oli vaikea saada korkeammaksi. Kerran mentiin hissukseen nameja syöden, maasta n. 20-30cm korkeimmillaan ollut keinu. 

Ruuti sai häiriöseurausta putkien, hyppyjen ja keppejen ohi. 

Koiratanssin ja osittain rallyn puolta porukoiden pihassa. 
Rasmus: Kosketusalusta apuna ja oikeanpuolinen sivulletulo. Ajattelin jos siihen ottaisi käden erilaisen asennon merkiksi, vähän irti kropasta. Lopussa fiksu tolleri alkoi jo oppia! Välillä pidin namikäden paikallaan ja pyysin kääntymään taputtamalla toisella kädellä reittä. Rasmus, kun osaa peruutustempun molempiin suuntiin. Ideana oli HTM lisä positio ja tulee se rally:ssä voittajassa. 
Ajattelin, että jalkojen välissä seuraus olisi vaikeampi. No sinne meno hoitui peruuttamalla sivulta ja pysyi alla kävelemässä "katso" käskyllä. Piti kontaktia sieltä. Piti kävellä tosin hitaasti, että pysyi mukana. Luulin, että Rasmuksesta olisi enemmän paineistavaa olla jalkojen välissä, muttei se haitannut. Nopeammin oppii tuon. 
Koiratanssiohjelmaan liittyen eilen mietiskelin taas (oli tylsää). Keksin jos teemana olisi ratsastus ja hevoset, kerran varastoa siivotessa tuli eteen ratsastushousut ja raippa. '

Rasmuksen seurausohjelma voisi sisältää (1-2 positiota):
- sivulletulossa Rasmus laittaa tassun raipan päälle ja pitää sen siinä. Juuri sitä ennen nostan käden alkamisen merkiksi. 
- seurausta laukaten, pohkeenväistöä (sivuttain) ja venytettyä ravia. Biisin tempon mukaan.
- Rasmus seuraa jalkojen välissä
- pujottelee paristi jalkojen välissä
- Lopussa: kumartaa sivulla ollessa, tätä vaikeutti se että Rampen pitää seistä. Tai sitten käsken pysähtyä seisomaan seurauksesta ja käännyn eteen, Ras kumartaa sekä samalla itse niian + käsi ylös. 

Ruutin koiratanssista freestyle- ohjelmaan ajattelin (pitää olla 5-6 temppua):
- koira sivulla, nostan käden ylös
- koira seuraa pari metriä
- liikkeestä eteen seisomaan ja tassun anto
- peruutus 3-5m 
- käsiylös + rannepyörii (lasso?) ja kurre, samalla pyörähdän itse ympäri
- selkä koiraan Ruuti tulee pujottelemaan neljästi ali
- eri tempoissa seuraa mielikuvitus"neljä merkkiä" pujotellen
- pysähdyn ja tekee kasin jalkoja kiertäen 
- lopetus...

Peruuttaminen alkaa sujua jo paremmin. Välillä menee tassun jälkeen maahan ennen peruuttamista, onneks vähemmän kuin aiemmin. Koitin ketjuttaa aina että tassu + peruutus. Ja erotella peruutus kädet alhaalla, kurre käsi ylös (kun sekottaa muuten). Pujotteluun, kun oli n. 5m matkaa niin tuli välillä niin lujaa, että tuli "keppi virhe" ja missasi kakkosvälin eli kaahasi mun edelle. ;) No nekin alkoi vähän paremmin sujua. Oon käyttänyt käskynä "kepit" tai ali. Ruuti teki alkuun rauhassa. Mutta sitten, kun alkoi sujua niin virekin alkoi nousta. Pariin otteeseen kuului ääni peruuttamisessa, mur! Noissa tarkkana. Ruuti alkoi saada agilityvirettä. Mites tosta tulikaan noin vauhdikas. :D 

Pari biisiä on kännykässä, mutten ole osannut vielä tehdä musiikin kera ja vähän muitakin kappaleita mietin. Pitäis vaan heittää ja testata niitä tai kuivaharjoitella ilman koiraa. Hevosiin liittyen lauloin tätä nuorempana, "Vieläkö on villihevosia", jonkun muun laulamana tosin. Alkuun tuntui, että on helppo ketjuttaa liikkeitä. Mutta sitten pitää miettiä, että munkin liikkuminen olisi musiikkiin sopivaa "tanssia" ja että ohjelmassa olisi jokin idea, kun on tulee koreografia pisteitä. Löytyisi myös ampparisiivet kotoa, pirunsarvet ja prinsessakruunu.. 

