Siirry pääsisältöön

Saijan agilityt

TO SAIJAN AGILITY
Torstaina Gava meni tuuraamaan Saijalle. Radan alku näytti aika mahdottomuudelta, päätin ohjauksen mutta silti oli olo etten ihan varmasti osaa sanoa toimiiko ja jäi vähän olo, ettei niistä kaikista kohdista selviä tai tuleekohan koira haltuun. Mutta taas kerran lepakkokurssi näkyi ainakin tässä, että tultiin niin hienosti ohjauksiin! Tietty tuli tehtyä ohjauksen niin, että oma liike jäi aika minimiin ja meidän mukavuusalueen läheltä. Aina on vaikeampi jos pitää tehdä ohjauksia edessä ja vedättää. Suhteessa myös tuli useampi rima, olikin vinoja lähestymisiä ja loppuun tehtiin takaakiertoja "ristihyppyinä". Rimat oli myös kevyet.


Alussa oli hypyltä 90 asteen kulma toiselle rinnakkaiselle hypylle, joka mentiin taas takaa. Halusin kokeilla hypylle eri ohjauksia. Toimivimmat oli oikein ajoitettu valssilla tönäisy kohti hyppyä, pieni rytmitys myös. Tai sitten ihmisnuoli riman yli.

Jatkoon tuli sylkkäri, jonka sijainnissa oli vähän hiomista. Jäin edelliseltä esteeltä vähän kauemmas peläten käännöstä. Linjasin sen ekalla sijainnilla vähän liian tiukkaan käännökseen, sitä en tajunnut edes miettiä. Katsoessa laskeutumispaikasta väärän sylkkärikohdan sijainnin näki selkeästi miten se kääntää väärään kohtaan. Mietin ohjaukseksi vain sylkkärin ja miten edellisiltä esteiltä siihen pääsee. En tarkkaa sijaintia koiran linjaa ajatellen.

Tässä jatkossa mentiin hyppy suoraan, jolta kyllä käännyttiin välistävetoon. Välistävedosta putkeen, putkeen ja sitten piti taas tulla tiukasti kohti ohjaajaa ja hyppy takaa. Ennen Gava niin ei olisi kääntynyt putkesta tai mun liikkuessa myös kohti hyppyä, mutta nyt tuli tosi nätisti! Onnistuin ekalla vähän myöhässä ja liian kaukaakin tekemään ohjauksen ja luovutin palkaamaan sen. Tästä tulikin hyvä kommentti, mikä on totta. Eli jos menen epämukavuusalueelle tai olen epävarma vähän jostain kohdasta niin keskeytän siihen. Pitää osata myös taistella ja jatkaa! Kaiken ei tarvitse mennä täydellisesti että voi jatkaa rataa.. Taas välistäveto, joka hyvä. Sitten pyöritys, joka oli vähän väljä, mutta kääntyi nätisti ansahypyn edestä ja luki oikein suunnan käännökseen.

Puomi-putki erottelussa oli haastetta. Ekat kaksi kertaa sain Gavan juuri eri esteelle, kuin mille oli tarkoitus. Ekassa virheellisesti juoksin kovaa ja Gava irtosi kauempaan putkeen (muistin että olisi menty puomille). Sitten taas putkeen yritin tehdä liian paikaltaan lähetyksen, joka taas veti koiraa lähemmäs. Käytin nyt myös käskyinä puomi ja putki, välillä kontakteille käyttänyt tollaisissa kohdin "touch". Tällaiset erottelutkin olisi treenilistalla, edeten vaikeisiin kulmiin ja pelkällä käskyllä. Tietty ohjauksen kanssa pitää olla myös reilu.

Saksalainen (takaakierto + persjättö): käytettiin loppuaika erinomaiseen treeniin eli saksalaiseen. Ensin tehtiin radan kuviosta putki, hyppy (missä piti kääntyä pois ansahypyltä), ja mennä kahden hypyn välistä toinen takaa. Se sujui heti ekalla! Tässä hyppy syötti kivasti takaakiertoon. Tällaisissä kohdin missä esteet syöttää hyvin kiertoon ne sujuu jo paremmin.
Meille keksitty saksalaistreeni, tämä läksyksi!
Otettiin sitten toinen, missä tultiin enemmän suoraan kohti hyppyä ja se piti mennä takaa. Ensin yhden hypyn kautta, johon lähetin ensin hyppäämään suoraan ja koira tuli lähemmäs oikeaa linjaa. Sitten takaakiertona, että tuli enemmän kohti takaakierrettävän hypyn rimaa. Noin yhdeltä hypyltä onnistui. Loppuun erittäin hyvä ja meille vaikeakin kohti, missä Gava piti saada ensin kääntymään, vaikka munkin olisi pitänyt liikkua "lenkin suuntaan". Ja sitten piti vähän tönäistä takaakiertoon. Pätkän ekalle hypylle lähetin jenkkikäännöksellä, siinä vähän käden heilutusta ja "tähän tähän". Saija meni palkkaamaan laskeutumisen jälkeisen kohdan. Sen jälkeen, Gava yhdessä mietti lenkitystä ja kouluttajankin kiertoa, mutta korjasi omaa linjaa. Yhdessä se lähti taas isolla lenkillä kiertämään kouluttajan, josta peli poikki.
Tässä jos tein väärässä kohtaa takaakiertoon ohjauksen niin hyppäsi hypyn suoraan. Otettiin loppuun niin, että jätin hypyn taakse ja siitä sujui heti ekalla, kun taas pystyin jättää niin että linja oli parempi takaakiertoa ajatellen.. Näissä takaakierroissa tuli myös välillä rima, niistä ei palkkaa. Alkuun mun ohjaus riman yli tuli myös myöhässä.

Tosi hyvä treenipätkä meille, koska siinä tuli lepakko-ongelmat esiin ja takaakierron ongelma. Hypyllä 2 vähän päällejuoksua ja hypyn 2 aikaan olisi hyvä saada jo koiralle ajatus kierrosta. Mulla se meni lähinnä siihen, että saa koira kohti 2 hyppyä ja ettei se lähtisi lenkille. Kyllä tuosta joku kerta selvittiin, mutta juuri treenin paikka! Tuossa myös hypyn 1 kriittisellä kohdalla mun piti liikkua. Ja mä liikuin "lenkityksen" eli käännöksen suuntaankin (en vastakkaiseen tai poispäin). Jos Trkmanin käskyt olisi kunnossa niin hyppy 3 oiva kohta "out out" käskylle.

Vanhempia kuvia




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...