Siirry pääsisältöön

Rally-toko rataa pitkästä aikaa ja agilitya!

Agilityt jatkuu!

TO METSÄAGILITYA, video
Gavan ja Novan kanssa tehtiin käännöskäskyihin liittyen käskyjä metsäagilityna. Tkrmanin videolla käännöskäskyjen ja estetreenien välissä oleva vaihe. Tavallisia käännöksiä sekä leikkauksen kautta. Olikin yllättävän vaikeata ohjata leikkauksia. Ja opettavaista katsoa omaa ohjausta videolta, virheitä vs miten ne korjaantui. Näissäkin mietin sitä, että koira tietää tulla lähelle, oikea linja on "vapaana" ja että se näkisi myös kääntävän ohjauksen. Novan kanssa oma ohjaus tuli ainakin testiin, Gava välillä "oikolukee" mua. Leikkauksia varsinkin Gava on tehnyt niin paljon ja niissä sääntö on ollut välillä liiankin epäselvä. Nova ei ole taas agilityssa tehnyt leikkauksia ollenkaan, kerran aiemmin metsässä. Joten itse leikkauksetkin on sille uutta.

Niin harvoin tulee tämäkin mahdollisuus käytettyä! Ja kahden oman idolin on nähnyt samaa tekevän niin ei se hullua ole vaikka vähän siltä voi kuulostaa. :D Yllättävän vaikeata myös, jos miettii ihan mitä ohjaa, sanoo käännössanoiksi ja että tulisi jotain järkevää kuviotakin ja mitkä puut "soveltuvat". Tässä tuli myös perusohjausta ja sitten leikkaukset sylkkäri, poispäinkääntö.. Trkmanilla on esteiden takaakierrossa tuohon se in-in sana, jolloin koira tulee ohjaajan ja esteen välistä. Jäin miettimään käyttäisikö se sitä näissäkin, täytyy kuunnella uudestaan dvd:tä.


LA OMATOIMI AGILITY Sporttikoirahalli
Tehtiin Gavan kanssa ensin hyppykuviota, joka pohjautui kahteen eri lepakkokoulutusten rataan. Verkkokin oli mukana ja muistin käyttää sitä sen sijaan, että jäisin paikalleen enkä liikkui. Niin huomasi nyt osassa kohtaa sen, kun mun piti liikkua se 5-10m ennen koiraa niin koira ei totellutkaan tulla välistä. Ja taas jos en liikkunut niin sitten se tuli, mutten päässyt liikkumaan. Eli yksi meidän ongelma, että Gava on tottunut tulemaan jotkut kohdat ohjaukseen vaan jos en liiku. Vaan verkon avulla sain itse liikuttua ja koirakin teki oikein eikä kaarrattanut tai ottanut ylimääräistä estettä. Hyvä treeni siis! Tuli tehtyä niistoa, jarruvalssia ja jenkkiä. Video.


Kepit: tässä päätin että kokeillaan kahta ohjuria alkuun. Ne oli noin 20-30cm korkeudessa kun muuten Gava mahtui kepin vierestä ali. Toki se nytkin osassa yritti mennä ali ja tajusi ettei ole oikea tai sitten hyppäsi vasemman ohjurin yli. Tajusi kyllä niissä heti, ettei mennyt ihan oikein. Alkuun vain muutamaa eri vaikeata kulmaa (ei toki kaikkein vaikeinta) ja sitten myös niin että koira oli loivassa kulmassa ja itse taas edempänä ja olisi pitänyt mun ollessa edellä hakea kepeille. Tässä hätiköi, koska jätin sen ja tuli mun puoleisen ohjurin yli sisäänhaettua. Saatiin jokaisesta myös onnistumisia ja kerran tajusi itse muuttaa suuntaa, kun ohjuri tuli vastaan. Varmasti toimisi ja itse pääsisin vähän paremmin liikkeelle. Ja uskallan paremmin liikkua, kun en ole ainut apu koiralle. Nova alkaa tehdä myös kujaa kentällä niin Gava ryhtyy projektiin mukaan.



RALLY-TOKO ratatreeniä 
Tehtiin alon kisarata kaimani Tiia Hämäläisen suunnittelemaa, jota sitten muokkasin Gavalle avokylteiksi osan ja Ruutille taas laitoin voittajan kylttejä tilalle. Treeniseurana Shanti, Wicca & Taika sekä Ria & Rudi.
Kuvia mun ja treenikaverien ottamana.

Gava teki oikein hienosti avokyltit lähinnä avoa siellä oli sivulta seisomaan nousu ja ympärikierto (sujui heti ekalla). Treenattavaa taas on saksalaisessa täyskäännöksessä, siinä ekalla tuli "kielto" ja käännöksen aikaan sain kyllä korjattua menemään kiertoon. Tiedä olisko ollut vielä ok. Tokalla sujui. Vapaana tuo on vähän erilainen, kun ei tule hihnan siirtoa seläntakana.




Ruutin radasta jäi pois ne kyltit mitä ollaan eniten työstetty. Tehtiin 2xsaksalainen joka ei sujunut, Ruuti teki mun käsimerkistä vain "vasten" käskyä eli missä kiepsahtaa ympäri seuraamispuolelle. Nyt erottelua siis, tuo täyskäännös missä käännyn koiraa vasten ja koira kiertää mut ympäri vaatii treeniä. Seuraavaksi puolenvaihto jalkojen välistä, oma liike pysähtyi ehkä liikaa? oikeanpuolen seuruussa pujottelu edestakaisin, 270 oikeaan (hieno takapäänkäyttö!), istu/seiso/maahan. Oikeanpuolen seuruusta "saksalainen", ei sujunut (jos se voi olla?). Askel vasempaan oikean seuruussa ok. Puolenvaihto takaa ok. Käytösruudussa edessä istuminen, ehkä vähän lyhyempi aika mutta asenne oli hyvä ja pysyi rauhassa. Sai ratapalkkansa siihen istumiseen. Sen jälkeen vielä leikkiä. Tehtiin vielä erikseen "molemmat oikeaan" vasemman seuruusta ja peruutus. Eka peruutus hyvä, yhdessä meinasi rintamasuunta kääntyä. Ruuti äänteli pientä vinkumista koko suorituksen, mutta muuten oli aika kuulolla eikä ollut ylivireessä. Otin sen aika lennosta kiinniolosta, sai yhden namin seuruusta ja radalle (teki vikana).



Oikeanpuolen seuruussa juuri vähän jäljessä
Ei ole tullut lajia varmaan vuoteen tehtyä. Ehkä sitä voisi taas katsoa kisakalenteria ja käydä molempien kanssa. Gavalla on avo korkkaamatta ja Ruutilla voittajasta se yksi ei tulosta.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...