Siirry pääsisältöön

Rally-toko koulutuksessa

Ruutin kanssa osallistuin seuran rally-tokokoulutukseen (itse järkkäsin) Claudia Ottkan vetämänä. Keli suosi ja kaikki innokkaat oli paikalla.

- Kuvat

Tehtiin voittajaluokan rataa. Ruuti keräsi hyvin kierroksia taas ja alkuun tuli ääntä myös niistä johtuen. Kerrattiin jalkojen ali menoa ennen radalle menoa, ekassa sekotti käsimerkkiin. Ilman käsiapua hyvin.
Puolenvaihto jalkojen välistä: puolenvaihto viimeistään kyseisessä kohdassa, kannattaa aloittaa vähän aiemminkin. Ei saa mennä kyltin ohi. Hyvää treeniä, että puoli vaihtui jo heti ekalla kyltillä.

Istu, juosten (oikealla): tämä oikealla puolen seuraten. Olipa vaikeata! Ruuti jäi ensin jälkeen ja sitten sinkosi sieltä mun ohi. :D Käännös vasempaan ja sitten tavalliseen kävelyyn. Tämä treeniin!

Oikean puolen seurausta: Hidaskävely oli ok, lähinnä että itse muistan ja pidän selkeän eron tavalliseen käyntiin. Spiraali oikeaan oli hyvä. Pujottelu myös. Kehitystä, kun noi sujui hyvin! Kerran pujotteluun mennessä Ruuti meinasi vaihtaa vasemmalle. Taisin vilkaista kohti pujottelua, joka takaviistossa vasemmalla.

Oikeanpuolen seurauksessa molemmat vasempaan- kyltti sujui hyvin. Se on helpompi puoli.

Peruutus 3 askelta: ekassa vihje tuli myöhään ja Ruuti ehti pyörähtää melkein 90 astetta sivulta ellei ehtinytkin. Itse peruutukseen korjasi. Uusittiin ja nyt sujui täydellisesti. Toisella kertaa radalla oli taas hyvä. Sanoin vihjeen jo ennen kuin alan jarruttamaan. Eli "ylös" joka tarkoittaa seisomista ja sitten siitä peruuttamaan "peruuta" käskyllä. Mä sanon usein ekalla kertaa liian myöhään käskyn ja teen hätäisesti..

Käytösruutu: mentiin radan jälkeen nopean namin jälkeen. Otiin lähes seuraavan koiran yhden radan verran, joka sisälsi myös korjauksia. Tehtiin edessä istuen. Palkkasin johonkin väliin.

Säännöistä katselin myös että oikean puolen seuruussa voi tulla hyppy tai pyörähdys. Oikean puolen seuruu on kyllä mennyt paljon eteenpäin! Ihan hyvää varmasti tehnyt pidempi tauko kisoista varsinkin. Ruuti aika kivasti hiljeni loppua kohden.

Kerrattiin omatoimipisteellä: vasen täyskäännös, oikean puolen seuruussa 1,2,3 askelta sekä liikkeestä seiso ja kierrä koiran ympäri. Vasen täyskäännös eli saksalainen, ekassa sekoitti mun käsivun toiseen liikkeeseen. Kun käytin vastakkaista kättä sujui. Näitä lisää!
Liikkeestä seisominen oli taas vaikeata, kun oma vauhti yhtään pysähtyy (kun hidastan koiran ympäripyörimiseen, en pysähdy) Ruuti ei kuuntele ja olettaa että käskin istumaan. Tähän tuli toistoja. Jos sain käveltyä aika lujaa kohtaan niin oli hyvä. En tiedä oppisiko helpommin tähän sen ylös- käskyn. Kokeilin vain "seiso" sanaa joka ei toiminut, stop- käskyllä loput onnistumiset. Tässä voisi olla joku käsiapukin?

Vanhemmat rally-kuvat

Tältä päivältä

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...