Siirry pääsisältöön

Omatoimitreeniä ja mm. tunnari ahkeruutta!

Ke aamuna treenailtiin tokoa

Gavan kanssa
- tunnari: ensin oman piilotus nurtsille lehtien alle. Seuraavassa kasa vääriä ja piilotin omaa niiden lähistölle lehtien alle. Eka reaktio oli mennä nostamaan vääriä, en reagoinut ja jatkoi etsimistä. Parani joka toistolla. Pitäisi vaan tehdä alkuun oman piilotusta vielä kauemmaksi vääristä. Ruutilla oli alussa myös pari namia tunnareilla. 

- ruutu: tehtiin vain tavallisesti edestä. Vein lelun hiekkavallin taakse ja virittelin 5m päässä ruutuun. Käsky ja juoksin perässä sinne leikkimään. Seuraavassa etäisyys n.10m. Sitten yksi ehkä 15m, missä menin keskivälille matkaa seisomaan ja käskin ruutuun. Gavan jätin seisomaan ja oli tosi keskittynyt ruutuun. Heitin lelun ennen kuin saavutti kohtaa. Sitten leikittiin. Tosi kivalta näytti! Eikä nyt lenkittänyt yhtään. 

Sitten testattiin uusia zooplusnameja pehmeitä lihapötköjä hevonen tai strutsi (en ymmärrä saksan sanaa :D). Gavan silmämunat oikein näkyi kun niitä esitteli sille :D kuten muissakin erityisherkuissa. 

liikkeestä istumista vielä alkeismalliin. Peruuttaen namikädessä ja käsimerkistä istu. Nyt kivan näpäköitä. Pari myös sivulla ollen. 

- tolpan kierto ja eteen: vähän ruutu mietitytti sivussa, mutta olin sen tiellä. Täytyy kyllä oikealla tötsällä tehdä näitä eri häiriöissäkin. Ruutua takana yms. En auttanut eteentulossa. Ekat vähän hitaampia, jäi vähän miettimään mihin sitten. Vika oli jo kiva. Palkkasin heti eteentulosta. Lelu nyt oikeassa kädessä selän takana, kun tuli eteen (kaikki suoria eikä törmännyt!) jes ja peruutin ja toin esiin lelun. 

Kaukot: tehtiin kotiportailla. Nyt ei pysty liikkua eteen ja saatiin 90% ainakin onnistumisia. Pari maahanmenoa jäi vajaasti vähän kyselemään. Matka vaihteli 2-10m. Maahanmeno 10metristä vähän epävarma. Vika oli 3m päästä maahan niin jäi muistikuva helposta. Näitä lisää sekä myös välillä ilman portaita. Siirrot oli kivan puhtaita eikä etujalat liikkunut. Näihin pitää myös ottaa mukaan niitä seisomisia, mutta mielummin joku yksi tavoite per treeni. Tässä halusin vahvistaa maahanmenoa etäisyyden kera, toki osasta istumisistakin palkkaa. 

Ruutin kanssa

- merkitön merkki: ensin virittely ruutuun. Mikä oli nyt tiedossa, kun Gavakin oli sitä tehnyt. Hyvin lukitsi katseen eteen sen jälkeen. Tehtiin ekoissa niin, että heitin lelun eteen, kun Ruuti juoksee 2-8m kohdilla. Sitten myös kaksi missä vein seisomaan mun eteen. Käskin juoksemaan eteen ja heitin pallon perään. Nämä hyviä. Paristi stoppasin ja palkkasin stopista. Oikein pätevä Ruuti!

- ruutu: tehtiin kerran jarrutti jo ennen ruutua ja pyörähti siitä lähemmäs nauhaa. Päätin viedä pallon vallin taakse ja ottaa sellaisena. Siinä ei ongelmaa. Ruuti vois tehdä samoja läksyjä kuin Gava.. Ja toki myös jos jää väärään paikkaan, näytän oikean paikan ja toisto mistä kehut. Sitten pitää osata heti kerralla oikein. Ruuti on vaan liikaa saanut tehdä sitä, että jarruttelee jo aiemmin niin varmaankin tarvitsisi muistuttelua miten pitikään tehdä. 

Gavan tekeminen ja asenne on taas ollut tosi kivaa monet treenit. Varmaan niiden juoksujen aikaan (ja vähän jälkeen) oli just vähän laiskempi. 


Torstai aamuna pirteänä klo 7 vähän tokotreenailtiin. 

