Siirry pääsisältöön

Torstain tokotreenejä ja kotipiha aksaa

Torstaina oltiin aktiivisia, treenasin koiria, siivosin kotia ja istutin kanervat rukkuun, eikä ollut edes vapaapäivä ja kävin kaupassa.

Lenkillä pysähdyin treenaamaan hiekkatielle tokoa. Ruutin majoitin puistonpenkille.

Gavan kanssa:

  • seuraus: oikeaan käännöksiä ja palkkasin parhaat. Ekoissa meinasi irrota. Sitten ihan tsemppasi ja pää oli liimattuna jalassa. 
  •  Liikkeestä istu: Gava päätti, että mun innostamiset tarkoittaa maahanmenoa. Sitä ennen oonkin usein innostanut. Syöksyi aina nopeasti maahan. No palattiin sitten käsiapuun ja aluksi tehtiin peruutellen. Yhdessä treenissä nää näytti jo niin valmiilta. :D 
  • Luoksetulon stoppia: ei ollut oikean kokoisia nameja mitä heittää niin samalla idealla majoituin kahden tolpan väliin ja lähetin aina kiertämään. Kun tuli kierrosta kovaa niin kahdesti tein stopin. Toinen niistä loistava! Käsiapu lelukädellä + käsky. Sitten hihkaisin jes ja palkka lensi. 
  • Kaukot tehtiin "terassimaisella" puulla päällystetyllä alueella ja siinä oli 5cm kynnys. Eka sivulta maahan virittelyn jälkeen oli täydellinen. Juuri kun ajattelin, että pitää ehkä ottaa näihin seinää viereen tms kun herkästi vetää vinoon. Noin 2m matkalta istu ja maahan, hyviä. Sitten lähempää seisomaan nousut. Heti niistä kehuen ja palkaten. Jätin palkkaamatta missä liikkui. Esim istu ja seiso siirroissa liikkui ekoissa ja sitten pysyi. Pientä edistystä niihin kokoajan. :) Nyt mietin jo mun käsimerkkejä. Maahanmenoon merkki on vähän eri kuin mitä Ruutilla on ollut kaksi kättä. Istumaan on sama. Seisomaan mietin sitten olisko siinä vähän molempien käsien kohotusta ylös, sama taitaa olla Ruutilla. 
Ruuti teki peruutusta. Liikkeestä istumisen. Liikkeestä seisominen ei taas sujunut. Jos Ruutilla toimii istu tai seiso niin sitten taas toinen ei toimi. Rasittavaa!


Kotipihassa treenattiin aksaa Gavan kanssa. 
  • Otin meidän 2on-2off laudan esille ja tässä ideana oli, että jää sivuttaisetäisyyttä ja myös vähän jälkeen ajatuksena, että voisin kutsua 90 astetta sivusta ja rata jatkuisi sinne. Ekana Gava meinasi tulla tassut suoraan mua kohti silti. Toistin käskyä ja suoristi asentoa. Laitoin namin vielä suorempaan. Heitin palkan eteen ja sieltä sai hakea sen. Seuraavaan jätin etupalkan. Nyt hyvä. Käskin kiertämään puun tai hypyn siivekkeen ja siitä lähestyttiiin aina. Sitten taas ilman lelua edessä ja liikuin itse vähän ennemmän ja vauhtikin kovempi. Tuli täydellinen. Heitin lelun eteen palkaksi. Tehtiin myös toinen puoli. Kerran vapautin myös suoraan mun luokse lelulle. Noita pitäisi vaihdella, ettei siltikään saa kääntyä vaikka tulisi välillä vapautus suoraan pois. Yksi vaikeampi voisi olla myös ottaa putki tai hyppy niin, ettei saa siltikään kääntyä estettä päin (este sivussa). 
  • 2x2 keppejä kertailtiin ja tein ekaa kertaa takapihalle vievälle hiekkatielle 4 + 4 keppiä. Kepit suorana. Alkuun 2m väliä ja palkkasin väliin. Sitten kaikki. Teki laukalla. Kavensin, että jäi joku 80cm väli eli vähän isompi kuin oikeasti. Minä oikealla puolella sujui paremmin ja heti ekallakin. Vasemmalla puolella kyselee keppejen lopussa lelua, kun siltä puolelta oon heittänyt usein vähän myöhässä palkan. Se oli siis selkeästi vaikeampi. Kerran testasin lelua edessä, muttei pystynyt tekemään niin. Jollakin kertaa jäi vika keppi pujottelematta. Vähän loppua kohden vauhti hidastui ja ei ollut samaa laukkaryhtiä. Pitäis malttaa ottaa vaan riittävän vähän toistoja! 


Tokotreenit Käpylässä meille uudessa paikkaa. Treffattiin Inka ja bc tytöt Sätkä ja Saimaa. 

