Siirry pääsisältöön

Paimennusta, tokoa ja aksaa videoin

Maanantaina paimentamassa Lillgårdissa Virpin opeissa. Tuntui, että olin taas niin pihalla. Pienemmässä aitauksessa harjoiteltiin sitä, että koira toimisi, vaikka olen kauempana. Ja pystyn laittaa painetta myös kauempaa. Virpin avustuksella suurinosa treenistä ja sitä tarvittiinkin.

TOKO

Ti aamu tokot 

Gavalle: (kaksi settiä) 
- liikkeestä istu: nyt suoraan lelun kanssa. Peruuttaen käsky+ käsiapu ja toisesta kädestä lensi lelu. Samaa sivulla ilman käsimerkkiä ja heitin toisen puolen kädestä lelun taakse. Ne toimi ja istuu nopeesti! Peruuttamisesta myös ilman apua istuminen. 
- eteen- ja sivulletulo: tehtiin niitä missä vaihtaa asennon käskyn mukaan. Eli joutuu tulla sivulta eteenkin. Niissä välillä epäröi ja korjasi vain sivulletuloasentoa. Molemmat oli aika suoria! Edistystä. Mutta. Eteentulossa tökkii taas kuonolla, luulee että se kuuluu tehdä. Keskityin että saan palkattua sellaisia missä ei tee.  Välillä kyykistyin vähän ettei yletä tai pidin kädet vatsan päällä että katsoisi niihin.

 Sivulletuloja myös niin, että leikittiin ja irrotutin lelusta mun edestä ja siitä sivulle. Heti, kun sivulla niin leikki jatkuu. Tuli alkuun vähän hitaammin sivulle, sitten paremmin. Ei jäänyt vajaaksi, mutta huomasin että meinas välillä tulla vähän ylikin sivulle. Siinä tarkkana, etten saa toiseen suuntaan vinoa! 

Ruuti teki eteenmenoa ilman mitään apuja, hyvin juoksi. Ekasta palkka stopista, toisessa lensi lelu eteen juoksiessa. Näitä pitää saada tehtyä myös kentällä, missä on muita tokomerkkejä ym. 

Lisäksi Ruutille seurauksessa peruuttamista ja kaukoja selkä siihenpäin. Kaukot ei sujunut ja vaati parit kaksoiskäskyt ekaan.  

Pe aamun tokoa

Ruutille seurausta ja myös oikean puolen sivulletuloa ja seuruuta. Tässä käskyllä pysyi siinä kohdin seuraamassa, jos en imuttanut. :D siitä seuraava opetusprojekti. 

Gavan kanssa 
- peruuttamista, suht hyviä. Välillä lähti liian taakse. 
- eteentuloja : treenattiin taas eri kulmia. Alkuun namipalkalla. Sitten muistin testata lelua leuan alla. Se toimi aika hyvin. Toki ei voi aina olla, mutta välillä. Kun tulee musta katsoen vasemmalta jää helpimmin ministi vinoon. Kerran testasi myös jos laittaa tassut mun vatsan päälle, kelpaisko se :D 
- kaukoja: ensin sivulta maahan käsimerkillä (etujalat paikallaan). Jätin lelun taakse. Tehtiin välikehuilla varmaan 4 asentoa. Maahanmenot hyviä. Ekassa istumisessa toinen tassu liikkui. Vikassa ei yhtään. Siitä leikittiin. Sitten namiohjauksella sivulla ollessa maasta seiso vaihtoja, apukäsi nenän edessä (palkka toisessa). Ja sitten myös seiso-istu. Hetken voisin tehdä kuurina vain jompaa kumpaa seiso liikesarjaa. 


AGILITY

Ti iltapäivällä AST:n kentälle aksaamaan Tiian ja Piki aussien kanssa. Shanti ja aussie tytötkin tuli myöhemmin. Jokaisen asian tekemisessä sai tauon, kun toinen teki välissä. 

Hyppytekniiikka: korkeuden arviointi. Tehtiin 5-6 jalkaa ekat hypyt ja vikalle 8 jalkaa. Korkeus oli mini-medi-maxi. Kaikki näytti ainakin mun kohdasta hyvältä. Näihin voisi ottaa jo mun liikehäiriötäkin mukaan. Video.



A:n juoksari: tehtiin kahdet toistot. Molemmissa loikkasi kerran ja parit rajalle. Olin taas 10m edessä ja palkkaan hyvät ja huonot jäi huomiotta (ei lelua). Parit ekat harjalta ja sitten metri esteen edestä. Näistä eka treenisessio videolle.



Puomin 2on-2off: nämä on jäänyt aika taka-alalle ja tehty vain että juoksen vieressä tai edellä. Tein sellaisen treenin, että toisessa päässä puomia u-putki ja toisessa hyppy (ei rimaa). Hyvin haki puomin. Putkesta hyvä ylösmeno. Mutta siivekkeen kierrosta pidempi matka ja jos olin enemmän edellä, onneksi huomasin että välillä loikkasi ylösmenon. Osaan olla silloin palkkaamatta. Takana jäämisessä Gavalla oli jotenkin jäänyt mieleen, että se seisoo vaan laudalla, tosi vaikea oli saada tassuja maahan. Alkuun myös vino ja laitoin pään yli namin suoraan. Hyvistä vapautin putkeen ja sitten vasta palkka. Tuli vahvistettua eteenpäin menoa vaikka oon takana. Eka näytti toivottomalta, mutta lopussa hienoja toistoja! Varmasti jää aina 2on-2offiin vaikka tekisin persjätönkin. Hypyn päädyn pysähdyksissä tuli välillä pari raviaskelta, toki ne varmaan tuli vasta toistojen myötä. Näihin pitää taas keskittyä, kun talvella ostaa omatoimivuoroja. 

2x2 kepit: ensin 4 keppiä aavistuksen auki 3-5cm. Hyvin heti ekalla toistolla. Varmuutta alkaa olla kentälläkin. :) testattiin vähän kulmia ja vain avokulma oli vähän haastava. Sitten puisia 4 keppejä (suorat) kaksi hyvää toistoa, putkestakin sujui. 

Päätin testata 4+ 4 kepit. N. 4-5m välillä. Eka palkkasin puukepit, kerran jätti vikan välin kesken. Sitten myös molemmat kepit ja hyvin tajusi jatkaa toisille kepeille. Jipii! Tauko väliin ja sitten laitoin noin 2m etäisyydelle. Eka Gava hätäili ekassa neljän parissa ja uusin sen paristi. Palkka alkuun siitä. Sitten sujui molemmat putkeen! 


Ke aamuna kotipihassa

Parit takaakierrot, onnistui. Gavaa tosin inhotti märkä nurmikko ja teki hitaasti. 

2x2 keppejä: pari nopeaa toistoa. Ekassa kaikki 6 keppiä vähän auki. Sitten 4 suorana ja vika 10cm auki. Lopuksi vika pari 5cm auki. Kaikki teki varmasti. Ei yhtään epäonnistunutta. Seuraavassa voisin lopussa testata kaikki suorassa. Mahdollisuus myös tehdä 4 + 4 kepit. 

Ensi viikosta lähtien käydään AST:n ryhmässä joka toinen viikko Niinun opeissa. :) Ekaa kertaa Gavan kanssa.

Keskiviikko ja torstai oli koirilla lomaa. Gavan aktiviteettina oli kiusata Ruutia lenkillä. Pe alkoi flunssapainaa ja piti perua treenit. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...