Siirry pääsisältöön

Osteopaattia, tokoa ja danssailuja

TOKO

Aamulla tokoa Shantin ja aussieneitien Dracu ja Wiccan kanssa. Käveltiin Pitskussa yhdelle lähikentälle. Gava vähän juoksenteli tyttöjen kanssa, muttei häntä otettu mukaan leikkeihin.

Ruutin kanssa kahteen osaan
- ruutu: merkki ok. Aluksi yritti lenkittää sivusta sisään. Kutsui pois. Sitten lähempää lähettäen. Ruudussa läpinäkyvä kosketusalusta niin sain juuri oikean paikan palkattua. Lopuksi kisamatkoilta ja ruudusta vapautus.
- kaukot: tehtiin nurtsilla nämä. Palkkasin ekasta noususta, maassa pysymisestä ja kaukojen keskellä. Ei mitään sikailuja.
- seuraus: sivuaskelia ja peruutusta ja käännöksiä.
- metalli voi-malliin eli tasamaalla. Vauhtina palautus.

Gavan kanssa
- sivulle ja seuraa: alkuun koikkaloikka neiti teki hyvin sivulletulot, jotka suuntautuivat myös ylöspäin. Pari asentoa korjasin. Seurauksessa alkuun käsi ja sitten käsi reidessä. Vaikea sanoa onko ryhdikäs vai ei.. Ei nyt ainakaan niin pää mutkalla. En kuitenkaan vaikeuttanut treeniä, pitäis pidentää tai pysähtyä.
- metsku: metsku oli nurtsille ja hiekkaa pitkin haki sen. Vauhtina palautus. Hyvin nappasi ja toi.
Erikseen kapulan tuontia eteen. Neiti oli pähkäillyt ja sujui jo paljon helpommin. Tarjoan siis mun jaloissa kiinni kapulan suuhun, astun peruutusaskeleen ja pyydän Gavan eteen. Ja ehdin sanoa jes, tuoda namin kuonon eteen ja tarttua kapulaankin. Näitä lisää. :)
- ruutu: avustajan kanssa. Shanti tiputti lelun ja mentiin alkuun 10m päähän. Kolme eri toistoa. Vikalla olin jo 15-18m paikkeilla. Pyysin istumaan hetken ja käsimerkistä lähtö. Ekoilla pidin vaan valjaista ja Gava seisoi (en pyytänyt edes istumaan).
- käy siihen: Gava käskyn alle maahan ja seuraatin Ruutia edestä. Sitten kahdesti myös luoksetulo "Ruuti" käskyllä. Palkkasin, kun kesti häiriöt. Vielä esim ruutu on liian vaikea pysyä.

Hyvä, kun tehtiin samaan aikaan (paitsi ruutu) niin sai häiriötä. Gava, kun on vielä aika nopea lähtemään, jos näkee treenikaverin heittämän lelun tai koiran juoksevan täysiä. En oo päässyt sellaisesta kertomaankaan. Jos vaikea häiriö niin metrin hihna kädessä, noissa seuraamisissa esim.

Gavalle illalla häiriötä mun vetämissä pentutokoissa. Muuten bc:t sai odottaa puussa kiinni. Mutta Gava pääsi mukaan riviin tekemään katsekontaktia ja muut pennut pujotteli vuorotellen rivin koirat. Vaikeeta oli, kun olis Gavan pitänyt revetä ohittavan koiran ja istumiseen. Namilla imuttaen koiran ohittaessa.


OSTEOPAATTI x 2

Rasmus oli ensin hoidettavana Caritalla (hehku.fi), nyt toiseen otteeseen. Mäkin huomasin miten niska oli kipeä. Siinä oli omituinen oikea pallomainen kyhmy. Niskakin on voinut aiheuttaa etupään ontumiset. Viime kerralla sitä saatiin avattua sen verran, että ontuminen lähti. Niskajumit vielä jäi, jotka koitetaan nyt tiheillä hoitokerroilla saada pois ettei kroonistu. Myös etuosan lapojen takana oli jumia. Välillä Rasmuksen silmätkin lupsahteli ja antaa hoitaa hyvin.

Gavalla oli viimeksi nopea tsekkaus ilman hoitamista. Tänään sen takaselkä käytiin läpi ja sieltä yksi törröttävä kohta avattiin. Tuollaiset pidemmän päälle voi aiheuttaa, jotain luustoonkin jos pahasti on mennyt. Puuhasteli ja mussutti valjaitaan siinä välin ja vähän aikaa oli itsestään paikallaan. Rasmuksen hoidon ajan riehui ja 45min jälkeen alkoi nukkumaan. Gavalle läksyksi metsässä vapaanaoloa. Täytyykin mennä useammin noihin metsiin! Välttää asfalttiliikuntaa ja sellaista missä koira kulkee ihmisen tahtiin.


KOIRATANSSI

Porukoilla Ras ja Ruu kertaili koiratanssia.

Rasmus: mietin vielä ohjelmaa. Lisäsin laukkaa ja sivuaskeleet. Peruutuksesta mun peruuttaminen pyörien oli välillä vaikea.

Ohjelma HTM:
- sivulla + tassu
- kahdeksikko
- laukkaa ympyrällä
- väliin ja täyskäännös
- koira välistä pois ja pyörähdys edessä
- käännös seuruussa, sivuaskeleet ja peruutukset x 2
- peruuttaen mun ympäripyöriminen
- jos aikaa niin jalkojen välissä pujottelua
- loppuun seiso ja kumarrus + hatun laitto maahan


Ruuti: peruuttaminen + kurre. Testasin, miten ottaa hatun siihen mukaan. Päädyin siihen, että peruuttamisessakin hattu heiluu. Kurressa molemmat kädet nousee ylös. Välillä teki kurren seisaaltaan ja peruuttamisen suunta vähän vaihteli.

Ohjelma FS:
- sivulla + kurre
- kahdesti "saksalainen"
- tassu, peruutus, kurre x 3
- pujottelu
- hatun poiminen käteen ja laukkaa ympyrä (juoksee mukana ei seuraa), tiputan hatun matkan varrella maahan
- lähetys hakemaan hattua (kohti tuomaristoa), käsi jää suoraksi ja toinen koukkuun
- pyörii mun ympäri ja itsekin pyörin (tämä unohtuu helposti!)
- mutkittelua Ruuti edessä (tämä unohtuu helposti!)
- lopussa maahan ja laitan hatunkin maahan

+ mahd. tuossa ei ole perusseurausta (saa olla 25%). Sivulla pyörähdys. Tassut käden päälle tai se lopetukseen?

Tarkoitus oli myös kuunnella ja miettiä onko oikea temppu per tehtävä asia. En mä sellaista pysty "liikkeiden" muistamisen lisäks tekemään. :D Huh, mulle tuli oikeen kuuma kun vedin lopuksi Ruutin kanssa niin vauhdikkaasti. Porukoiden piha oli pienempi mitä se kehä tulee olemaan. Jos huomenna ja pe saisi vielä treenattua. Tänäänkään ei olis ollenkaan huvittanut, mutta pakotin itseni muistelemaan mitenkäs noi menikään.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...