Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

15.9.2014

Paimennuspäivä Kaisa Hilskalla

Sunnuntaina koirista mukaan pääsi Gava. Klo 8 nokka kohti Lietoa. Lie mutkittelevan motarin tai joku muu syy niin Gava oksensi aamuruokansa autoon. Harvemmin sillä on ollut matkapahoinvointia. Se ei kuitenkaan jaksanut väsyttää Gavaa.

Varoitus tein muistiinpanoja taas 9 sivua paimennuspäivästä. Alussa on tekstiä luennosta ja lopussa Gavan treenistä. Jos kiinnostaa vaan se, skippaa alun sepustukset. :D

Paikanpäällä ensin luento ja esiteltiin koirakot 10kpl. Oli vain bortsuja ja kelpieitä, koska oltiin SBCAK:n paimennuspäivässä. Keli ei olisi voinut olla parempi!
- paimennus on lampaiden lukemista
- 100% syttyneeet koirat eivät välitä juoksunartuista joukossa
- Susikin väsyttää esimerkiksi hirven paimentamalla sitä 10-20km ja kun hirvi alkaa horjua se tarttuu tilaisuuteen, siihen asti se on ajavaa metsästystä.
- lampaita liikutetaan paineella, on olemassa kroppa- tai silmäpainotteisia koiria, mutta kukaan ei ole vain silmällä paimentava, koska koiran pitää liikkuakin. Myös ihminen voi liikuttaa lampaita nojaamalla ryhdin eteen ja tuijottamalla lampaita.
- on "harrastepaimenia" ja työpaimenia, harrastepaimen voi kisata 1-luokan radankin, mutta työkoiralla on enemmän palikoita mitä kisaradalla ei tarvitse. Esimerkiksi hakea 600m hakua ranta kaislikosta lampaat täysin näkymättömistä. Hilskan mukaan paimennuskisat ovat hänen koirilleen terapiaa ja palauttelua arjen hommiin. ;)
- Kunnioitus: lampaat tietää, että koiraa pitää väistää
- Luottamus: lampaat tietävät olevansa turvassa vaikka koira olisikin selän takana
-> Jos lampaat vain kunnioittaa ne lähtevät pakoon koiraa ja pitävät pitkää etäisyyttä. Jos vain luottavat niin lammas ei ymmärrä väistää esim. laumanvartijakoiria tai tuttipullo karitsat.

Kaisa puhuu syttymisestä prosentteina. Esimerkiksi hänen vanhimmat koiransa ovat 100% syttyneitä. Kaksi nuorempaa pentusisarusta 14kk ikäiset ovat 90% ja 60% syttyneitä (60% uros mm. ehti nostaa jalkaa). 90% syttyneellä aina alkuun lampailla häntä pyörii ylhäällä ympyrää ja hetken työskenneltyä se laskee (ylhäällä pitäessä on epävarma ja riski purra lampaita, siksi myös lykkäävät kisoihin menemistä). Yhdestä päivän koirista sanoi, myös että 50% syttynyt, mutta loput 50% tekee taistelutahdolla.

Paimennuksessa tarvittavat palaset eli duplot. Duploja on pakoetäisyyden ymmärtäminen ja hyödyntäminen (paineen asettaminen ja poistaminen), eläinten liikuttaminen, tasapaino, halu koota ja kiertää laumaa = flankit.

