Siirry pääsisältöön

Keppitreeniä 6+6 ja tokoilua

Su päivän 2x2 kepit. Tehtiin yhdistettynä 4 suoraa ja 4 vähän auki olevaa. Parin toiston jälkeen ehkä 2cm rako jälkimmäisissä. Vikaa sai vähän miettiä, mutta meni sen aina oikein. Molemmilta puolilta ja vähän viistosta kulmastakin sujui oikein. Ja joka toisto oikein. :) seuraavaksi vois olla kaikki suorassa ja eri kulmiakin.

Ma aamun minitokot klo 6 :D 

Gavan kanssa alkuun leikin. Sitten tehtiin istumisen ja seisomisen jäävien erottelua niin, että peruutin ja heitin palkan hyvästä. Näin pystyin seurata, että noudattaa käskyä oikein ja nopeasti. Paristi pysähtyi seisomaan ja johonkin istumiseen kaksois käsky, sellaiset uusittiin. Lopussa alkoi sujua jo aika kivasti. Käskyilä (s)top ja istu. 

Ruuti teki vähän 
- peruuttamista ja käännöksiä. Ne hyviä ja hiljaisia. 
- Lisäksi oikean puolen seuruuta. Käsiavulla oikealle sivulle "viereen". Seurauksessa namikäsi näkyvillä. Ihan lopussa minipätkä ilman namia houkutuksena olevassa kädessä. Käsi oli ehkä 5cm Ruutin kuonosta. Tehtiin ihan 1-2 askelta ja perusasento. Myös parit oikeaan käännökset paikaltaan. 



Ma iltapäivällä Ojangon koiraurheilukeskuksessa

Gava, kepit: ojangossa päästiin testaamaan muutamia keppejä. Ekana tehtiin toista 2x2 keppejen kuutta keppiä (puisia) ekalla tuli virhe. Muuten hyvin. Avokulmista vähän hankaluuksia hahmottaa mihin kohtaan pitää mennä sisälle. Noita pitää jossain vaiheessa muistutella, umpikulma ok. Eli siellä tein molemmin puolin keppejä ehkä yht 5-6 toistoa. 

Testattiin ohuita 4 keppejä, ekalla värin, sitten sujui. Otettiin vain yksi onnistunut. 

Sitten huomasin kepit, jotka oli valmiiksi 6+6 ja sopiva noin 1,5m rako. Ensin harjoiteltiin ennen videota jälkimmäinen 6 paria. Joku epäonnistunutkin, mutta osan sellaisistakin palkkasin jos yritys hyvä. Sitten kun sujui niin sama ekalle 6 kepin parille. Ekasta parista videolla oikaisi kahdesti ekasta keppisarjasta vikan kepin, kun ajatteli jatkaa seuraavalle sarjalle. Loppuun saatiin ekaa kertaa 12 keppiä onnistuneesti! Eli noin 6+ 6! 

Välissä tehtiin u-putkea myöskin palkkana keppitoistojen välissä. Muistuteltiin sitä, että olin putken "takana" eli pimeään kulmaan lähetys. Vielä ehkä kuukausi sitten Gava ei tajunnut miten 4 puista keppiä voi suorittaa. :) vauhdista en ole huolissaan, kun vielä Gava keskittyy niin paljon tekemään oikein. Ei tule vielä pujottelu selkärangasta. Niin odotan sitä vaihetta, ettei tulisi mokia itse pujottelussa niin G saisi paljon varmuutta. Täytyy nyt käydä myös Ojangossa useammin (edelliskerta oli varmaan kevättä!). Ast:n kentällä ollaan käyty niin usein ja nyt kun koulutukset ja omat treenit ei sido sinne. Paremmat mahdollisuudet myös tehdä keppejä ja tokossakin oli valmiina kisasääntöjen mukaiset välineet kierto-ohjattuun. 


Tokotreenit Ojangossa, aloitin Ruutin kanssa ja Pia, Speedy ja Zack tuli vähän myöhemmin. 

