Siirry pääsisältöön

Rally-toko rataa, pentutreffiä ja jälkiä (nro 6)

MA
Järkkäsin AST:lle tänäkin vuonna rally-toko koulutuksen. Taina tuli taas sitä pitämään. Tehtiin sitten alon rata 15 kylttiä. Ruuti joutui vähän lennosta ekana vuoroon. Katsoin radan kertaalleen läpi "tuomari kävelyn" lisäksi. Kisoissa pänttään ne aina tarkemmin, nyt en olis ihan osannut käydä mielessä läpi kaikkia kylttejä. Ja sekoittamassa oli monta erilaista eteentulo kylttiä.

Ruutille valjaat niskaan. Hihnassa radalle hihna irti (avoa ajatellen). "Onko valmista" "valmis" "ole hyvä". Ruuti lähti ennakoiden jo ennen seuraa käskyä matkaan. Tehtiin rata kerran kisamaisesti ja sitten hinkkailin muutamia kylttejä.
1. kyltti: Askel oikealle, tässä mun askeleet oli vaikea rytmittää ja Ruuti ehti istahtaa, kun hidastelin.
2. kyltti: Vasen täyskäännös, "saksalainen", koira kiertää mun ympäri. Hyvä. En näyttänyt käsimerkkiäkään.
3. kyltti: Vasen käännös, hyvä.
4. kyltti: Koira eteen ja vasemmalta sivulle, edessä aavistuksen vino. Sivulle käskiessä seuraamaan, ennen kuin ehtii istua.
5. kyltti: Koira eteen ja peruutukset 1,2,3 askelta. Tässä ongelma on ollut tiedossa, kun Ruuti tulee niin takapuoli maassa. Testailtiin myöhemmin niin ilman mitään käskyä, tuli melkein paremmin. Tai sitten niin, että otan askeleen ja käsken. Ilman käskyä helpoin itselle. :D
6. kyltti: spiraali vasemmalle. Tässä Ruutin katsekontakti harhaili ja vähän haittasi, mun liikkumista. Muutenkin Ruuti oli suht edistämässä koko radalla. Toistolla huomautin ja käskin pysymään edistämättä.
7. kyltti: liikkeestä maahan. Hyvä.
8. kyltti: istu, 1 askel, 2 askelta, 3 askelta: Nämä ok.
9. kyltti: käännös oikea, ok
10. kyltti: istu, maahan, ok.
11. kyltti: 270 asteen käännös oikeaan. Jäi vähän jälkeen. Molemmat toistot suht huonoja. Treeniä.
12. kyltti: istu, maahan, kierrä koira: tämä hyvä, kunhan itse muistaa.
13. kyltti: istu, juoksua. Perusasento vähän edessä.
14. kyltti: normaali vauhti
15. kyltti: koira eteen, oikealta sivulle, istu. Hyvä!
Maali! Maalissa hihna kiinni, ulos "kehästä" ja Ruuti sai juosta pallon kanssa.

Ruutin vire alkaa olla korkeampi kuin rally-tokon alussa. Liian usein, aina kun teen rataa niin ollaan tehty se koemaisesti. Ruutin kanssa varmaan pitäis vaan pilkkua viilaten tehdä palasia, eikä se saa kusettaa missäkään. Ei edistää, äännellä, katsella muualle.

Käytiin koittamassa vielä avon hyppyä. Siinä ongelmana, ettei koira saa kääntyä yli 90 astetta, mua vastaan hypyn jälkeen. Ärsyttävä sääntö. No lopussa se onnistui niin, että käskin mahd. läheltä hyppyä hyppäämään. Juoksin pari askelta ja siinä seuraa. Sillä tavalla onnistui parhaiten, muut olisi ollut -10p. Ruuti oli vielä aika kierroksissa, kun ajatteli että saa tehdä agilitya. Toko hypyn kanssa on helpompi, kun ei ole siivekkeet edessä.



- - -

Gava pääsi treenaamaan tokoa koulutuksen loputtua. Häiriönä oli, myös Mozart pentu.

Käy siihen: alkuun sai maata hetken aikaa. Palkka ja vapautus.
Sivulle ja seuraa. Naksuttelin näistä. Sitten taas makaamaan. Ja sen jälkeen taas seuruuta. Pystyin, tehdä jo vähän pidempäänkin kuin yhtä askelta. Kerran Gava vähän säikähti, kun putki liikkui takana, pyysin takaisin seuraamaan ja leikittiin sitten. Unohti äkkiä. Tuuli aika paljon niin välillä lehtiäkin lenteli.

