Siirry pääsisältöön

Paukkuhaastetta, Gava 23vk ja tokoa

MA Tottiskentällä treenaamassa Viikissä. Treenikavereina oli myös Emmi ja bc tyttötrio sekä Marianne ja lk-collie Gini. Ruutinkin otin mukaan ja suunnitelmissa oli treenata se ekana ja sitten ampua pennuille. Tulin kentälle ajoissa (kerrankin, kun aina muuten mennyt tiukille) ehdittiin sitten kuulemaan yksi laukaus Ruutin ollessa ovet kiinni olevassa autossa. Tuli sitten siedätystä Ruutille. Alkuun ajattelin, ettei se suostuisi olemaan yhtään ulkona. Alkuun pälyili ympäriinsä ja tehtiin pari maalin kiertoa, vähän taukoa ja sitten 3 liikettä. Teki mitä pyysin, mutta vähän levoton piippaili käy siihen- käskyn alla ja tunnarin odottelussa myös.

Ruutille
Kaukot: Palkkasin ekasta nousemisesta. Sitten tuli yksi kaksoiskäsky. Siitä huomautettua oli yksi, missä vilkaisi muualle, mutta totteli. Palkkasin sen. Sitten palkkasin i-m vaihdosta. Ei niin hyvin kuin ilman häiriötä, tällaisia treenejä tarvitaan.

Tunnari: ekalla kertaa melkein nappasi yhtä väärää ja meinasi nuuskia vähän ylikin rivistä. Toistolla parempi. Rivi, missä paljon kapuloita.

Ohjattu: nurtsi oli vaikea ja tuohon suuntaan oli aavistuksen matalammalla kapulat. Vasen ensin. Yhdellä lisäkäskyllä haki. Oikean kanssa lähti ensin oikealla suunnalla, sitten loppui usko ehkä 2-3m ennen. Sama vielä lähempää ohjattuna.


Gavan paukuissa sama etäisyys n. 20m. Viimeksi on vain leikitty ja ammuttu. Nyt pyysin maahan ja annoin syödä namia. Nostin käden, yksi ampuminen makuulla ja siitä vapautin leikkimään. Ei paljon ehtinyt siinä reagoida eikä jälkeenkään päin huomannut mitään.

Luoksetulo Emmi piti. Tällä kertaa ilman namittamista ja Gava kuitenkin istui odottaessa nätisti. Mä taas hätiköin palkan näyttämisen kanssa. Voisin muistaa odottaa pidempään.

Sivu ja seuraa: Sivulletulon kohdat vähän vaihteli. Seurauksessa pitää olla tarkkana pään kanssa. Oon miettinytkin onko se tietyssä asennossa hyvä, mutta näyttää siinä vähän kyylältä. Ryhdikkäämmin pystyssä hyvä. Sain testattua miltä se näyttää mun näkökulmassa ja namikäsireidellä sujui. Tarkkana siis! Tehtiin pikku pätkä, leikkiä ja taas vähän.

Nouto: vauhtinouto puukapulalla. Gavaa hämmästytti nurmikko, mihin kapula helposti katosi. Kerran testasi, että nappasi puun lehden. :D Loppuun lyhyeltä matkalta ja otti suuhun nätisti.

Luoksetulon stopin alkeita voisi opettaa heittämällä nameja kahteen eri suuntaan ja sitten pysäyttää välillä. Sen sujuessa lelulla pysäytys. Ja ehkä puun kierrosta, tosin pitäisi saada kauempaa kiertämään puuta.

Lopuksi Gava ja Kala (Fisu, Fizz) pääsi Viikin nurmikoille rallattelemaan. Gava sai täysiä pinkoa perässä ja välillä pienesti painittiinkin. Hirveän kauas pentuset olis lähtenyt. Gava on vähän kirinyt Fisua koossa, mutta kuitenkin honkelompi.