Ruuti: 
  • eteenmeno (merkitön merkki): vein kosketusalustan (pakasterasian kansi) aidan viereen. Eka ennakoi pysähdystä aiemmin. Lisäksi kun on alustalla ja tuun palkkaamaan juoksee vastaan. Silti saa kyllä palkan alustalle. Loppuun yksi missä näytin paikan ja juoksi sinne. Ruuti hirveästi kyllä ennakoi pysähtymistä. Haluisin myös ehtiä palkata juuri kun saavuttaa alustan tai näytetyn paikan mutta tuolta kauempaa se on vaikeeta. Ehkä voisin naksuttaa sen kohdan kun juoksee vielä eteen tms. Tai sitten avustaja heittää lelun, kunhan ei opi että lähistöllä seisois joku. Lopussa otettiin sellainen missä laitoin lelun aidan viereen. Ehti unohtaa sen ja ennakoi stoppia. Ehkä pitäis opettaa, että useimmiten lelu tai alusta siellä laidalla.. Jos kenttä mahdollistaa sellaisen. 
  • ruutu: pallo oli pienen hiekkavallin takana. Ruuti pysähtyi keskelle ruutua ennen sitä. Vapautin ja huitaisin kädelle niin huomasi pallon. Ajattelee ruudun paikan niin eteen. 
  • kierto ohjattu (kierto): 20m oli liian pitkä matka luottaa mennä kiertämään. Meni 15m ja pysähtyi pohtimaan. Käsimerkillä ja kahdella käskyllä tais kiertää. Ehkä totakin korjausta vois joskus harjoitella. Tehtiin pelkkää kiertoa muutamastakin suuntaa n. 15-20m etäisyydellä. Sitten vaihdoin merkin toiseen päätyyn hyppyjä (aiempi lähetyspaikka) ja oli taas sama juttu ettei juossut koko matkaa. Paljon tarttee noita ensimmäisen toiston harjoituksia. Myöskin kierrosta voisi saada vähän hauskemman kun hypyt ja kapulat on myös aika kivoja (enemmän treenattu). Hypyn meni ekoilla kiertoon lähetyksillä. Muutamat treenit vois hakea varmuutta kiertämiseen niin, että vaihdan merkin paikkaa. Tuolla oli keltainen merkki, jonka väristä ei olla treenattu. 
  • Oikean puolen seuruu: tätä tauon jälkeen. Otin naksuttimen mukaan, että ehdin naksuttaa vielä kun seiuraa. 1-2 askelta aina ja perusasento mistä palkka. Paristi meinas lähteä vasemmalle puolelle. Parhaimmat pätkät tähän menessä. Tein myös niin, että pelkkä käsi oli koholla siinä kohdin missä pitäisin naminkin kanssa. Ja nappasin sitten naksutin kädestä namin. Vähän tää aivotyö aiheutti vinkumista, kun ei oo ihan varma. 


Gava: 
  • merkin kierto: gavalla oli tässä nyt apua en osaa, mamma auta asenne. Kai kun paristi se on merkin takana pohtinut kummalta suuntaa se pitäisi kiertää. Oon niin avuton ku se sattuu ja tekeytyy avuttomaksi. Merkin/tolpan kiertojahan se on tehnyt pienestä lähtien toki vähän kroppaa apuna. Ja aina mä meen lankaan, kun se tekeytyy avuttomaksi. En sais silloin lähteä helpottamaan mitä nytkin olisin tehnyt. Onneksi Pia ehti katsomaan. Tehtiin sitten hetsausta ja jätin kauhemmas. Menin puoli välille ja ekalla kertaa tuli pieni kroppa apu vaikkei olisi pitänyt ja kiersi hyvin, vähän epävarmuutta mutta kiersi. Toinen samanlainen enkä antanut kuin käskyn. Kiersi nyt hyvin. Mun on vaikea erottaa milloin "koettelee" mua ja milloin ei oikeasti tajua tai osaa. 
  • ruutu: avustaja vei lelun vallin taakse vähän salaa. Juoksi keskikohtaan ja vapautuksen jälkeen tajusi lelun. Sitten vielä näyttönä sama ja heitin lelun kun saavutti kohtaa. 
  • seuraus: Ruuti oli just treenannut ja Gava odotti laidalla. Leikittiin alkuun ja siitä joko sivulle ja kontakti, josta nami tai mini seuruupätkä. Virettä löytyi, kun teknisesti ei niin siistiä, mutta asennetta oli. 
  • kutsuhyppy: läpijuoksuna jalkojen välistä. Kaksivärinen lautatokoeste oli helppo. 

Su iltana Nova ja Gava oli kylässä


Ti aamuna tokoa

Gavalle
- jäävien erottelua: eli istu ja seiso. Istuminen oli herkässä. Nyt sujui vähän huonommin. Palkkasin hyvät ja korjasin väärät. 
- kaukojen sivulta maahan: portaiden luona, vaikka pystyi silti vähän liikkuakin. Virittely ja sitten viiveen jälkeen käsky. Alkuun huonompia, jotka korjasin. Lopuksi sujui. En näyttänyt mitään aluja vain käsky. Virittelyssä kosken mun polven viereen tai mahd Gavan lapaan. Ei olla tehty myös yhtään "vastustamista" se vois olla hankalaa, kun Gava tottelee sellaista niin pienestä. Esim jos virittelyssä vähän kosken meinaa tehdä jo. Käskin myös pitämään kontaktia virittelyn jälkeen. Lisää näitä treenejä!


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...