Siirry pääsisältöön

Gavan tokoa ja Ruutin videoitua aksaa

Ke ruokatokot ja muuta

Eteentulo: Aluksi suora, sitten pari vinoakin. Seisoen ja namikäsi apuna.
Luoksetulon stoppi: testasin heittämällä nameja aina yksittäin toiseen suuntaan mun ohi. Välillä en heittänytkään ja kun lähti kohti sanoin stop ja heitin namin jalkoihin. Sitten taas "läpijuoksua" ja välillä molemmista suunnista pysäytys. Liikkui ravilla.
Kaukot m-s-m: sitä samaa luokkaa. Välillä parempi ja välillä peruutteleekin.
Seuraus: kiinnitin huomiota päähän. Namiavulla naksuttelin, kun nostaa sitä.

Aamulla käytiin Ruutin kanssa potkulautaillen lenkki, kuten sunnuntainakin. Saa ravata ja jos mahdollista laitoin ravaamaan pientareella.

Illalla koulutin Dracun pentuja (kuten 3 edellistä viikkoa) siinä ohessa Gava näytti aina esimerkkiä ja muuna aikana Ruu ja Gava oli kiinni tolpassa. Alkuun Gava piippasi tolpassa, kun oli joka puolella niin ihania kavereita (ei se onneksi normaalisti)! Gava teki kosketusalustaa, elefanttitemppua, luopumista (namirasiasta käsi sen päällä + namikädestä), ruudun lelulle.
Ruuti teki ennen pentuja ruudun. Alkuun kutsuin sen pois, kun meni haukkuen. Sitten meinasi jäädä ihan etureunaan. - pentukuvia 

Ei ollut taidot ruostuneet, Shrek eli nykyisin Jedi
"ärripurri" Tiuhti eli Tinki

Gavaa aina syrjitään 

To ruokatokot 

Luoksetulon stoppi: samaan tapaan kuin eilen. Nameja heittämällä ja välillä stoppi. Täytyy heittää nami aina muovimaton kohtaan, missä suurin kontrasti, että löytää namin.

Eteentulo: "Tänne", alkuun muutamat näitä. Ihan parin metrin päästä kutsuen.

Kapula eteen: Ekoja kertoja opetin. Alkuun Gava istui edessä ja annoin kapulan suuhun. Siitä useamman kerran palkka. Sitten Gava seisoo edessä, pidin kapulaa mun jaloissa kiinni ja pyysin eteen. Alkuun meinasi seistä kapulan kanssa. Tai alkaa tehdä istumista ja tiputtaa kapulan. Sitten onnistui niin, että meni vähän taaksepäin istumaan. Näihin vielä se, että tulee kapulankin kanssa lähelle. Eteentulon käsky ei ole vielä niin varma, että auttaisi senkään hokeminen. Sentään kapula suussa istuminenkin on edistystä.


Tässä nämä projektit
Gava treenaa 1.9->:
- puun kierto kauempaa
- herkkunamit kipossa luopuminen (1 treeni)
- paikallaan olo esim lelun viedessä
- eteentulo luoksetulossa (2 treeniä)
- kapulan tuominen (1 treeni)
- seuraus päänasento (1 treeni)
-maahanmeno vähennä apuja
- luoksetulon stopin alkeita (2 treeniä)

To illalla Ruutin agilitytreenit Puolarmetsässä. Kiva vauhdikas rata kinkkisillä kohdilla! Eli valuvia kohtia oli luvassa. Videolta näkyy, miten voitan korjauksissa aikaa 2. esteen pakkovalssista ja teen 2 peräkkäistä valssia (niistä toisella kertaa tosi siistikin veto). Kepit ei alkuun sujunut. Keppien jälkeinen kohta, kieputus on aina hankalaa! Kun en lähtenyt liikaa kumartelemaan sujui. Ja piti päättää, että niistona tai takaaleikkausmaisesti kiertämällä kroppaa (sen valitsin). 
Ekalla kertaa pituuden jälkeinen takaakierto onnistui! Unohdin valssata. Puomin jälkeinen elämä oli niin säätöä, että video loppuu siihen. :D 
Pituus osoittautui liian vaikeaksi Ruutille (3 palikkaa), jokaisella toistolla kolautti ja lopussa sen verran kovaan toisen takajalan, että ontuikin hetken aikaa. Jätettiin siihen, ei jomotuksen jälkeen enään ontunut. 

Kiitos Lotta videoinnista! Tämä varmaan talvikauden jälkeen seuraava ratavideo. Ihan oikea kamera pääsi kuvaamaan tällä kertaa. 

Pikku neiti Gava teki toisella kentällä suoraa mustaa putkea. Odotin aina, että tarjoaisi mennä putkeen. Ja kun astui sisään "naks" ja juoksin palkkaamaan. Sitten uusiksi. Seurauspuolen lähetys oli vaikein, kun meinasi tulla sivulle jalkaan kiinni. Siellä tarvitsi kädellä huitaisun kohti putkea. 1-2m päästä tarjoamista ja vähän sivustakin. 
Siivekkeen takaakierto: mun ohjaus ja naks, kun lähti kiertämään. Molemmin puolin. Puun kierto auttaa, ettei tarvitse kuin jalka + käsi ja ei tarvitse olla kiinni siivekkeessäkään. Voisi tehdä myös lelu maassa siivekkeen takana, siellä kohtaa missä maxi ponnistaa ei ihan siivekkeessä kiinni. 
Seuraa: Naksutellen päätä. Lyhyitä pätkiä. Välillä oli häiriötäkin. Sivulletulot hyviä. Näissä oli naksutin käsi "targettina" jalassa kiinni ja lelu palkka. Sitten erikseen namipalkalla niin, että annoin namia, kun kurotteli sitä. 

Hyppytekniikkaan liittyen tein tällaisen yhteenveto kuvan Vapun kurssin asioista. Näistä pennuille vain suoraan mentävät, käännöksiä vasta 1v jälkeen (ja pentu 4-6kk 1krt/kk ja yli 6kk 2krt/kk speedbumbeilla). 10-12kk iässä voi ottaa mukaan rimojakin. 



Kotona Gava venyttelee hyvin itsensä aina välillä, kun poistuu sohvalta mutta jättääkin takajalat sohvan päälle. Lisäksi se venyttelee kuin kissa aina herättyään. Ruuti ei ole hirveän venyttelevää sorttia, venyttelyt ei sovi äijille. ;) 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...