Ruutin kanssa aloitin
  • kierto-ohjattu: laskeskelin oikeat mitat tai mahd merkki oli vähän kauempana kuin yleensä. Ruuti oli alkuun sitä mieltä ettei löydä merkkiä, vain kapulat. Vähän alkoi jo hämärtää myös. No ehkä viides toisto päätyi merkille. Seuraava asia mistä tapeltiin oli se, että tuo kapulan ja hyppää hypyn. Ekassa tuli hypyn ohi. Sitten taas kun hypystä huomautettiin tuli vain hypyn. Myöhemmin teki molemmat. Kyllä tässä liikkeessä alkutreeni menee aina muistutteluun, kunnes voi sujuakin. Lopuksi tehtiinkin se putkeen sujuvana. 
  • halusin testata ruudun kanssa eteenjuoksemista. En jaksanut etsiä kosketusalustaa. No tuli huomattua että Ruuti etsii vain juuri apuja maasta eikä ole tajunnut oikeasti juosta suoraan. Juoksi vain eri roskille maassa. Pitäis varmaan saada sellaisia, että vien sen näkemättä lelun puskaan tai kosketusalustan. Nyt on monesti päässyt näkemään, kun vien sen. Ja meidän yksi kosketusalusta on ihan läpinäkyvä kansi. Toki ei haluttaisi että etsii alustaa vaan juoksee suoraan.. Tehtiin kerran, että avustaja kävi näyttämässä ja niin juoksi hyvin. Tämän kanssa menee vielä aikaa, että toimisi..
Gavan kanssa:
  • merkin kierto: aloitettiin tällä ja Sätkä teki samaan aikaan ruutua. Otti häiriötä siitä, kun Sätkällä oli niin hauskaa. Teki kuitenkin oikein mitä pyydettiin. Tein 10m päästä merkin kiertoa ja kasvatin vähän matkaa. Ekassa testasin muistaako tulla eteen, no ei muistanut vaan vaati lisäapua. No olihan vasta toinen kerta. Seuraavalla toistolla avitin tänne- käskyllä, seuraavissa en. Joissakin pidin lelun leuan alla. Nyt tuli lujempaa loppuun asti. Kerran lähijuoksuna ja loppuun taas eteentulona. Ekassa vauhdikkaassa tuli vinoon eteen ja käskin korjaamaan. Korjasi ja kehuin siitä. Seuraavat oli korrekteja. Jes! Alkaa hokata mikä on väärin ja mikä oikein edessä. Vaihtelin vähän lähetinkö sivulta tai seisomasta pannasta pitäen virittelystä. 
  • Ohjatun vasen: tehtiin tätä vain niin, että Gava seisoi. Vein kapulan ohjatun kulmassa Gavan taakse. Tulin eteen ja käsimerkki + käsky, käskin hakemaan. Haki kapulan oikein. Näin alkuun näytön kautta voisi tehdä.. Tätä liikettä vois alkaa opettaa. Kapulalle sinkoaa kauheaa vauhtia :) 
  • ruutu: päätin testata ilman virittelyä. Oli vähän Sätkän jäljiltä jarrutusjälkeä hiekassa. Ensin joku 8m, virittelin ja sitten käskin ruutuun. Vähän hitaammin juoksi hyvää kohtaan ja jarrutti. Huusin jes ja juoksin palkkaamaan. Sitten vähän pidensin matkaa kahteen otteeseen. Ekassa pidemmässä meni sivusta sisään. Otettiin uudestaan. Hyvin muisti paikkaa. Jee tääkin treeni alkaa toimia! Ruutu merkit oli myös punaiset ja ruudussa ei nauhoja. Ja oli aika hämärää jo. Gavalle oli kova häiriö taas Sätkän kiertotreenit samaan aikan. Virittelyssä sain käskeä kuuntelemaan. Muuten juoksi kyllä hyvin ruutuun. Nyt oli nähtävissä vähän laukkaakin näissä. Mutta kun varmuutta tulee niin uskon, että vauhtiakin. Voisin alkaa myös huutamaan pysäytyskäskyä ja palkata siitä. Ja välillä antaa hakea paikan ilmankin. Ja matkan pidentäminen myös toinen tavoite. Silloin appari palkkauksessa olis hyvä.
  • Paikka istuminen: Saimaan kanssa. Palkkailin välissä ja hyvin istui 1,5m päässä Saimaasta.
  • Paikka makuu: hyvin maahan. Pysyi ryhdikkäästi, kuten viime treeneissä eikä mennyt lonkalle. Joku ihme tapahtunut. 

Treenaa Gava:
- kaukot, tekniikka ja matka
- ruutu: appari, nopea palkkau oikeasta kohtaa, välillä stoppikäsky
- ohjattu: alkeistreeniä tähän
- tunnari: tätäkin pitäis kertailla
- merkin kierto
- liikkeestä istumista avuin


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...