Maahanmenoja: käsiavulla ja nami palkkaa. Myös pari lelu palkalla.
Noutoa: Eka nosto hyvä. Toisella nosto vähän epäsiisti, vähän liukui maata pitkin kapulalle, kun kapula ei ollut yhtään vinossa. Vähän vinossa kapula ja taas nätti nosto. Vauhtina palautukset. Sitten erikseen tehtiin kapulan eteen tuontia. Kerran Gava ekalla kertaa tarjosi nostaa kapulan maasta ja toistot niin, että annoin sen suuhun. Tuli sopivan tiiviisti eikä kertaakaan pureskellut kapulaa. Jes hienoa. Siitä namia ja lopuksi leikittiin.

Gava keskittyi tosi hyvin treeniin, toisesta koirasta huolimatta. On se hieno <3 Autossa odotti myös ihan hiljaa.

Lopuksi Gava pääsi leikkimään 15vk ikäisen Mozartin kanssa. Ikäeroa on noin 3kk. Alkuun Gava oli vähän turhan raju, lopussa vähän iisimmin.

- kuvat












- - -

TI
Otin itseäni niskasta kiinni ja mentiin tekemään jäljet. Vähän kauemmaksi tällä kertaa. Ei siinä loppujen lopuksi kestänyt kuin 1,5h kokonaisuudessaan, kun en vanhentanut niin pitkään.

Vanhenemisen ajan tokoa:
Ruutille 
  • seurausta, sivuaskelia oikeaan. 
  • Kaukoja huono oli seiso- maahan siirto. Liikkui siinä. 
  • jääviä. Alkuun sekoitti seisomisen istumiseksi. Muut ok. 
  • lopuksi kiertoa ja 2on-2offia kivelle.

Gavan kanssa
  • sivulletuloista naksutellen, alussa meinasi välillä nojata tai huono ryhti.
  • Seurausta siitä naksutellen pätkiä.
  • Maahanmenoja käsimerkillä. Lopuksi käsimerkkiä vähän pienensin. Koitin nyt katsoa, ettei tee niin isoa loikkaa ennen käskyä.
  • Kahden eri puun kiertoa. Siitä namin heittämällä stoppi. Sitten kiven kiertoa ja siitä vaihdelleen "läpi" tai stoppi. Stopissa heitin, kun oli musta 2m päässä. Namin jalkoihin. Pysähtyi ihan kivasti ja nopeasti. Lelulla samaa. Lelu ei ollut kovin nopeasti lentävä niin ei tuntunut niin tehokkailta stopeilta. Yksi jalkojen välistä lelulle, läpijuoksu. Gava irrotti näissä helposti lelun, kai kiertäminenkin oli melkein yhtä kivaa. 

Ruutille: Metsäjälki, 6 esinettä ("fh esineitä"), mutkitteli ja yksi kulma. n. 200m pitkä. Vanheni 30min. Hirveä into, tein 2m päästä lähetyksen jäljelle. Gava tuli mukana, koska jäljen päättymis kohdan lähellä oli Gavan jälki. Gava seurasi kuin normaalilla kävelyllä mukana, eikä se Ruutiakaan haitannut. :D Piti laittaa käsilenkki 3m remmiin, kun Ruuti meinasi muuten kiskoa niin kovaa kaposella hihnalla.

Eka esine löytyi hyvin. Yhdessä kohtaa jäljellä kiersi pari puuta eri puolen, mutta löysi jäljelle. Ehti ilmaista suurimman osan esineistä, ennen kuin huomasin ne. Kulmassa vasemmalle, olisi jatkanut suoraan, mutta jarrutin. Tunnari esineestä oli vähän sitä mieltä, ettei sitä tarvitse ilmaista, siinä sain pyytää takaisin etsimään. Myös vikan esineen ohi meni. Pyysin silloinkin takas päin.

Ruuti menee kyllä kuin höyryveturi. Jälki esineellä ripottelin namit maahan. Mutta heti ne syötyä, se olis lähdössä ennen käskyäkin jäljelle. Suurimmaksi osaksi kuitenkin aika hienosti ja aika tuoreella jäljellä. Kasvillisuutta oli vähän tuossa metsässä.

