Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

21.4.2017

Tokoleirillä kouluttamassa meitä Kata ja Christa Enqvist!

HSKP:n Nuorten koirien tokoleiri pidettiin pääsiäisenä su-ma Ruotsinpyhtäällä Strömforsissä. Oikein luksusta  oli olla Strömfors Bed&Bistossa yötä ja sitten oli hieno treenihalli käytössä. Molempina päivinä oli treeniaikaa 30min, joka meni suhteellisen äkkiä. Koirakoira 11kpl. Ruoka oli erinomaista ja "kartanon" huoneet remontoidut ja siistit.

KUVAT LA & SU
Meistä kuvia otti Pia ja Inka, kiitos!

Gavan vuoro Katan opeissa (Katariina Kainulainen) 

Kierto-ohjattu: itse kierto hyvä, mutta voi lisätä häiriötä taustalle, kiertomerkin päällä pyyhe tms. Merkki taustan värinen. Stopiksi teki istumisen vaikka käskin seisomaan, luoksetulon ongelma vielä toistuu.
Kapulan kanssa voi treenata nostoa luoksetulon tyylisesti eli koira nostaa vauhdista. Kapulaa ja koiraa pois hypyn linjalta ja treenaa, että koira osaa mennä hypylle silti.
> Christan opissa tuli myös kapulan nouto osuudesta se, että jos koira tulee huolimattomasti kapulalle niin keskeytetään liike heti siihen. Sanotaan että nosto ei ollut hyvä ja otetaan pala tai liike uudestaan. Koira varmaan on vähän epävarma seurasvalla toistolla samassa kohtaa, mutta tekee kyseisen kohdan paremmin. Sanoi myös, että kapulan paikkaa vaihdellaan eri sijanteihin hypystä nähden. 
> jos koira tulee eteen, (tai sivulle) treenataan vaikeatkin kulmat namin heitoista. Eli nami lentää sivuun ja koira pyydetään siitä ilman kapulaa eteen tai sivulle. Kierto-ohjatussa koira voi tulla aika viistostakin. 




Ruutu: eka alustalle (voittajamalliin) ja Gava oli vähän epävarma. Bongasi kuitenkin alustan. Kannattaa käydä koiran kanssa jos pystyy hallin perällä ettei ole "uutta aluetta". Kerta lelulle hetsattuna ja teki nyt lujaa.

Ohjattu: merkki ensin lelulle. Kapuloiden vienti. Sitten merkki alustalle. Merkki oli vähän epäsiisti, koski nenällä alustaan. Haki oikean kapulan, odotin ensin merkillä että katsoo muhun eikä kapuloihin. Meni osittain kohti keskikapulaakin, mutta korjasi oikealle kapulalle. Tehtiin vielä toinen suunta, vasemmalle. Paljon parempi kaari ja merkki.




Gavan kanssa Christan opissa tehtiin kolme liikettä kisamaisesti.
Zeta: käytin apuja kauheasti, katsoin siihen ja vilkaisin että näin että teki oikein. Järkkä seiso, istu ja maahan. Seisomisessa liikkui vähän tassut. Maahan vähän normaalia hitaampi. Seuraus ok. Zetan lopussa pysähdyin ennen liikkurin lupaa.
> seisomiset varmoiksi. Ei kroppa apuja. Jääviä edestä namin heitoilla ilman apuja.

Ohjattu: voittajan malliin, virittelin vain kapuloille. Seuraus huonoa, kun ajatus kapuloissa. Haki oikean kapulan hyvin. Vähän räjähtävämpi voisi olla. Edessä väljä?
> erikseen alkua ja virittelyä. Saa vilkaista eteen ja sitten pitää hakea kontakti. Erillisenä myös seisaaltaan hetsataan merkille. Sitten kun ottaa kontaktin palkataan tai kokeneempi käski myös sivulle. Tämä oli vaikea kun ajatus oli niin merkissä.
> erikseen ihan merkin edessä, avustajat vie kapulat. Ohjaan samalla koira merkille. Heti hakemaan. Hakee sen kapulan mikä on valmiina. 5-7 kertaa putkeen. Tavoitteena että koira oppii liikeradan merkiltä pois ja osaa juosta kapulalle vaikkei näkisi niitä. Tulevaisuudessa pitkällä ruoholla kapulat valmiina, paitsi keskimmäinen heitetään.