Kaksi peruselementtiä, duploa on

1. harjoitus: pakoetäisyyden ymmärtäminen
Kun viimeinen lammas lähtee liikkeelle se on nimeltään nosto. Hyvässä nostossa lampaat lähtee rauhallisesti liikkeelle ja koottuna. Huonossa lampaat hajoavat ja nostavat laukan. Esimerkkinä ihmiselläkin on kunnioitettava etäisyys puhutko ihmiselle 2-0,5m päässä. On tarkkailtava milloin 1. lammas reagoi ja milloin viimeinen lähtee liikkeelle.
1. Lähestytään hitaasti ja pehmeästi. 2. Kun saadaan aikaan haluttu reaktio vähennetään painetta pysäyttämällä koira. Lampaille tämä on palkkio, kun ne tottelevat koiraa niin painetta vähennetään. Eli rauhallisella äänellä kehut, aluksi hihnassa seis/maahan. Paimennuskisoissa tuosta 10m pätkästä saa max. 10p. Tässä ohjaajan on tarkkailtava lampaita.
Jos koira säntäilee kohti lampaita, lampaiden luottamus menee koiraan ja ne pitävät pidempää etäisyyttä (kunnioitus säilyy).
Käskynä aja, walk walk ja pysähtymään seis/maahan/stand/lie down.

2. harjoitus: flankit
Flankkaava eli eläimiä kiertävä ja kokoava koira tarkkailee lampaita silmäkulmastaan. Jos koira pitää pään käännettynä lampaisiin niitä kiertäessään, se ei ole auki ja paineistaa kokoajan lampaita katseellaan. Samoin koira pääsee parhaiten ahteista paikoista ohi, jos se ottaa paineen pois siksi aikaa. Kun koira flankkaa hyvin kehu zen-tyylisesti. Koira ei saa lähteä flankkiin "työmiehen P:llä" eli juoksemalla kohti lampaita ja sitten lähtemällä kiertoon pakoetäisyyden rajan tuntumilla. Vaan koiran pitäisi mennä hetki pois päin lampaista ja siitä kaarella lähestyä. Kun vaihdetaan suunta, mennään koiran eteen ja lähetetään toiseen suuntaan, ei päästetä aiempaan suuntaan, tarvittaessa hihnasta vienti alkuun.

Harjoitus, jossa koira ajaa (menee kohti lampaita), sitten ohjaaja tekee täyskäännöksen, näyttää koiralle että tulee lähelle ja lähettää siitä käsimerkillä kiertämään lampaat. Että koira lähtisi väh 90 asteen kulmassa flankille.
Toinen missä lampaita ajettiin aitauksen laidalla. Otetaan koira ulkopuolelle ja itse juoksee lampaiden puolella. Ekassa harjoituksessa tästä vain ajettiin toiselta puolelta lampaita, eikä tehty flankkiä.
Käskyt voi olla vasen (myötäpäivään), oikea tai enkuksi come bye (kellon suunta, clock wise) ja away (anti clock wise). Hihna voi olla 1-3m.

Muutamia esimerkkejä:
Esimerkkinä oli myös, että Kaisa oli katsonut suu auki, kun hänen 7kk ikäinen tuontipentunsa oli hakenut 500m haulla lampaat rantakaislikosta tai 10kk sama koira jäljesti 3km:n asfalttijäljellä karanneet lampaat, etsi ne maastosta ja palautti takaisin 20minuutin sisään (Kaisa mukana pyörällä). Pentujen paimennusominaisuudet testaa ankoilla, miten rohkeasti pentu menee ahtaista paikoista (työkoira pihattoon) tai vaatiiko enemmän tilaa, että menee ohi tai pysytteleekö enemmän keskellä.

Toinen esimerkki minkä tyyppinen paimen: Australiassa on myös paimenia, jotka hakevat lampaat (70 000-150 000 kpl) kaukaa ja tuovat ja pitävät koossa, sillä aikaa lampurit voivat mennä lounaalle ja palatessaan jatkaa hommia lampailla, jotka koira/t toivat. Tuon tyyppiset paimenet on kasvatettu itsenäiseen työhön, haluavat kerätä ja pitää lampaat paikallaan.

Lampaiden kokoamisessa oli kerran tajunnut, että jos flankkaavan koiran pistää tekemään jaon niin lampaat on hyvä laittaa erilleen sen jälkeen. Eräs Kaisan koirista oli huulipyöreänä kuunnellut, kun lampaat oltiin jaettu ja sitten ne pyydettiin kokoamaan laittamaan yhteen. Oliko mamma pimahtanut? ;) Mitä järkeä koko työssä oli.


