Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

12.10.2015

Ankin hakukoulutuksessa

Pyydettiin meidän hakuporukalle Agneta "Anki" Hellsten-Erikssonin kouluttamaan. Treenattiin Tuusulan rajan puolella. Aiemmin ollaan käyty jokainen muualla koulutuksissa. Näistä täytyykin poimia meille sopivat tavat ja vinkit. 

Tallauksessa poikkesi se Elinan koulutukseen, että otettiin etukulmat ja käveltiin piilolle selkeä jälki. Ei pitänyt myös että olisi väliä, että hajuhaku koira tekisi vikana, koska tallaa jäljet myös silloin piiloille. Itse vähän epäilyttäisi tehdä aina noin.. Keskilinjan henkilö siirtyy odotellessa seuraavan piston lähetyskohtaan niin koirakko osaa tulla sinne. Keskilinjalta joku voi rohkeasti jäädä kurkkimaan, miten kora menee pistolla. Olis hyvä tietää miten meni, kun ohjaaja taas jatkaa eteenpäin. Voi myös tehdä niin, että joku kerta yksi ei tule tallaamaan ja sille tulee yllätyksenä maasto ja piilot. Sekä niin, että sanoo mitä apuja haluaa ja toinen suunnittelee treenin. 


Gava teki toisena. Kerroin käsketysti keskilinjan treenikaverille, mitä tehdään ja miten. Sitten koiran hakuun. Normaalisti treeneissä on vähän vaihdellut, että onko koira haettu samalla kuin edellinen viedään pois tai onko päässyt hakemaan jo ennakkoon. Silloin tulee uutena myös se, että voi joutua odottamaan koiran kanssa hetken ennen kuin annetaan lupa tulla alueelle. Treeneissä tätä ei ole tullut esiin, kun alue on ollut yleensä valmis niin on tultu suoraan.  Tähän yhdelle otettiin myös kättely mukaan. 

Gavalle tehtiin 
- 1 etukulma, mihin haamu. Piti mennä vähän lähemmäs, että näki. Hyvin juoksi sinne. Maalimiehellä reipas ja palkkautui hyvin. 
- Seuraavaksi 2 piilo oli matalien havupuiden piilossa mm. Tähän ääniapu, yksi kutsu olisi riittänyt. Ääniavuissa joskus jossakin maastossa ääni leviää ja saattaa vain hämmentää. 
- 3 pisto oli kallion päältä ja maalimies tuuheiden isojen kuusien piilossa. Tänne haamu, joka kävi kuusien edessä. Pisto oli hyvä. 

>> Nyt palkkautui hyvin maalimiehillä, sanoin niille että päät näkyvissä niin näkee kun G tulee paikalle. Löysi jokaisella suoraan maalimiehen. Joillekin haamut ja äänet sopii, joillekin paremmin hajunhaku. Esim sm-tason koiraakin voi joskus auttaa tekemällä hajuhaun. Kisoissa koiralla on käytössä vain haju, ei ole ääniä tai haamuja. Mutta hyvä on jos koira käyttää haamun tai äänen saatuaan myös hyvin nenää, jos ei niin sitten hajuhakuja. 

>> läksyksi kotona pressuleikkiä, missä meen pressun alle ja bileet kun tuun alta pois. Pehmeän ja herkemmän koiran kanssa olis hyvä päästä paljon eri treeneihin vierailemaan. Löytyyhän noita joitakin tuttuja, mutta ei ole tullut sovittua ja ehkä vähän jännää mennä näin keskeneräisenä. Ainakin ens vuonna. 



Muita poimintoja

Mielummin vaikeuttaa suht nopeasti, aina voi palata takaisin päin. Ilman apuja tehdessä, jos koira lähtee väärään suuntaan. Sen voi kutsua ihan tavallisella äänellä tai ajatuksella "että hei minä tiedän ja autan sua" missä päin maalimies on. Kun näkyy sitäkin, että koiraa kielletään. Riippuu tosin koiran osaamistasosta ja koirasta. Mutta pehmeälle ja aloittelevammallekin voi tehdä, kun ottaa sen positiivisen kautta. 

Piiloille voi aina mennä "yläkautta" eli lähetyskohdan ohi ja takakautta piilolle. Ettei koira opi palaamaan takaisin päin radalla ja jäljestämään. Jos siirtyvä, niin kannattaisi vähän kiertäen siirtyä eikä suorinta reittiä kävellä. Tästä taas Elina ei sanonut. Perusteluna jos palaa edelliselle piilolle, ei voi jäljestää suoraan seuraavalle. 

Puhetta oli myös pitäiskö olla huolissaan mistä kohdin palkkaa piilolla tai jos joku koira tallaa päälle tms. Ainakaan rullakoira bortsulla ei tarvitse stressata asiaa, mutta esim riisenillä olis vähän eri. Haukkuvan koiran kanssa kannattaa myös vähän miettiä asiaa. 

Koiran viretilaan pitää myös kiinnittää huomiota. Koiran, joka käy liian kierroksilla kannattaa vähän purkaa kierroksia ennen radalle menoa. 

Palkkoja esim nameja kannattaa vaihdella. Ja testata mikä olis sitä superherkkua. Ei pelkästään tylsästi syötetä yksitellen vaan voi esittää, että palkkaa kaivellaan taskusta, voi heittää niitä tai antaa koiran jahdata. Jos lelua on lisäksi sen pitäisi olla kaikilla piiloilla ja voi esim antaa namia, leikkiä ja vielä ottaa nameja. Gava tykkää myös takapuolen rapsutuksista ym. Pallon heittelyt metsässä voi taas olla turvallisesti esim 2m säteellä. Jos koira ei palauta leluja niin kaksi narullista. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!