Tunnari 0: toi väärän eikä ollut tarkistanut omaa, tehtiin evl malliin eli kapuloita 9 joten vähän vaikeampi. Mietin ollaanko tehty tammikuun kokeen jälkeen? Tunnarin alku kesti, virittelin rauhoittumaan. Kapuloiden viennissä pää pyöri eikä keskittynyt liikkuriin. (Tavallista meille).
> Täytyy kerrata ja tehdä tunnaria säännöllisesti. Liikkurin vieden kapulat.
> kontaktin tarjoamista virittelystä


Christa halusi, että virittelyn jälkeen koira pyytäisi lupaa ohjaajalta saako mennä merkille tms. Kuin että koira on omassa kuplassaan menossa merkille ja ohjaaja omassaan. Koira saa katsoa missä liike on ja sitten ottaa kontaktin ilman käskyä. Koira on aktiivinen ohjaajaa kohtaan. Esim 2-3 kertaa koira palkataan vaan katsekontaktista leikillä. Sitten voidaan leikillä viedä tarvittaessa lähemmäs ja sitten leikistä suoraan lähetetään kiertoon tai merkille tms.

Meidän virittelyn kontakti :D
Muilta poimittua
Eteenmenossa kahdella lelulla alkuun jos koira ei käytä silmää. Ensin juoksee koiran nähden viedylle lelulle, jätetään toinen lelu samaan kohtaan. Lähetetään koira alkukohtaan mihin oltiin jätetty lelu aiemmin. Juoksutetaan samaa linjaa useampi toisto.
Lelun kanssa n. 12-15m. Tehtävä myös sellaisia missä lelu(t) väärällä linjalla. Jos koira lähtee väärin kutsutaan takaisin ja näytetään oikea paikka. 
Yleisesti koiran pitäisi edetä suoraviivaisesti eikä etsiä lelua. Huonoa on kun koira lähtee lelun kanssa muualle eikä jää linjalle.
Jos alustan kanssa tekee niin katsottava että koira ei mene banaanilla alustalle. Paras olisi jos koira koskisi suoraan alustaan eikä koske siihen kaartaen. Ja paras olisi myös jos koira ei kääntyisi. 

- Kuuntelu, käskyjen erottelu kotona. Autosta ottaessa sanoo koiran nimeä muistuttavan sanan esim tulli (tule). Muuallakin näitä. Sitten voi käyttää myös tokossa ja testata kuuntelua. Niin jäävissä, paikkiksessa kuin liikkeissä missä koira lähetetään johonkin. Lähetyskäskyn sijaan tai eteentulossa sivulletulonsijaan voi sanoa myös sanan, joka tarkoittaa samassa kohtaa pysymistä eikä siirtymistä. Esim eteentulossa "eteen" eikä sivulle ja testaa kuunteleeko. 

- Namit tassuille paikallaolossa tai muualla jos koira liikuttelee tassuja. Ensin läheltä ja pyöreitä namia, jotka vierii alas tassulta jos koira nostaa. Tätä Gava teki ehkä vuosi sitten ja alkuun se oli tosi vaikeata. 


Sosiaalista palkkaa Christa alkoi opettaa ensin sillä, että lelu oli piilossa ja koira teki sille helppoja juttuja muutamat peräkkäin. Esimerkiksi eteen istumaan, siitä sivulle. Sosiaaliset kehut ja pieni siirtymä. Koira sivulle ja vaikka maahan. Kehut tai palkka. Esim lyhyt luoksetulo. Kehujen jälkeen aktiivisesta käytöksestä, hyppiminen tms sai vasta lelun.
Jos koira oli taas liian kiinni lelussa ja selkeästi halusi hyppiä vain sitä ohjaajan taskusta ja turhautui siitä, että palkkaa ei anneta. Treenattiin luopumista ja tottelemista ihan sillä, että lelu oli maassa ja koira teki luoksetuloa tai sivulletuloa ihan 2m matkalta ja lelu siinä 1-3m päässä. Vasta kun koira alkoi luopua ja tehdä normaalilla tavalla töitä se pääsi lelulle tai parempi jos on toinen lelu taskussa, millä vapautti koiran leikkimään, jolloi maassa olevaan leluun ei koskettu.