Hyvinvointi:
Tärkeää muistaa lepuuttaa vaarana lämpöhalvaus ja muut vammat. Esimerkiksi Kaisan vanhin koira oli eri kerroilla saanut iskun silmään, kulmahammas oli katkennut ja lonkka oli murtunut ja koira valitti vasta töiden jälkeen.

Lampaista vielä. Jos kaula on 90 asteen kulmassa niin lammas on pakovalmiina. Älä lampailla myöskään lähetä kokematonta koiraa hakemaan yksittäistä lammasta, siinä on helposti juoksukilpailu ja koiran kiinni käymis riski. Lampaiden villoista ei siirrellä tai jarruteta niitä, koska siitä tulee mustelmia ja se sattuu. Kaisan lampaista tehdään myös turkiksia, joten ihmisen tai koiran nappaama kohta on käyttökelvoton.


Koulutus:
Koiran kehuminen zen - tilassa, rauhallisesti. Samoin käskyt annetaan puheäänellä, silloin on käytettävissä tehostekeino huutaa käsky kovempaa, jos ensimmäistä ei noudateta. Koiraa ei palkata koskaan lampailla, koska muuten se vie huomiota omistajaan ja koiran halutaan keskittyvän lampaisiin. Jos koiralla on vaikea lähteä pois lampailta, joissakin tapauksissa voi olla herkkunamit pois lähtöön. Ja sama tekniikka kuin luoksetulossa, kutsutaan pois, päästetään lampaille, kutsutaan pois... ettei aina luoksetulo tarkoita pois lähtöä.

Lampaille koiran pitäisi osata kulkea mukana vapaana/ hihna löysällä. Samoin porteilla, koiralla on odottamiskäsky, jolla se kuitenkin saa seurata lampaita ja pysyttelee n.2m sisällä. Jos koira nousee, se käsketään takaisin aloilleen. Näissä kannattaa olla eri käskyt kuin tottiksessa. Koiran ei tarvitse olla millilleen paikallaan. Jos koira tärisee lampailla se pitää niin lihaksensa lämpimänä. Esimerkiksi, myös yksi Kaisan kelpie piti häntää koipiensa välissä vietissä ollessaan.

Jos koira haukkuu lampailla siitä ei kielletä, se on epävarmuutta (joissain tapauksissa. myös syttynyt koira käyttää haukkua herättämään lampaiden huomion ennen flankkia esim). Alussa pidettävä kiinni, ettei aiheuta turvallisuus uhkaa lampaille. Pieni tasainen veto ei haittaa. Jos koira tekee ryntäyksiä hihnassa, niistä voi komentaa ja silloin lyhyempi hihna. 3-4 kertaa yleensä saa käydä lampailla, kunnes näkee lähteekö vietti kantamaan vai ei. Aluksi ajamisessakin ohjaaja on koiran apuna, molemmat tuijottaa lampaita. Flankeissa taas ohjaaja kannusti ja kävi työntämässä lampaita, jos sillä heräisi kiinnostus. Jos koira menettää hetkellisesti kiinnostuksen, voi lampaita vähän "pölläyttää" tai liikuttaa yhtä-äkkiä, että koiralle tulisi tunne, että kun vähän herpaannuin niin heti meinasi karata hanska käsistä.


Gavan ensimmäinen treeni
3m liinassa kiinni. Annoin mun edellä ajaa lampaat liikkeelle. Sitten pysähdyttiin. Kaisa ehdotti, että menen silittämään Gavaa ja jos yhtään reagoi edes korvaa kääntämällä annan taas ajaa. Remmi silloin myös löysänä. Totutan siihen, että voin koskea siihen (Gavan mielestä häiritä :D), tämä sen takia että ymmärtäisi munkin olevan mukana. Näitä tehtiin perä jälkeen. Otin käskyä walk walk, nimetään silloin kun menee rauhallisesti ja nätisti. Ja pysähdyksissä sanoin stand. Tykkäsi istuutua silloin.