- Kuvat Viikistä
Fizz bc pentu
Gini lk-collie
Jee toinenkin kulmahammas lähti (niitä oli uusi ja vanha peräkkäin)! Nyt varmaan kaikki hampaat vaihtunut.
Rasmus on ollut niin pirteä osteopaatin jälkeen. Raukka vanhus oli niin jumissa sitä ennen. Jalkakin ollut paljon parempi.
_____________________

Gava 23vk
Korkeus 47,5cm (viime viikosta 1,5cm, tai olikohan vaan ryhdikkäämmin?)
Paino 10,2kg (viime viikosta 400g)



TI Tokoa Malminkartanon nurtseilla Shantin ja aussietyttöjen kanssa

Gava sai olla kassiin käytettynä. Kerran karkasi se perässään, kun toinen koira meni ruutuun. Muuten hyvin ja kerran pidettynä. Palkkailin makaamisesta. - kuvat (Suurinosa meidän kuvista Shantin ottamia, kiitos!)

Ruuti sai tehdä peruuttamista, sivuaskelia ja seurauspätkää. Kivasti teki. Seuraamisen perusasennosta lennosta lähetys ruutuun 10m päähän. Sitten sivulle ja kaukot kohti ruutua, hyvin teki silti! Tauon jälkeen vähän lisää. Ruutu: merkki meinasi hukkua nurmeen, mutta hyvin jatkoi suoraan. Ruudussa ok paikka, testasin tällä kertaa käskeä maihin. Sitten luoksetulo takapalkalla seisomaan stoppi, suht nopea, mutta vähän vino. Sitten kaukot pitkältä matkalta s-m ekalla kertaa liikkui vähän.
Sitten zetan jäävät, hyvin muistissa.

Gava teki kahteen otteeseen.
Luoksetulo pidettynä, hyvin pysyi silti istumassa. Odotin pidempään ennen jalkojen välistä vapauttamista. Luoksetulon loppuasentoa (eteen) myös välillä. Tai edes yksittäisenä.


Seuraa: naksuttelin lyhyitä pätkiä. Kuvista katsoi, että välillä pää kurottelee vähän kyttä-asentoa. Vaikea huomata sitä tehdessä.



Ylemmät ryhdikkäämpää kuin tämä?
Maahanmenoja: kädellä merkki ja toisesta kädestä lelu. Pitäisi alkaa häivyttämään vähän.
Metallinouto: alkuun ei meinannut löytää nurtsista. Tehtiin sitten polulla. Viimeinen nosto oli niin hieno ja siisti! Seisoskellessa Gava ehti tarjota myös kapulan pitoa. Vauhtinouto ja yksittäinen pito sujuu suhteellisen hyvin, sitten vaan palautustakin treenaamaan.



Ruutua tehtiin tauon jälkeen. Vietiin yhdessä lelu ja lähetys. Sitten harjoiteltiin paikalla pysymistä ja vein lelun parin metrin matkan. Vaikeeta alkuun, joko olisi lähtenyt mukaan tai valui makaamaan. Lopussa tuokin sujui. Pitää muistaa treenata odottamistakin! Sen jälkeen odotti hetken, että vilkaisee lelua ja lähetys. 

Uskalsin pitää Gavaa irti treenatessa (ilman treenitalutinta). Hyvin pysyi hommissa. Vaikka lopussa Wiccakin teki samaan aikaan. 




Lopussa piti vielä kytätä mun "uusia" kavereita! 
Ja isoveikka pakotti, mut poseeraamaan sen kanssa paimentamisen sijaan!









Gava treenaa:
- puun kierto kauempaa
- herkkunamit kipossa luopuminen (oma ruoka ei niin paha)
- paikallaan olo esim lelun viedessä
- eteentulo luoksetulossa
- kapulan tuominen
- seuraus päänasento
-maahanmeno vähennä apuja
- luoksetulon stopin alkeita

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Tykkään omaankin silmään, kaikki työlinjaiset ei ole niin kaunottaria. Vaikka noi korvat ja ilmeet on välillä huvittavia.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...