Gavan kanssa:
- tunnari: ensin oman piilotus lehtien alle. Sitten laitoin väärät tiheään riviin. Ekalla kertaa oma lehtien alla väärien edessä. Matkaa näissä noin 5-8m ja olin itse keskivälillä. Sitten viistosti vääriin nähden, seuraavalla rivin jatkona. Ja vika väärien takana. Kaikki sujui, haisteli hyvin eikä välittänyt vääristä! Etäisyys niihin oli 10-20cm eli pieni. Ainut vaan tässä näyttäis olevan sama juttu kuin esineillä tai jälkikepeillä niin Gava jää kysymysmerkki päässä tuijottamaan, kun nostaa oman. Täytyis malttaa hihkaisin kanssa, että lähtisi tuomaankin.. Mutta täytyy tehdä sitä vaikka yksittäisen oman piilotuksen kanssa. 

- merkin kierto: nyt oli vain matala tötsä ja Gava juoksi sen viereen ja tuli samaa reittiä takas. Näin sille käy välillä tolpankin kanssa :D menin lähemmäs ja kehuin avuksi, että pystyi tulla suoraan ympäri. Tarjosi hyvin nyt eteentuloa. :)

- liikkeestä istu: tehtiin parit namin kanssa. Oli nopeita. Sitten yksi käsimerkistä ja palkka. Yksi sivulta ilman apuja ja lelupalkka. Oli aikas hyvä!

- kaukot: kotipihan portailla. Nyt välillä tuli pieni etutassujen tseppaus. Tehtiin kaikkia asentoja. Seisomiset onnistui jos sanoin "jes" ajoissa. Ei ihan vielä muista mitä niiden käsky tarkoittaa. Alkutreenissä Gava meinas ennakoida asentoja, kun tulin palkkaamaan. Käskin mennä takaisin aiempaan asentoon ja pysyä siinä. Palkka jäi välistä, kehuin vaan. Matkaa vaihtelin taas 3-10m. Suurin osa noin 5m. Nyt vois seuraavana tehdä myös tasaisella maalla.. 

Ruuti: treenasi kentällä yhden ohjatun suunnan. Sitten peruuttamista. 


To iltapäivällä kävästiin AST:n kentällä. 

Gava
- puomi: jäin jälkeen tai tein käännöstä mutta silti lähetin edessä olevaan putkeen tai heitin lelun. Viistosti (turvallisessa kulmassa) lähestyttiin myös puomia. Nyt muutama hyvä toisto ja jätettiin silhen. Kerran ei mennyt ihan 2on-2offiin. 

- A-este: nyt ei sujunut ollenkaan. Palattiin taas takaisin päin.. 

- kepit: suoria 4 ja noin 4cm kujalla neljä. Meni paremmin. Vasen puoli onnistui nopeammin vaikka pari mokaa sinne puolelle sattuikin.  

Ruuti teki eteenmenoa ja hyvin lähti. Täytyy muistaa vaihdella matkaa ja pallo vois joskus tulla avustajalta tai olla valmiina. Pitää tehdä itselle merkki missä olisi ruudun merkittömän kehä, etten vahingossa treenaa liian lyhyitä. 


Pe aamuna lähikentällä pikatoko

Gava
- liikkeestä istu: ekat peruutellen ja käsimerkillä. Näistä nami, välillä sivulta maahan ja heitin pallon taakse. Tartteisi toisen katsomaan meneekö niissä takamuskin nopeasti maahan. Tai sitten videota. 

- kaukot: virittely ja sivulta jättö. Eka oli huono. Sitten pari täydellistä namipalkattuna. Heitin lelun takapalkaksi. Eka istu tosi hyvä ja n. 3m, heti palkka. Sitten istu ja maahan ja hyvin. Palkka. Menin ehkä 8m ja nekin hyviä. Jokainen siirto tosi hyvä paitsi lopussa alkoi jätössä nostaa kyynerpäitä ylös, kylmä maa ja ärähdin siitä. Sitten pysyi taas hyvin. Nyt oli yli 90% onnistuneet siirtot, porrastreeni auttanut. Nyt ei tosin häiriötäkään. 
> Täytyy tehdä myös niitä että kesken matkaa jätössä heitänkin palkan tai käännyttyä. Kun välillä Gava katselee siinä ajassa jo muualle. Odotusarvoa siihenkin osioon. Sama muissakin jätöissä. 

Ruuti teki imutuksella oikean puolen seuruuta ihan askel - perusasento tyyliin. Pari oikeaan käännöstä myös. 
 
Gava treenaa:
- liik istu: avustaja katsoo tai video
- kaukojätöissä palkkaa
- häiriöt kun ohjaaja edessä 5-20m
- kaukohäiriö?

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...