Siirry pääsisältöön

Pätevä hakukoiran alku? ja tokoa

TOKO
Tavattiin Emmi ja bc-tytöt Step ja Fizz (3vk vanhempi kuin Gava) Viikissä ja mentiin lähinurtseille ensin treenaamaan tokoa. Gava ja Ruuti kiskoi kuin hyeenat ja Rasmus lähinnä sivusuunnassa. No ärähdettyä aina hetkeksi helpotti, kavereiden kanssa niin vaikea käyttäytyä. -- KUVAT

Ruutin kanssa
kaukot: palkkailin pariin otteeseen. Alkuun ekasta siirrosta palkka. Seisomasta maahanmenosta myös. Kuvissa näki, että seiso-istu siirrossa liikkui takajalat n. 5cm. Nouseekin niin ääriasentoon. :/

Testasin muuten eilen kotona kaukoja tyynyn kanssa, joko etu- tai takajalkojen alla. Se sai taas Ruutin paremmin keskittymään ja toi sille mieleen kynnyskaukot. Luin ton vinkkinä, että se taas vaikeuttaisi ja pistäisi miettimään jalkoja. Ruutilla se lähinnä helpotti..

 


tunnari: Hyvällä vauhdilla haki. Kaksi erilaista ja toi heti oman. Vaihdoin molempiin toistoihin uuden kapulan ja ehdin hieroa ihan vähän. Oli myös tuulinen keli.

ruutu: ongelmia on nyt ollut. Tällä kertaa meni suoraan ruutuun. Häiriönä oli takana kehänauha 20cm korkella ja heilui tuulessa, ei häirinnyt. Ekalla kertaa pysähtyi ennen ruutunauhaa. Kävin näyttämässä, kun halusin että juoksisi suoraan oikeaan kohtaan. Sitten luuli, että jätin sinne palkkaa eikä kuunnellut stoppia, ei toimi kyllä mikään näyttö. Loppuun saatiin lähes keskikohtaan, muttei vieläkään niin hyvä. Viimeksi alustalla ok, mutta ilman alustaa ei suju. Sentään ei juossut sivusta sisälle. Palkkailin, myös namilla "siirtymistä" ruudun lähetyspaikkaan.


Gavan kanssa x 2 

Luoksetulo: Paikallaan pysyminen 3-5m ja sieltä kutsuminen. Nyt oli herkempi, ettei kestänyt lelun laittoa näkyviin. Kahdesti sain palauttaa. Piti kunnolla pyytää sivulle, muuten jäi helposti lysyyn odottamaan. Tarkkana sen kanssa. Pitäisi saada edistettyä käskystä eteentuloa, vielä se sujuu vasta namein, enkä ole koskaan tehnyt ulkona..

Parempi odottaminen
Seuraus: Tehtiin pätkiä, joita koitin palkkailla kun hyvä. Enemmän liikuin kuin yleensä. Välillä hyvää, välillä jotenkin venkuili. Välillä hyppii. Ei perusasentoon pysähdyksiä.



Ruutu: jätettiin lelu ja mentiin pois. Ekaa kertaa ilman hihnaa. Totteli kuitenkin jättää lelun sinne (vaikka kävi mielessä pennun kantaminen). Ekalla kertaa ihan lyhyt matka. Sitten keskiväliltä. Sivulla en luota, milloin varastaa ruutuun ja oma asento on kyyry. Vois joskus antaa yhden namin sivulla sitä ennen.


Tää kuva mietityttää, ettei keksi samaa noutokapulalle..
Onko tämä normaalia? ;D

Gavan kanssa myöhemmin myös
puun kiertoa: sujui vähän kauempaakin (ekstra pyörähdyksin) ja läheltä sujuvasti. Kerran odotin, että tulis lähemmäs niin olisin heittänyt lelun + stop. Gava ajatteli sitten tehdä ja tarjota uuden kierron. Agilityssa saa olla tarkkana ettei keksi noita pyörähdyksiä. 
luoksetulon stoppi: iso nami ja hiekkakenttä esim. Nykyiset matkat heittää on liian lyhyet, kun ei kiihdytä laukkaan muhun päin tullessa. Tuolla nurtsilla ei ainakaan pilottu nami toiminut. Ehkäpä kokonaisten froliccejen tai lihapullien heittelyä.
Alun koikkaloikkailija
Pienempää sai pariin otteeseen komentaa haukkumisesta!
Rasmuksen treeni

Rasmus sai tehdä "viereen" eli oikealle sivulle sivulletuloja. Muistuteltua ne sujui käsiavulla. Seurauksessa taas haluais mennä vasemmalle puolelle, jos ollenkaan irtoaa namista. Lopuksi vielä ruutuun juoksua 10m matkalta, oli hauskaa!



Hyvää syksyä!
Gavan "lentäjä" kaveri, liike suuntautuu enemmän vain eteen, kun Gavalla ylös

HAKUTREENI

Oli niin hyvä tuuli (ja kylmä, onneksi hanskat ja hattu!) niin tekemään pennuille lähimetsikkoon hajuhaut. Gava korkkasi siis nyt uuden lajin, johon on tarkoitus treeneihin myöhemmin mennä. Eka Fisulle niin, että minä pinkkitakkinen etsin hyvän piilon (ei sattunut mukaan mitään pressuja).

Gavalle sitten ensin lyhyeltä matkaa, että Emmi näytti namin ja meni kiven taakse. Päästin piilouduttua etsimään, meni suorinta reittiä luokse. Sitten Emmi kaartoi piiloon, Gava sai nähdä sen verran mitä pystyi ja hirveällä innolla katseli, kun Emmi lähti pois. Etsimään "ukko" käskyllä (sama kuin Ruutilla joskus) ja pinkoi hyvää vauhtia ukon etsintään. Lähdin hitaasti kävelemään perään. Tässä oli matkaa 20-30m, ukkoa ei näkynyt mutta suunnilleen paikka mihin Emmi jäi.

Toinen samanlainen vielä tällä kertaa kallion reunan toisella puolen, Gava juoksi 10m samaa jälkeä mitä Emmi oli kävellyt. Meinasi juosta ohi, mutta sai hajun "piilosta".

Palkaksi sai nyt, kun ei oltu varauduttu frolicceja ja lopuksi leikkiä. Tällä vikalla kerralla tuli yksi kiljaisukin odottaessa, kun olis ollut niin siistiä päästä jo perään. Pätevä pikkuinen kaikki ihmiset on kyllä niin ihania Gavan mielestä. Hyvä aloitustreeni, kun oli enemmän tuulista.

Haun jälkeen Gava ja Fizz pääsi rallattelemaan. Gavalla oli lopussa enemmän korviakin mukana kuin aiemmin.


Ahkera treenaus taas hakusessa Gavan kanssa. Tuntuu, ettei mikään edisty nykyisellä treenauksella. Uutena juttuna on naksuteltu kosketuskeppiä.

Gavan treenit
- luoksetulon eteentuloa lyhyeltä matkaa, tavoitteena häivyttää kättä ja saada varmuutta käskyyn
- luoksetulon stoppi namiheittelyin, vähän enemmän toistoja (tekonurmi vois myös toimia)
- kapulan luovutustreeniä lisää
- maahanmenoja, että oppisi käskyn
- kaukoja
- seurauksessa sivuaskelissa paikan hakua ja perusasento pysähtyessä
- noutoa videokuvattuna, analysoida opettaako kiertämään takaa vai ei?

Ruutille
- ruutua
- kauko m-s-i edelleen huono

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...