Esineistä ylpeä jälkiruuti

Gavalle, jälki nro 6: Peltojälki, 27 askelta, nameja jäljellä (ei ihan joka askeleella, mutta melkein). Lopussa kaartoi loivasti käännöksen. Vanheni 40min? Gava otti kauempaa vähän ilmavainua nameista. Ilmaisnäyte koiranruoka pääsi käyttöön, maistuihan se. :D Alussa meni vähän kiireisemmin, eikä jaksanut kaikkia nameja etsiä, välillä jonkun nappasi matkaan. Loivassa kulmassa palasi hakemaan takaisin päin yhdet namit. Mietti hetken aikaa ja sitten löysi ihan jäljen päältä jatkamaan. Vähän matkaa namipussille, kun menin kyykkyyn meni maahan odottamaan palkkaa. Syötiin hitaasti ja yksitellen nameja. Sitten poistuttiin jäljeltä. Nameista moni upposi aika hyvin nurmikkoon, metsästä ne olisi helpommin syötävissä tai lyhyeltä nurtsilta. Näyttäisi jälkien treenitahti olevan kerran per ikä kuukausi. ;)




Mulle itselle jäljen tekeminen on jotenkin niin vaikeeta!  Kunnon jälkialueille saa myös siirtyä sen 750m ainakin. Nameja ripotellessa toi 27m tuntui jo pitkältä. Ajatella vielä tehdä pidempää jälkeä.

Rasmus oli aika nirso niin naksuttelun kautta jäi namit aika nopeasti pois. Ruutin kanssa tehtiin taas takaperin ketjuttamalla eli kepeistä tehtiin se idea. Alkuun kepit tiheämmin, sitten piti mennä pidempiäkin välejä. Kumpikaan ei ole ollut mikään täsmällisin jäljestäjä.


Helpoin olisi joidenkin treenien yhteydessä, kun sais ahkeroitua ennen niitä tehtyä jäljen. Palkitsevaa on kuitenkin, kun näkee miten noi nauttii. Ja tuntuu epäreilulta, jos Ruuti ei saa tehdä.
Joskus Ruutin kanssa jälkiä tehdessä mieluisimmalta tuntui, kun sai treeniseuraa. Kaiken harrastaminen on kivempaa, jos on treeniseuraa. Ehkäpä siksi treenataankin enemmän kaikkea muuta. Ja varmaan edistyminen tällaisessa lajissa vaatisi mun laiskuuden takia ryhmäpaikan tai säännöllistä treeniä jonkun kanssa.. Anyone?

- - -

Leppävaarassa tokoa ti iltana Sallan ja bc Jasun kanssa. Kentällekin syttyi valot, jes!

Ennen Ruutin vuoroa heiteltiin vähän palloa. Sitten kisavirittely "mennäänkö", siitä siirtymä kehään "tule" sanalla. Palkkasin namilla ennen perusasentoa.
zeta: helpommin päin eli istu, seiso, maahan. Kaikki ok. Seisomisen jälkeen kulmassa sain huomauttaa, kun kontakti katkesi.
ruutu: palkkasin siirtymästä tänne lelulla. Katsoi vaan lähetys merkin ei ruutua. Hyvä merkki ja ruutuunkin pinkoi hyvin keskelle. Jes! Menin palkkaamaan sinne. Loppu osa niin, että lähdin lähempää kävelemään. Seuraamaan kutsumisen sijaan, menin palkkaamaan makaamisesta.
kaukot: palkkasin alkuun vain siitä, kun kävelin 15m pois ja käännyin. Sitten palkkasin kaukoissa s-i-m ja maahanmenoon käskiessä vilkaisi juuri muualle, mutta totteli. Sanoin jes ja menin suoraan palkkaamaan.
sitten vielä kaksi siirtymää, molemmat merkkien lähelle. Vähän väljäksi meni välillä, mutta pysyi lähellä. Palkkasin sivulletulosta.

Gavan kanssa
ruutu: avustaja vei lelun ja oltiin 10m päässä. Sitten avustaja vei lelun ja talutin pannasta, ettei nähnyt mihin kohtaa lelu laitettiin. Siitä 15m ja 20m toistot. Vika oli hieno, varmasti juoksi lelulle ruutuun. Leluna ollut "näätä".
Testasin muistaako kosketusalustaa (ruudussa). Ei kovin hyvin. Päästiin vaan 3-4m lähetykseen alustalle. Gavaa alkuun hämäsi sama käsimerkki ja lähti etsimään varmaan lelua. Loppuun parit toistot. Palkkasin alustalle. Vein pannasta kauemmas ja sai tarjota pannasta irti päästettyä mennä alustalle. Lopussa menikin vauhdilla tasatassu pysähdyksen alustalle. :D Alustaa kertailtava kotona ja ulkona erikseen.

sivulle ja seuraa: naksuttelin paristi kontaktista sivulle. Seuraamisessa nyt näkyi, että välillä meinaan osua päähän, heti jos tulee kaksikin askelta. Hankalaa! Loppuun enemmän käsikosketustavalla.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...