Yleisesti osa ajattelee, että kun tehdään vaikeita treenejä niin "että koira saadaan mokaamaan". Ei varsinaisesti sillä, koiralle opetetaan vain mitä kaikkea kyseisen käskyn alla ei saa tehdä. Ja kuinka eri häiriöihin pitää reagoida. Esimerkkinä tästä tuli opaskoira, joka ei saa häiriöistä huolimatta ylittää suojatietä.

 Istuminen ja maahanmeno on koiralle aika helppoja, kun ne sujuu niihin otetaan ensin namista luopumista, häiriösanoja, lelun heittoa, toinen ihminen käskee toiseen asentoon tai pyytää mukaan. Joku tuttu tulee paikalle. Alussa myös niin, että ohjaaja menee makaavan koiran taakse kyykyyn tms. Makuussa nuorelta koiralta voi sallia lonkalle menon jos ei hallitse sitä, vanhemmilta ei ainakaan itse salli. Ensin ohjaaja on lähellä, sitten myös piilossa esim auton takana tms mistä näkee koiran. Toinen koira lähellä jne. Nämä esitellään ja treenataan myös arjessa. Jos koira käsketään tietyn käskyn alle niin siinä pysytään. Käy siihen- käsky on opeteltu alkuun myös sohvan äärellä, jos koira lähtee ilman lupaa se palautetaan siihen niin monesti. Ja kunnes nukahtaa, sitten vapautetaan ennen kuin ehtii lähteä. 

Ja kaikki mistä koiraa kielletään, pitää koiran tietää, että koira tietää mikä on oikea käytösmalli. Jos koiraa kielletään ja se ei tiedä mitä pitäisi tehdä tai tukahdutetaan joku käytös niin se patoaa vain sisäänsä ja myöhemmin voi alkaa vuotaa tai se tulee äänenä. Osalle koirista myös lelu voi olla liian kiihdyttävä, useasti käytettynä. Esimerkiksi oli hyppiminen siirtymässä, koira tietää kuinka pitäisi siirtyä. Tai jos sitä kielletään nousemasta istumasta. Kieltämisen jälkeen pitää saada myös onnistumisia. 
- Esimerkiksi koiran kyynerpää nousi makuulla, ohjaaja sai hypätä ylös ja sitten koira nousi kunnolla mistä sai sanottua. Sitten laitettiin nami jalkojen väliin ja koira sai mennä maahan, mutta luvalla ottaa namin. Tehtiin myös pannasta vetäen vastustamista ja palkka, kun makasi hyvin. Tai vastakkaiselta puolelta työnnettiin jolloin koira otti painoa molemmille tassuille. 
- Toinen esimerkki oli kierrossa tuleva ääni. Ensin tehtiin niin, että ääni tulee kunnolla esille. Koiraa hetsattiin ja kun ääni tuli keskeytettiin liike siihen ja kommentoitiin rauhallisesti ettei niin voi tehdä ja pitää tulla takaisin. Ohjaaja meni vielä lähemmäs kohtaa missä ääni esiintyy, joten pystyi pysäyttää koiran ja kommentoida. Sen jälkeen tehtiin kierto niin, että ohjaaja oli lähempänä kuin koira, ei hetsausta ja koira sai vielä käsiavun kiertoon. Kun se onnistui palkattiin. Asiaan kuuluu, myös että vauhti voi hetkeksi hidastua tai koira voi miettiä asiaa. Seuraavassa taas hetsattiin koiraa. Muutamat toistot ja koira ei hetsauksella enään nostanut virettä liian ylös että tulisi ääntä. Paras äänen kanssa on, jos ohjaaja voi olla lähellä tai puuttua tilanteisiin, missä sitä tulee lähellä. 
- Seurauksessa haukkumisesta sama tai jos edestä sivulletullessa tulee ääni. Heti puhuttelu "noin ei voi tehdä" ja keskeytetään toiminto. Sama helpompana uusiksi esim pelkästään koira eteen metrin matkalta ja jos tulee hiljaa sivulle ekasta palkka. Sitten voi vaatia, että sujuu liikkeen osana. Jos koira edistää ja kaksi huomautusta ei riitä, siitä pitää kyllä jo sanoa paremmin tai puhutella. Jos koira seuraa kunnolla vasta viiden huomautuksen jälkeen mietittävä oppiiko koira vasta sitten tekemään kunnolla tms. 

 


 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!