Ompelin prinsessalle ekan pannan itse. Ensimmäinen ompelemani pistolukkopanta (säädettävä), materiaalit löytyi ennestään. Tai etsiessä toista asiaa ja innostuin ompelemaan.. Panta on puolet leveämpi kuin pentupanta, mutta käy varmaan aikuisenakin. 


Illalla oli vielä innostusta tehdä jotain. Tehtiin Gavan pisin kotilenkki kämpältä (600m) ja käveltiin lähimmälle kentälle/nurtsille, tai on tässä ehkä muitakin samalla etäisyydellä. Muuten lähinnä vain syystä kävelty pidempiä matkoja, ei sen takia että lenkittäisi. Kamerakin mukaan, vaikka aurinko ehti karata ja pari yksinäistä itikkaa saapua. Nurtseilla olikin lapsia jalkkistelemassa tai muuten hangaamassa. Koirien ulkoilutus ryntäys selvästi viilentyessä! Gava sai tehdä aika paljon hihnassakin, vaikkei se hommia tehdessä meinannutkaan minne lähteä. Ruutin tehdessä käy siihen käskyn alla, palkkailin parin koiran mennessä 2-5m päästä ohi lähempänä ja kun Gava makasi. Hommia tehdessään, se pystyi tehdä kun vieras koira kulki tien ohi (oltiin hiekkakävelytien piirittämänä). 

Gavalle 2-3 osassa. 
sivulle: hirveä into, kun Ruuti oli tehnyt eka. Vähän osui vinoon tai eteen välillä. Palkkasin niistä parhaimmat. 
seuraus: on hoksannut tietynlaista pään pitoa. En tiedä onko hyvä vai ei. Nyt meinasi lähteä keulimaankin. Pari kertaa yksi askel ja pysähdys. Sitten myös namikäsi jalassa kiinni tai tyhjä käsi ja naksuttelin. Ei ole niin varma paikasta vielä niin ehkä pitää ottaa apuja mukaan. 

stoppi: testattiin, että peruutin noin 2-3m etäisyyden. Kutsuin ja kun Gava metrin päässä tai vähän lähempänä heitin namin kohti sen rintaa, että tuli sen tassujen väliin. Välillä syödessä meni maahan. Sitten paremmasta heitosta pysähtyi seisomaan. Koitin tehdä aina lyhyemmän nurmen kohdalle. Käskynä stop. Jätin etsimään namia ja otin etäisyyttä.

eteenmeno: alkuun heitetylle siilille (jalkkiksen kokoinen). Sitten vietiin siili yhdessä pusikon rajaan. Otin Gavan syliin ja mentiin n. 6-10m päähän. Kun katsoi siiliä, "eteen". Edettiin vielä 15-20m. Seisoin paikallaan kunnes saavutti lelun ja välillä kävelin. Voisinkin ottaa siilin pois arjesta vain eteenmeno palkaksi ja se pääsee myös ompelukoneen hampaisiin. 

Ruuti teki aiemmin esiteltyä koiratanssi esitystään vireen nousulla. Lisäksi seuraamista ja kiinnitin huomiota liikkeelle lähtöihin. Myös seiso ja istu jäävät. Itse sanoin aluksi seiso-käskyn väärällä äänensävyllä. Yksi luoksetulo läpijuoksulla. Kaukoja lähempää 5m, hyvin meni. 

Kotona Gava on ollut hyvin sisäsiisti kotona, mutta porukoilla jaksaa muistutella tekemällä ulos, että sisälle. Siellä sitä on vaikeampi vahtia ja ei ole niin selvää rytmiä, nukkuu ja herää..


Lenkille mukaan, tuollainen klipsulla oleva hiuskoriste kukka 
Ruuti hömelö

Kommentit

  1. Gava on kyllä kaunis! :) Etenkin lyhytkarvabortsuksi, yleensä noi lyhytkarvat ei niin mun silmää miellytä. Minäkin ostin ompelukoneen, mut tähän mennessä oon ehtiny vasta korjailla rikkinäisiä vaatteita. Suunnitelmissa ois kyllä kokeilla koirillekin jotain ommella.

    Meillä on kyllä kauniit maisemat täällä, kelpaa jälkeä tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mäkin tykkään. Saa nähdä mitä se sitten isompana on.

      Fleece tai tekonahka on ainakin helpompi peruskoneelle ommella. Antassu.com on kätevä kauppa, sitten kun meinaa pantaa ommella. Siihen lisäksi koristenauha ja väliin nylon/polypropeeninauha. Takitkin on suhteellisen helppoja, oikeat puolet vastakkain ja jättää reiän kääntää takin. Koiran päälle esim sovittaa kappaleita mitatessa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...