Myös puolen vaihto jolloin Gava ulkoreunalle, mun piti pitää kättä sen pään vieressä ja juosta siinä. Tämä koska se ei muuten huomaa mitään mun tekemistä, jos en laita kättä sen pään korkeudelle.

Poislähtö oli jälleen kerran vaikeata. Piti antaa vähän hihnaa ja pyytää mukaan. Kun ei kuunnellut niin jalalla tömäytys maahan ja jämäkkä käsky. Vaikka se on nuori saa kuulemma käskeä.


 

Aja ja paikallaan silityksiä





Gavan toinen harjoitus videolla (alla), flankit:

Tässä toisessa treenissä Kaisa halusi ohjata Gavaa, että näen. Muiden koirilla ohjaajat itse sai olla juoksevan roolissa. :D Ihan aluksi esiteltiin sauva/keppi Gavalle (kannattaa, myös seuraavat 4-5 kertaa ennen lampaille menoa), alkuun Gava tuijotti vain lampaita ja vasta, kun sauva osui nenään havahtui. Siitä kehut. Näitä sen verran, että väisti sauvan heiluttamisesta (osumatta).

Gavalla oli 1,5m hihna mistä aluksi Kaisa piti kiinni. Menin lampaiden kanssa keskelle. Ja alkuun myötäpäivään flankkaamista. Alkuun Kaisa sai juosta kilpaa ("15min jäljessä", että koira näkee edestä lampaat) ja huomautti aina sauvalla ja äänellä, jos Gava oli liian lähellä. Alkuun juoksikin ihan lampaiden lähellä. Heti, kun meni kauas kehuja rauhallisesti. Ja käänsi päänsäkin suoraan eteen ja katsoi sivusilmällä vau! Toinen suunta oli vaikeampi, onnistui kuitenkin saamaan kiertämään, vaikka alkuun Gava meinasi vaihtaa suuntaa.

Sitten peruutettiin seinään. Ja, kun Gava pysähtyi hain sen kiinni. Vähän sain taistella, ettei lähde lampaille. Taputukset ja nimi tepsi. Sama harjoitus lampaiden ollessa keskellä, vähän vaikeempaa. Kaisa tuki toiselta laitaa kepillä. Siihen lopetettiin.


Gava sai kyllä nauruja, kun oli niin sinnikäs ja kovalla innolla. :D Autossa odottaminen oli haasteellisempaa, kun oli bongannut lampaat. Oltiin lampailla myös ekalla kertaa vikat ja toisella neljäs (?). Halusin talutella ja vähän hakea kontaktia. Pyysin myös makaamaan ja kehuin, kun odotti (jos nousi, käskin takaisin). Kaksi viimeistä kertaa on aina vaan kiskonut lampaille suoraan autosta, mua huomioimatta. Mutta, koska Gavalla vietti oli noin vahvalla tasolla, siltä pystyi jo alkaa vaatia asioita.

Yksi koira oli tullut 9kk iässä aika saman tyyppinen kuin Gava. Tuossa flankkiharjoituksessa Kaisa oli saanut kuulemma juosta melkein puolimaratoonin, joku 30min ennen kuin koira alkoi aueta. Ehkäpä oli hyvä, että Gavaa saatiin nyt tässä iässä vähän hitaampana kuulolle. ;)

Ennen tonne lähtöä mietin jo, että ilmoitinkohan liian nuorena (6kk), että saadaanko mitään irti. Mutta paljon saatiin irti ja hyviä neuvoja jatkoon. Nyt ymmärtää vähän paremmin lampaiden käyttäytymistäkin. Ensi vuonna on päästävä uudestaan! Kouluttajana pidin kovasti Kaisa Hilskasta, sai hyvät perustelut miksi lampaat tai koira tekee mitenkin.

KUVIA





Kotona väsytti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!