Siirry pääsisältöön

Nova Nina Mantereen tokossa

PE TOKO
Perjantaina Nova meni toista kertaa Ninan tokoihin. Osallistui siihen äitini Riitan kanssa, yksi oli poissa ja tehtiin 30min kahdessa osassa. Ajateltiin katsoa vähän eri asioitakin kuin viimeksi, muita alon liikkeitä. Hyppy ja nouto/pito esim. Alla myös lyhyt videopätkä.


Hyppy: Nova hakee sen hyvin. Kerran kaksoiskäsky kun katsoi takana olevaa kolinaa käskyn aikaan. Näissä lisää haastetta sillä, että koira jätetään vähän vinompaan linjaan esteeseen nähden ja kutsutaan yli.
Hyppynoutoon hauskana treeninä näki toiselta koiralta sen, että kapulan sijaan koira haki namin kulhosta ja palasi hypyn kautta takaisin. Kulhoa laitettiin aina vähän vinompaan. Itse oon treenannut sitä tolla Novan läksyn tyylillä, että treenataan vain paluuta, jättäen koiran ja kapulan vähitellen vinompaan. Nova teki lautaesteen ja rimallisen, ei ongelmaa niissä. Taisivat olla tosin 40cm?

Sivulletulot: perusasennot oli vinoja varsinkin jos Nova tuli enemmän oikealta ohjaajasta katsoen. Näitä erikseen niin, että koira jäi odottamaan ja kutsuttiin 2m päästä sivulle ja ohjaaja oli jompi kumpi kylki koiraan nähden tai sitten vähän loivemminkin. Autettiin jos ei osannut ekalla tulla oikein. Helposti oppivat suoraan tullessa tietyn takapuolen heiton.

Seuraus: vähän juoksua, nyt oli väljempää koko seuraus kuin viimeksi. Äiti on kuulemma tehnyt pitkiä pätkiä. Ei toimi niin, että matkaa voi aina vain lisätä ja lisätä. Treenasivat sitten useammin palkattuna ja lelullakin voisi välillä leikkiä. Yleisesti treenatessa myös olisi hyvä, että tulisi naksaus tai "jes" parhaasta kohdasta. Ei niin että vaan kehutaan ja yritetään nopeasti etsiä nami. Ja naksaussanaa ei käytetä kehun tavoin tai hoeta. Tarkoituksena on että naksaus on "juuri toi hetki" noita halutaan.

Kapulan pito: ekassa leuka vähän aukesi ja pyöräytti kapulaa. Seuraavat oli parempia, mutta ei vielä ihan täydellinen pito. Ottaa häiriötä myös käsien liikkeestä ja ennakoi kohtaa kun kapula otetaan suusta. Yhdessä Nova yritti hypätä kapulaa vasten.
Vielä vahvistettava pitoa ja sitten voi alkaa tehdä niitäkin, ettei kapulaa oteta aina tai jos koskee kädellä kapulaan sitä ei saa irrottaa ilman käskyä. Jos ohjaaja kumartui kohti otti siitäkin vähän häiriötä. Tämä liike on ollut Novalle vaikea oppia ja tietty se on ensimmäisen tokokoiran koulutajalle hankalaa, kun pitäisi olla selkeät kriteerit. Koska välillä palkataan niistä huonommistakin.
Jos koira alkaa liikuttaa kapulaa niin silloin ei kannattaisi ottaa kapulaa, koska koira haluaakin silloin että kapula otettaisiin pois. Se on silloin jo itsessään palkinto. Mielummin odotetaan, että pitää nätisti ja sitten vasta. Tärkeätä olisi myös merkitä kohta "jes" tai naksaus. Jos kapula vain otetaan pois ja koira alkaa siinä vähän liikuttaa sitä ja saa palkan niin ei tiedä mistä kohdasta palkka tuli. Nina käyttää myös välillä pelkkää irti- käskyä, koira tiputtaa kapulan ilman ohjaajan siihen koskemista ja saa palkan.

Nouto: kertaalleen kapulan heitosta nouto. Haki hyvin ja luvalla, mutta sivulletuodessa (mihin ei apua) alkoi vähän liikuttaa kapulaa suussa. Ihan erikseen koira metrin päässä ja siitä kapulan kanssa sivulle. Nämä toistot sujui eikä kapulaa liikutettu. Noita lisää ja apua mahdollisesti sivulletuloon. Mutta ekana myös pitää saada itse pito kuntoon.

Treenaa:
- seurauksessa lyhyttä ja motivoivaa, nyt väljää
- kapulan pito, tarkkana milloin palkkaa
- noutoon liittyen voi tehdä vain sivulletuloa kapulan kanssa ihan ohjaajan edestä
- sivulletuloja vinoista kulmista

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...