Siirry pääsisältöön

Sirken tokokoulutuksessa

Vierailtiin Hau:n Sirken myöhäisessä klo 21-23 tokokoulutuksessa. Tehtiin tokavikana Gavan kanssa ja sitä ennen oli ryhmätreeniä. Riiviö Ruutikin pääsi vähän tekemään, oli vinkumis tuulella. Olis pitänyt vähän enemmän väsyttää ennen.

Kimppatreeni
- tehtiin tiivis rinki 5 koiran kesken noin 2m säteellä. Sitä ennen ehdin seurauttaa Gavaa parin uudenkin koiran ohi metrin päästä. Paristi sain huomauttaa, ettei saa katsoa. No itse treenissä, jokainen vaihteli vuorotellen istu tai maahan asentoa. Sirke käveli keskeltä tai pujotellen, ja välillä vieressä tai edessä käski eri sanoin istu tai maahan. Gava meni ainakin "käy" käskyyn lankaan ja kerran kai "sivulle" sanaan. Mun käskyistä taas osassa meni heti, osassa kaksoiskäsky. 
>> Hyvä, että Sirke treenin jälkeen täsmensi, että Gava menee välillä noissa jähmeän näköiseksi, kun keskittyy ettei mene mihinkään häiriöön. Sen sijaan sen pitäisi olla aktiivinen vain mun käskyille eikä välillä kaikille. Voisin välillä aktivoida sen, kun se sulkee häiriötä esim ottamalla seuraamaan ja ekalla askeleella palkka. Ja jos ei tottele mun ekaa käskyä siitä vois hyvin huomauttakin ja kertoa, että pitää olla niihinkin skarppina. 

- evl paikkistreeni, mitä muut teki saman koiran kanssa mutta vaihdoin Ruutin tähän, koska Ruuti sitä tarvitseekin ja halusin Gavalle vähän motivoivaa taukoa ennen sen seuraavaa 20min treeniä (suoraan kimppatreenin jälkeen). Ruuti vähän vinkui paikkiksessa ja odotteluissa, raivostuttava! Onneksi ei yleensä tee tollaista. On kyllä niin ihanaa ettei Gava ääntele! 
No itse treeniin. Aloitettiin sillä, että osa meni maahan ja osa istumaan. Käväistiin kauempana ja palattiin 10m päähän. Jätin Ruuti ekalla kertaa istumaan. Oli pari jotka "korjasivat" koiran maasta istumaan eli mikä pitää tehdä evl:ssä ennen makuun alkua. Ruuti niiden käskyistä (meillä kaikilla metri koirien välinä) korjasi omaa asentoaan ja nosteli etutassuja. Ei saisi tehdä noin. Seuraavana, kun kaikki istui niin istumisliike loppui ja makuu alkoi. Yksitellen koirat maahan, tässä Ruuti kesti muiden käskyt. Sitten joka toinen luokse. Otin Ruutin ekana luokse, käskynä "Ruuti". Hyvin tuli ja nopeasti. 

Uusi setti, järjestyksen vaihto ja nyt Ruuti maahan. Kun Ruutin viereinen oli myös maassa niin Ruuti nousi istumaan viereisen käskyllä. Nyt oli Ruutin vuoro pysyä paikallaan ja vierestä kutsuttiin luokse. Istumaan Ruuti nousee hyvin, mutta ettei liikkuisi muiden käskyistä. 

Gavan vuoro

Taas kuten aina oli tosi vaikea valita mitä haluaisin katsoa. Päädyin ruutuun ja tein ihan oikean valinnan. Näytettiin miltä näytti n. 10m päästä lähettäen ja lähes oikea kohta tuli. Mutta meni lenkittäen ja hitaasti ruutuun. Tätä oon vähän miettinyt, että tuleeko vauhti varmuuden kautta tai tehtiinkö ennen Jessican koulutusta paremmalla tapaa, kun vauhtiakin oli muttei niin varmaa paikkaa. Olin palkannut liian myöhään noi kaikki (ehtinyt jo vilkuilla mua) ja Gavalla, kun vauhti ei säilynyt toisella tapaa. Nyt Gava ei keskittynyt niin hyvin merkkeihin vaan meni ruutuun kaartaen ja katseli myös mun reaktiota. 

Tähän 2-3 treeniä. 
1. Paikan hakua niin, että koira jätetään johonkin ruudun sivulle ja vain käskystä korjaamaan. Ekalla kertaa lelu ja toisella näyttö. Palkataan melkeimpä katseen käännöstä heti "jes" ja heitetään palkka. Seuraavalla kertaa paikan näyttö. Ideana, että pelkästään käskystä koira miettii missä oikea paikka ja juoksee sinne. Palkan pitää tulla silloin, kun koira katsoo oikeaan paikkaan eli silloin voi palkata kun koira on menossa paikkaan. Jos odottaa liian pitkään, että koira on jo oikeassa kohtaa se ehtii vilkaista ohjaajaan oliko paikka oikea. 
> Sirke haluaa koiralle myös ajatuksen, että se juoksee nopeasti paikkaan ja tekee nopean pysähdyksen kun kuulee jes tai stop. On esim koiria joille on naksuteltu paikka, mutta ne kääntyvät jo ruutuun saapuessa ohjaajaa päin paikkaan mennessään, siitä rokotetaan pisteissä kun koira ennakoi stoppia. 
>> Gavan kanssa tehtiin tätä ja toimi hyvin. Eka lelu. Sitten näyttö. Laitoin 

Ruututreeni video seuraavalta päivältä


2. Tapa on jättää koira kauas noin 20m, itse näyttää ruudun paikan ja jää ruudun sivuun seisomaan. Kummalle puolelle tahansa. Ekalla voi taas jättää lelun tai kosketusalustan. Aina kun lelu jää laitetaan hiekasta eteen "valli" että koira näkee paikan vasta lähempää.
< Tässä Gava lenkitti ruutuun tullessaan eli ei toiminut hyvin meille. Ehkä, kun saadaan ylemmällä treenillä hyvä draivi edestä lähetyksissäkin.

3. Kosketusalustan kanssa samoja treenejä. Ei tule nyt mieleen oliko kolmas asia, joku muu treeni..  


Omatoimitreenaus

Ruuti: kaukot ja seuraus. Ruutilla vähän ääntäkin välillä mukana, jotain hyvääkin.

Gava: kaukot ja kepit. Gavan kanssa testattiin kaukoihin enemmän matkaa, istumaan nousu hyvä. Mutta maahanmenoista suurinosa vajaita, niitä hinkattiin. Otettiin myös sivulta maahanmenoa. 2-7m matkaa suunnilleen. Tuli mieleen, että rima tms voisi olla myös hyvä tassujen eteen tällaisessa. Täytyy nyt ottaa avuin ja pitkältäkin matkalta.

Keppejä testattiin puisia puna-valkoisia 12 keppejä. Päätin testata, vaikka tiesin ettei osaa vielä kokonaan. Eka meni vain kahdesta välistä. Sitten sain palkattua 4-8 keppiä, liikuin vieressä ja keskeytin jossakin kohdin jes ja namiin. Eli sai keskeyttää kepit. Kokonaisina tuli loppua kohden virheitä pujottelussa, mutta palkkasin silti parhaimmat. Vaatii vielä pidempien keppien esittelyä niin, että loppu päässä on vähän helpommassa kulmassa 2x2 kepit. Edistystä silti, että Gava hahmottaa pitkät kisakepit pujoteltaviksi. :) 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...